Znów
przekładaniec, tym razem jednak całość nie zawiera ani jednego blatu ciasta
biszkoptowegoJ To ciasto z przepisu siostry
Anastazji to pyszny krem kawowy(uwielbiam), warstwa galaretki truskawkowej oraz
tytułowe ptasie mleczko, zamknięte w dwóch rodzajach ciasta: orzechowo-
bakaliowego( podobne w smaku do tego tutaj) oraz takiego trochę „brownie”-
superczekoladowegoJ Przekładaniec był dla kogoś
wyjątkowego, więc musiał łączyć w sobie ulubione smaki tej osoby- myślę, że
misja została wykonanaJPrezentuje Wam jedynie przekrój po
odkrojeniu małego paseczka, bo zdjęcie ostateczne musiałam wykonać szybkoJ(
im dalej krojone-tym wyraźniejsze i bardziej zwarte warstwy).
Składniki
na ciasto „brownie”:
·
5
jaj
·
2
łyżki oleju
·
5
łyżek cukru
·
3
łyżki mąki pszennej
·
2
łyżki kakao
·
2
łyżki wody
·
1
łyżeczka proszku do pieczenia
Z
białek ubijamy pianę, stopniowo dodajemy cukier, żółtka z wodą i pozostałe
składniki. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temp. 180 stopni. Studzimy
Składniki
na ciasto orzechowo-bakaliowe:
·
6
jaj
·
1
łyżeczka kakao
·
¾
szklanki cukru
·
1
szklanka pokrojonych orzechów
·
4
pokruszone biszkopty
·
¾
paczki rodzynek( ok. 65 g)
·
1
łyżeczka proszku do pieczenia
·
2
łyżki mąki pszennej
Z
białek ubijamy pianę, dodajemy stopniowo cukier i żółtka. Potem resztę składników i
dokładnie miksujemy.
Pieczemy 35 minut w
temp. 180 stopni. Studzimy.
Składniki
na krem kawowy:
·
4
żółtka
·
½
szklanki cukru
·
2
łyżki mąki pszennej
·
2
łyżki mąki ziemniaczanej
·
2
łyżki kawy rozpuszczalnej
·
¾
szklanki mleka
·
250
g masła
Żółtka
miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mąki, kawę i 1/3 szklanki mleka.
Dokładnie miksujemy.
Resztę mleka gotujemy i wlewamy masę kawową. Gotujemy
budyń.
Studzimy i miksujemy z masłem.
Warstwa
z galaretką i ptasim mleczkiem:
·
2
galaretki truskawkowe rozrobione w 650 ml gorącej wody
·
opakowanie
ptasiego mleczka
Dodatkowo:
·
polewa
WYKONANIE:
ciasto
czekoladowe
½
kremu
ptasie
mleczko
tężejąca
galaretka
½
kremu
ciasto
orzechowo- bakaliowe
polewa
Smacznego!
Jestem oczarowana. Świetnie wygląda w przekroju! :)
OdpowiedzUsuńZnam je. Piekłam to ciasto na imprezę rodzinną znajomej i było prawdziwym hitem! Szczerze polecam!
OdpowiedzUsuńojjjjj coś dla mnie, potrafię zjeść całe "pięterko" ptasiego mleczka na raz :D ostatnio próbowałam tego białego, przepyszne, chociaż strasznie słodkie. jeszcze nowe karmelowe mi zostało do przetestowania :)
OdpowiedzUsuńA Ty znów czarujesz te słodkości. :) Cudowne ciasto w przekroju, na pewno i w smaki.
OdpowiedzUsuńMmm, cudowne :)
OdpowiedzUsuńPodziwiam Cię - te wszystkie warstwowe, czasochłonne ciasta są piękne :)
Fajne połączenie kolorów i smaków :)
OdpowiedzUsuńJaki jest wymiar blaszki
OdpowiedzUsuńWitaj Grzegorzu, blacha standard 25x36 cm. Pozdrawiam!
Usuń