Sezon
na ciasta z makiem: czas start!;) Tego przekładańca wymyśliłam sobie ostatnio,
gdy pozostało mi sporo mielonego maku od nadzienia rogali Marcińskich( tak, tak
znów je upiekłam;)). Wymyśliłam sobie ciacho na bazie ciasta biszkoptowego z
dodatkiem rzeczonego maku, siekanych orzechów, gorzkiej czekolady i suszonej skórki pomarańczowe. Powiem Wam, że
takie ciasta wymyślane cieszą podniebienie
bardziej;)Ten Pieguskowy makowiec jest niezwykle aromatycznym, pełnym bakalii
ciastem przełożonym kremem grysikowym o smaku waniliowym( aby nie zaburzać smaków
maku, orzechów i pomarańczy zastosowałam najprostszy krem z możliwych). Jeśli
tęsknicie już za smakiem Bożanorodzeniowych makowców to będzie godne ich
preludium. Najlepsze na 2,3 dzień.
Składniki
na ciasto pieguskowe:
9
jaj
1
1/3 szklanki cukru
1
1/3 szklanki mąki pszennej
2
łyżeczki proszku do pieczenia
220
g sparzonego i zmielonego dwukrotnie maku
130
g drobno posiekanych orzechów włoskich
60
g drobno posiekanej gorzkiej czekolady
2
łyżki suszonej skórki pomarańczowej
40
g wiórków kokosowych ( u mnie żółte)
kilka kropli olejku pomarańczowego
Białka
ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier aż powstanie lśniąca beza.
Dodajemy po jednym żółtku, miksując na najniższych obrotach.
Dodajemy stopniowo
mielony mak,
a następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i dokładnie,
ale lekko mieszamy.
Pod koniec dodajemy orzechy, skórkę pomarańczową, wiórka i
czekoladę- mieszamy.
Wykładamy do blachy
25x 36 cm.
Pieczemy 50-55
minut w temp. 180 stopni
Po całkowitym ostygnięciu kroimy wzdłuż na 2
równe blaty.
Masa
grysikowa:
2
szklanki mleka
6
łyżek kaszy manny
cukier
waniliowy
¾
szklanki cukru
200
g masła
Mleko,
cukry i kaszę gotujemy do zgęstnienia. Studzimy. Miksujemy z masłem.
dodatkowo:
małe
opakowanie herbatników kakaowych
WYKONANIE:
blat
ciasta pieguskowego
2/3
masy
blat
ciasta pieguskowego
1/3
masy
posypujemy
pokruszonymi herbatnikami kakaowymi
Smacznego!
Mniam, poproszę duży kawałek :-)
OdpowiedzUsuń