Oto moja propozycja na lżejszy, owocowo-czekoladowo-śmietanowy tort a’la Big Milk Trio z owocowym wykończeniem: mocno nasączony, nie za nadto słodki. Sprawdza się dobrze dla osób, które nie przepadają za ciężkimi, maślanymi kremami. Smakowo, dobrze schłodzony nawiązuje właśnie do popularnych lodów Big milk Trio. Dekoracja ze świeżych owoców i miętowe przybranie nawiązują do wnętrza- co z oczu…to w środku😃
Składniki na biszkopt:
6 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżki oleju
szczypta soli
Białka oddzielamy od żółtek miksujemy na sztywno z dodatkiem soli. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i miksujemy na sztywną bezę. Dodajemy po jednym żółtku. Ubijamy na najniższych obrotach. Stopniowo wsypujemy mąki przesiane z proszkiem i dokładnie mieszamy. Na końcu wlewamy olej, mieszając. Wylewamy do tortownicy( boki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą w spód wykładamy papierem do pieczenia). Pieczemy 45 minut w temp. 175-180 stopni. Wyjmujemy z piekarnika w miejsce bez przeciągów. Po 5 minutach zdejmujemy obręcz tortownicy. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Składniki na masę malinową:
frużelina:
250g malin
2/3 szklanki cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 1 łyżce wody
1 łyżeczka żelatyny
+250 g mascarpone
Maliny zasypujemy cukrem i smażymy chwilę na wolnym ogniu. Gdy się zagotują, dodajemy roztwór mąki ziemniaczanej. Mieszamy dokładnie. Powstałą masę przecieramy przez sito (aby pozbyć się pestek). Do powstałego sosu dodajemy żelatynę rozrobioną w ¼ szklanki gorącej wody. Mieszamy i odstawiamy do lodówki do schłodzenia na ok. 3 godziny.
Składniki na masę czekoladową:
2 czekolady mleczne( 2x 100 g)
2 łyżki cukru pudru
4 łyżki mleka
2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki gorącej wody
500 g serka mascarpone
Czekolady, puder i mleko podgrzewamy do połączenia wszystkich składników. Żelatynę rozrabiamy w 1/3 szklanki gorącej wody Dodajemy do masy czekoladowej, mieszamy i odstawiamy do schłodzenia. Stężałą masę miksujemy z mascarpone
Składniki na masę śmietankową:
¾ szklanki kremówki
fix do śmietan lub masa śmietanowa
cukier puder do smaku
250 g serka mascarpone
Kremówkę miksujemy na sztywno z fixem i pudrem. Dodajemy po łyżce serka mascarpone, mieszając drewnianą łyżką(nie miksujemy).
Nasączenie:
1 ½ szklanki przegotowanej wody
sok z 1 cytryny
4 łyżki cukru
2 łyżki cukru waniliowego
Z podanych składników wykonujemy poncz.
Dodatkowo:
owoce do dekoracji: czerwona porzeczka, brzoskwinia( jeśli z puszki należy osączyć i zalać brzoskwiniową galaretką), pomarańcza, winogrono, itp.
liście świeżej mięty
WYKONANIE
blat biszkoptowy+ 1/3 nasączenia
masa czekoladowa
blat biszkoptowy+ 1/3 nasączenia
masa malinowa
blat biszkoptowy+ 1/3 nasączenia+ masa śmietankowa+boki masa śmietankowa
+ wyciskamy szprycą beziki z masy śmietankowej +dekoracja owocowa
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz