Ciastka Bankietowe

 Jeśli lubicie kawę to z całą odpowiedzialnością mogę polecić Wam ten przepis. Te bankietówki to meganasączone słodkie, deserowe porcje ciasta przełożone dwoma rodzajami kremów( tradycyjny-karpatkowy oraz z chrupkami miodowymi i kakao) oraz dwa rodzaje biszkoptu( tradycyjny i orzechowo-miodowy). Zarówno orzechy jak i chrupki w miodzie dają wrażenie kruchości , tym czasem samo ciasteczko jest niesamowicie nasączone naparem kawowo- alkoholowym. Coś dla osób o słodkim usposobieniu;) Bankietówki najlepiej smakują i wyglądają po nocy w lodówce i ze względu na dość obfite nasączanie mniej więcej tyle należy je schłodzić przed podaniem.
 Składniki na biszkopt :
3 jaja
½ szklanki cukru
½ szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy do nich szczyptę soli i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i ubijamy na sztywną bezę. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najniższych obrotach. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej i dokładnie mieszamy. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy. Foremką wycinamy kształty odpowiednie do formy bankietowej.
Składniki na ciasto orzechowe:
250 g drobno krojonych orzechów włoskich
5 jaj
szklanka cukru
2 łyżki miodu
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo wsypujemy cukier i miksujemy na bezę. Dodajemy żółtka, lekko mieszając. Następnie wsypujemy mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i orzechy. Dokładnie mieszamy. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 35 -40 minut w temp 170 stopni. Studzimy. Foremką bankietową wycinamy odpowiednie kształty.
Kremy:
2 szklanki mleka
pół szklanki cukru
3 żółtka
pół szklanki mąki
cukier waniliowy
200 g masła
+ łyżka kakao
50 g chrupków w miodzie typu Nestle Kangus
Żółtka miksujemy z cukrami na puszystą masę. Dodajemy mąkę, wlewamy 3/4 szklanki mleka i nadal miksujemy do uzyskania idealnie gładkiej konsystencji. Resztę mleka zagotowujemy. Wlewamy do niego masę budyniową.  Mieszamy energicznie , aby nie było grudek. Studzimy. Masło miksujemy na puch. Miksując, dodajemy partiami wystudzoną masę budyniową. Dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy czubatą łyżkę kakao i ok. 50 g chrupków w miodzie.
 
Nasączenie:
4 łyżki kawy mielonej
4 łyżki cukru
350 ml gorącej wody
150 ml spirytusu lub wódki
Kawę z cukrem zaparzamy, odcedzamy fusy i studzimy. Dodajemy spirytus i mieszamy.
WYKONANIE:
ciasteczko orzechowe+ nasączenie( nie żałujemy;))
 
krem karpatkowy(ok 2- 3 łyżeczki)
 
ciasteczko biszkoptowe+nasączenie
 
krem z chrupkami 2-3 łyżeczki 
okruszki z biszkopta orzechowego
 
Schładzamy w lodówce przez noc.
 Z podanych proporcji wychodzi ok 12 sztuk ciasteczek typu bankietówka o wadze ok 170 g każde.

Smacznego!

Komentarze

  1. Niesamowicie eleganckie :) Musiały smakować wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe te łakocie. Bardzo apetycznie wygladają. Podobają mi się też te serduszkowe foremki :-) Genialny pomysł. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy można przygotować to ciasto tradycyjnie na blasze i poprostu kroić na kawałki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, jasne że można, tylko wtedy trzeba trochę odpuścić z nasączeniem spodu, bo może być za mokry spód, aby kroić ładne, równe kawałki, poazdrawiam, mariola

      Usuń

Prześlij komentarz