Ciasto Plaster Miodu

Dziś kolejne ciacho po moich przeróbkach;) Kiedyś już robiłam podobne klik, ale powiem Wam , że tym razem jest zupełnie inne w smaku- krem jest delikatniejszy , lekko kawowy i dobrze skomponował się z nadzianymi orzechami i rodzynkami kuleczkami o tym razem kakaowo-miodowym smaku. Sama wizualna strona przekładańca również odbiega od tego z przepisu s. Anastazji- wykończenie to biszkopciki nasączone w rumowej herbatce, oblane lukrem w kolorze pomarańczowym- tak, by przypominały plaster miodu właśnie;) Najlepiej smakuje po 2 dniach- ciasto miodowe wyraźnie mięknie, a nadzienie kulek rozpływa się w ustach.
Składniki na ciasto:
500 g mąki pszennej
100 g cukru pudru
150 g margaryny
100 g miodu
1 jajo
1 ½ łyżeczki sody
Z podanych składników zarabiamy ciasto. Dzielimy na dwie równe części.
+ 1 łyżka kakao
+ słoik dżemu z czarnej porzeczki
Do jednej części dodajemy kakao i ponownie zarabiamy.
  •   Ciastem białym wykładamy spód i boki blachy do pieczenia
  •  i wykładamy dżem porzeczkowy.
Składniki na nadzienie uli
szklanka drobno posiekanych orzechów włoskich
szklanka rodzynek
pół szklanki miodu
4 pokruszone pierniki (ok. 80 g.)
¼ szklanki mleka
kilka kropel olejku cytrynowego lub pomarańczowego
Podane składniki przekładamy do rondelka i smażymy do połączenia składników i rozpuszczenia miodu. Lekko studzimy.
  •   Ciasto ciemne rozwałkowujemy na stolnicy i szklanką wykrawamy okręgi.( ma ich być 24). Na każdy nakładamy nadzienie Orzechowo - rodzynkowe. Zlepiamy i formujemy kulki.
 
  •  Kulki rozkładamy na cieście białym z dżemem:  po 4 w szerokość i 6 w długość blachy

  •  Pieczemy 50 minut w temp. 175 stopni. Studzimy

Składniki na krem cappuccino:
2 szklanki mleka
½  szklanki cukru
cukier waniliowy
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 czubate łyżeczki kawy cappuccino
250 g masła
Mąki miksujemy z cukrami i  1/2 szklanki mleka. Resztę mleka gotujemy i wlewamy masę budyniową. Gotujemy budyń. Studzimy. Miksujemy z masłem, pod koniec dodajemy cappuccino.
Dodatkowo:
ok. 26 okrągłych biszkoptów
2 torebki herbatki o smaku rumowym+ 3 łyżeczki cukru+ ¾ szklanki gorącej wody ( całość po zaparzeniu studzimy)
2 pokruszone pierniki
lukier pomarańczowy:
6 łyżek cukru pudru ucieramy do lśniącej białości z 2 łyżeczkami przegotowanej wody i ok. 3 kroplami olejku pomarańczowego. Gdy będzie gładki i lśniący dodajemy odrobinę barwnika pomarańczowego i  ponownie ucieramy.
WYKONANIE:
ciasto z kulkami
 
krem
 
biszkopty nasączone w herbacie rumowej
 
lukier + pokruszone pierniki( w szpary między biszkoptami)
Smacznego!

4 komentarze:

  1. pracochłonne, ale warte pracy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. piękne te ciacha Anastazji, ale odstrasza mnie ilość pracy

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne, zapisuję jako wyzwanie na święta :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe! Sporo przy nim pracy ale raz na jakiś czas można poświęcić tyle czasu w kuchni:)

    OdpowiedzUsuń