Placek z ptasim mleczkiem


Znów przekładaniec, tym razem jednak całość nie zawiera ani jednego blatu ciasta biszkoptowegoJ To ciasto z przepisu siostry Anastazji to pyszny krem kawowy(uwielbiam), warstwa galaretki truskawkowej oraz tytułowe ptasie mleczko, zamknięte w dwóch rodzajach ciasta: orzechowo- bakaliowego( podobne w smaku do tego tutaj) oraz takiego trochę „brownie”- superczekoladowegoJ Przekładaniec był dla kogoś wyjątkowego, więc musiał łączyć w sobie ulubione smaki tej osoby- myślę, że misja została wykonanaJPrezentuje Wam jedynie przekrój po odkrojeniu małego paseczka, bo zdjęcie ostateczne musiałam wykonać szybkoJ( im dalej krojone-tym wyraźniejsze i bardziej zwarte warstwy).
Składniki na ciasto „brownie”:
·         5 jaj
·         2 łyżki oleju
·         5 łyżek cukru
·         3 łyżki mąki pszennej
·         2 łyżki kakao
·         2 łyżki wody
·         1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z białek ubijamy pianę, stopniowo dodajemy cukier, żółtka z wodą i pozostałe składniki. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temp. 180 stopni. Studzimy
Składniki na ciasto orzechowo-bakaliowe:
·         6 jaj
·         1 łyżeczka kakao
·         ¾ szklanki cukru
·         1 szklanka pokrojonych orzechów
·         4 pokruszone biszkopty
·         ¾ paczki rodzynek( ok. 65 g)
·         1 łyżeczka proszku do pieczenia
·         2 łyżki mąki pszennej
Z białek ubijamy pianę, dodajemy stopniowo cukier i żółtka. Potem resztę składników i dokładnie miksujemy.
Pieczemy 35 minut w temp. 180 stopni. Studzimy.
Składniki na krem kawowy:
·         4 żółtka
·         ½ szklanki cukru
·         2 łyżki mąki pszennej
·         2 łyżki mąki ziemniaczanej
·         2 łyżki kawy rozpuszczalnej
·         ¾ szklanki mleka
·         250 g masła
Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mąki, kawę i 1/3 szklanki mleka. Dokładnie miksujemy.
Resztę mleka gotujemy i wlewamy masę kawową. Gotujemy budyń.
Studzimy i miksujemy z masłem.
Warstwa z galaretką i ptasim mleczkiem:
·         2 galaretki truskawkowe rozrobione w 650 ml gorącej wody
·         opakowanie ptasiego mleczka
Dodatkowo:
·         polewa
WYKONANIE:
ciasto czekoladowe
 
½ kremu
 
ptasie mleczko
 
tężejąca galaretka
 
½ kremu
 
ciasto orzechowo- bakaliowe
 
polewa
 
Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Jestem oczarowana. Świetnie wygląda w przekroju! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Znam je. Piekłam to ciasto na imprezę rodzinną znajomej i było prawdziwym hitem! Szczerze polecam!

    OdpowiedzUsuń
  3. ojjjjj coś dla mnie, potrafię zjeść całe "pięterko" ptasiego mleczka na raz :D ostatnio próbowałam tego białego, przepyszne, chociaż strasznie słodkie. jeszcze nowe karmelowe mi zostało do przetestowania :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A Ty znów czarujesz te słodkości. :) Cudowne ciasto w przekroju, na pewno i w smaki.

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm, cudowne :)
    Podziwiam Cię - te wszystkie warstwowe, czasochłonne ciasta są piękne :)

    OdpowiedzUsuń