Ciasto Ule Karoliny

 
Zamęczam Was ostatnio ciastami.. ale kilka ich było:) i chcę się z Wami podzielić moimi doświadczeniami:ten przepis jest chyba dość znany, bo s. Anastazji( ach, cóż ja poradzę – tak uwielbiam i piec i jeść jej przekładańceJ-połowa blachy była na zamówienie a połowa do domu). Ciasto Ule: to przepyszny miodownik( uwaga dość słodki) z intrygującą zawartością „tajemniczych” kulek (uli), do tego krem na bazie domowego budyniu, warstwa powideł( których kwaskowatość przełamuje słodycz ciasta i ładnie „gra” z miodowym akcentem), no i oczywiście małe co nieco w biszkoptach( u mnie to likier amaretto, ale może być czystaJ). Na zbliżającą się nieuchronnie zimę- taki przekładaniec na pewno się sprawdzi do kawki lub gorącej herbaty.
Składniki na ciasto:
·         500 g mąki pszennej
·         100 g cukru pudru
·         150 g margaryny
·         100 g miodu
·         1 jajo
·         1 ½ łyżeczki sody
·         1 mały słoik powideł lub marmolady
Margarynę kruszymy z mąką w palcach. Dodajemy sodę, miód, cukier, jajo.
Zarabiamy ciasto( jego gęstość ma przypominać ciasto pierogowe- jeśli będzie za twarde można dodać kilka łyżek kwaśnej śmietany). Ciasto dzielimy na 2 części. 
Jedną z nich rozwałkowujemy i wkładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem i smarujemy powidłami.
Przechodzimy do robienia uli.
Składniki na nadzienie uli
·         pół szklanki krojonych orzechów
·         pół szklanki płatków migdałowych
·         pół szklanki rodzynek
·         1/3 szklanki wiórek kokosowych
·         3 pokruszone herbatniki kakaowe
·         kilka kropel olejku pomarańczowego
·         pół szklanki miodu
Wszystkie składniki nadzienia wsypujemy do garnka i wlewamy miód. Podgrzewamy do rozpuszczenia miodu.
ULE-WYKONANIE:
Drugą część ciasta miodowego rozwałkowujemy. Szklanką wycinamy okręgi( ma powstać 28). Na każdy kładziemy łyżkę nadzienia
i formujemy kulki.
PIECZENIE:
Na ciasto posmarowane powidłami wykładamy kulki z nadzieniem:4 w szerokość i 7 w długość
Całość pieczemy 50 minut w temp. 180 stopni. Studzimy.
Składniki na krem:
·         2 szklanki mleka
·         3/4 szklanki cukru
·         2 żółtka
·         cukier waniliowy
·         2 łyżki mąki pszennej
·         2 łyżki mąki ziemniaczanej
·         250 g masła
Żółtka miksujemy z cukrami, mąkami i 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka gotujemy i wlewamy masę budyniową. Gotujemy budyń. Studzimy. Miksujemy z masłem.
Dodatkowo:
·         60 -80ml amaretto bądź wódki
·         paczka okrągłych biszkoptów (28 sztuk)
·         polewa

 WYKONANIE :
ciasto miodowe z ulami
krem
 
na każdej kulce kładziemy nasączony biszkopt
 
polewa

Smacznego!

11 komentarzy:

  1. Mariolu, "zamęczaj" nas dalej swoimi ciastami! Są cudowne :) Widziałam kilka razy ten przepis, ale ciągle czasu brak, by go wypróbować. Czeka w kolejce, jak wiele innych. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, to ciasto prezentuje się zjawiskowo, a jak pysznie musi smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też robiłam, są przepyszne, a przepis dalej czeka na okazję :) Fantastycznie Ci się udało to ciasto :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałości! Pozdrawiam i zapraszam do Naszego kulinarnego świata!

    OdpowiedzUsuń
  5. Podziwiam te Twoje fantastyczne ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kolejny fajny pomysł :) jeszcze takiego patentu nie widziałam, ale przyznam na prawdę super :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wydaje się superowy !to już kolejny który mnie zaciekawił ,będę ,,produkować"

    OdpowiedzUsuń