Ciasto Egzotyczna Fantazja

Owocowe ciasto jesienną porą smakuje jak słodka łyżeczka wspomnień z lata.. A w tym wypadku można nawet rzec, że z egzotycznych wakacji;) Ananasy i brzoskwinie są tego sprawcami. A sam przekładaniec to wielokolorowy biszkopt’( nie jest to jednak tradycyjny biszkopt bo zawiera dodatek oleju) przekładany kremem na bazie budyniu i galaretki, w którym to dumnie prześwitują owocowe kryształy. Pycha! Jeśli znudziły się Wam( chwilowo) tradycyjne maślane kremy- wypróbujcie ten wariant- nada się również do przełożenia standardowego biszkopta. „Egzotyczna Fantazja” to połączenie smacznego ciasta, orzeźwiających owocowych smaków i deserowej, czekoladowej glazury.
Składniki na biszkopt kolorowy:
9 białek
1 ½ szklanki cukru
1 ½ szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2  szklanki oleju
Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i olej. Mieszamy dokładnie do uzyskania gładkiej masy. Dzielimy na cztery części, wykładając do 4 misek.
białe:
¼ bazy
3 łyżki mąki pszennej
Do ¼ części ciasta bazowego dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy.
żółte:
¼ bazy
4 żółtka
 2 łyżki mąki pszennej
Do ¼ ciasta bazowego dodajemy żółtka i mąkę. Dokładnie mieszamy.
różowe:
¼ bazy
opakowanie różowego kisielu
Do ¼ bazy dodajemy kisiel w proszku. Dokładnie mieszamy.
kakaowe:
¼ bazy
1 łyżka mąki
1 łyżka kakao
Do ¼ bazy dodajemy łyżkę kakao. Dokładnie mieszamy.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy kupkami po łyżce każdego rodzaju ciasta, jedno obok drugiego, potem jedno na drugim aż do wykończenia całości. 
Wyrównujemy.
Pieczemy 45 minut w temp. 180 stopni. 
Studzimy i kroimy na dwie równe części:
Składniki na krem z owocami:
500 ml mleka
2 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru
2 opakowania galaretki wiśniowej
½  owoców ananasa z puszki
½ owoców brzoskwiń z puszki
250 g masła roślinnego
Mąki, żółtka i ½ szklanki mleka dokładnie roztrzepujemy. Resztę mleka gotujemy z cukrem. Na gotujące mleko wlewamy masę żółtkową. Gotujemy do zgęstnienia. Studzimy. Galaretki rozpuszczamy w ¼ szklanki gorącej wody. Odstawiamy do ostudzenia( ale ma być lekko płynna). Ananasy i brzoskwinie odsączamy z soku i kroimy w drobną kostkę. 
Masło miksujemy na puch, stopniowo dodając ostudzony budyń, następnie tężejącą galaretkę stale miksując. Na końcu dodajemy ananasa i dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. * masa szybko tężeje*
Polewa:
120 g masła lub margaryny
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżki kakao( czubate)
4 łyżki mleka
1 czubata łyżeczka żelatyny
Wszystkie składniki (oprócz żelatyny!) gotujemy ok 2 minuty. Żelatynę rozrabiamy w ok. 4 łyżkach gorącej wody. Dodajemy do polewy. Mieszamy. Całość studzimy ok 4 minuty. Polewamy ciasto.
WYKONANIE:
blat ciasta kolorowego
masa z owocami
blat ciasta kolorowego 

polewa
Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Mmm, pysznie wygląda, bardzo ładne kolorki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mam podobny przepis tylko,że galaretkę dodaje się sypką do gorącego budyniu i rozpuszcza się w nim a po wystudzeniu uciera z masłem.ciasto jest tak pyszne!!!!!! jak wygląda!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy to na pewno 1/4 szklanki wody do galaretki czy 1/4 litra

    OdpowiedzUsuń