Torty
zazwyczaj kojarzą się nam z bogatymi warstwami słodkiego kremu lub bitej
śmietany.. Ten ma w sobie krem, a i owszem, nawet dwa rodzaje, ale ma też w
sobie lekko „sernikową” masę z mascarpone, która świetnie komponuje się z ich
słodyczą. Ta warstwa ma w sobie coś z sernika na zimno z dodatkiem białej
czekolady, umieszczonego między sowicie nasączonymi blatami ciasta
biszkoptowego i dwoma rodzajami kremu: kawowego(który w połączeniu z mascarpone
przywołuje w smaku tiramisu) oraz czekoladowym. Wierzch tortu oprószyłam
pokruszonymi herbatnikami kakaowymi i ozdobiłam bezikami z kremu czekoladowego.
Składniki
na biszkopt:
·
6
jaj
·
szklanka
cukru
·
szklanka
mąki pszennej
·
1
łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek i
miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier i ubijamy do
powstanie sztywnej bezy. Dodajemy żółtka i miksujemy na najniższych obrotach.
Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie, ale dokładnie
mieszamy. Wykładamy do tortownicy( standardowy wymiar) i pieczemy 35-40 minut w
temp. 175-180 stopni. Studzimy i kroimy na 3 równej wielkości blaty.
Składniki
na kremy:
baza:
·
3
jaja
·
¾
szklanki cukru
·
cukier
waniliowy małe opakowanie
·
300
g masła
Jaja
sparzamy gorącą wodą. Przekładamy do metalowej miski, wsypujemy cukier, cukier
waniliowy i ubijamy mikserem nad parą (miskę stawiamy nad garnkiem z gotującą
się wodą), aż masa zacznie gęstnieć i nabierze konsystencji budyniu.
Studzimy,
miksujemy z masłem
kawowy:
·
½
kremu
·
3
łyżki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 4 łyżkach gorącej wody
Do ½ kremu dodajemy po łyżce
ostudzonej kawy.
Miksujemy na najniższych obrotach do uzyskania gładkiej
konsystencji.
czekoladowy:
·
½
kremu
· 3 łyżki czekolady w proszku do picia rozpuszczonej w 4 łyżkach gorącej wody
Do
½ kremu dodajemy po łyżce ostudzonej czekolady.
Miksujemy na najniższych
obrotach do uzyskania gładkiej konsystencji.
Warstwa
mascarpone:
·
¾
szklanki kremówki
·
250
g serka mascarpone
·
4
łyżeczki żelatyny( z czubem)
·
100
g białej czekolady
Kremówkę
podgrzewamy, dodajemy białą czekoladę i rozpuszczamy ją, unikając zagotowania.
Schładzamy w lodówce 5-6 godzin. Ubijamy na „półsztywno”. Dodajemy po łyżce
serka mascarpone i delikatnie mieszamy. Żelatynę rozrabiamy w 1/3 szklanki
gorącej wody i lekko schładzamy. Letnią powoli dodajemy cienkim strumieniem do
masy( uwaga: masa szybko tężeje)
Dodatkowo:
·
sok
z połowy cytryny+ 1/3 szklanki wody
·
pokruszone
herbatniki kakaowe
·
okruszki
z okrojonych blatów biszkoptowych
·
wiórki
czekoladowe
·
kilkanaście
rodzynek( opcjonalnie- do dekoracji)
WYKONANIE:
blat
biszkoptowy
krem
kawowy
blat
biszkoptowy+poncz cytrynowy+ masa mascarpone(
wykładamy, wyrównujemy i szybko dociskamy kolejnym blatem-masa szybko tężeje)
blat
biszkoptowy
krem
czekoladowy
dekoracja:boki
dekoracja:wierzch
Tort
przed podaniem schładzamy ok. 3 godziny w lodówce.
Smacznego!
Wspaniały tort, wygląda przepięknie:)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten przepis. Chętnie wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńBaaardzo smakowity tort! Brawo!
OdpowiedzUsuńWiesz co moja droga? Ja Ci wcale nie będę już słodzić i się zachwycać, bo Ty wiesz co ja uważam na temat tych cudeniek. Ja zwyczajnie Cię pozdrawiam :))
OdpowiedzUsuńCudny tort! Ależ mi narobiłaś smaku w samym środku nocy. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńŁał, wygląda fenomenalnie!
OdpowiedzUsuńBardzo ładny i napewno smaczny tort :)
OdpowiedzUsuńŁukasz http://kuchniaalukasza.blogspot.com/
przecudownie wygląda, a musiał smakować jeszcze lepiej....
OdpowiedzUsuńDziękuje! Szukałam i znalazła idealny tort na urodziny chłopaka;)Lecz mam szybko pytanie che go zrobić z alkoholem i teraz nie wiem zrobić poncz alkoholowy czy może jakiś krem? Dodać wódkę bo chyba to będzie najlepsze ?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i czekam na Odpowiedź;)
Dzięki:) Możesz dodać alkoholu do kremu kawowego( ok 50 ml wódki dodaj do ponczu kawowego i delikatnie skraplaj bazowy krem- żeby się nie zwarzył, stale miksując na najniższych obrotach). Ja bym nie nasączała biszkopta jasnego, gdyż zrobią się nieestetyczne "lejki"( chyba że nasączysz samą wódką). Pozdrawiam Cię i napisz koniecznie jak smakował:)
Usuńcudny domowy torcik :)
OdpowiedzUsuńWitaj, czy pieczenie biszkoptów w papierze do pieczenia coś daje szczególne???Czy powinno się taki biszkopt piec krócej???Zawsze piekłam bez papieru, jedynie wysmarowane dno blaszki bez boków. Będę wdzięczna za kolejne Twoje porady kochana???Pozdrawiam Lidka
OdpowiedzUsuńWydaje mi sie Lidio, że nic szczególnego poza tym że ładnie wychodzą z formy:) Też czasem piekę bez papieru ( ten sam czas) ale w ten sposób ciężko jest upiec np biszkopt kokosowy czy orzechowy, bo ciasto przywiera, pozdrawiam Cię!
UsuńTort wygląda cudnie właśnie się biorę za pieczenie na swoje urodzinki. Ale chyba się troszkę zamieszalam jak i w ktorym momencie dawac bezę chodzi mi o pierwszy krem jaki jest tu wymieniony. Z góry serdecznie dziękuję
OdpowiedzUsuńDo kremu nie dajemy bezy:) Dałam taki podtytuł: baza, czyli podstawa kremu:)
UsuńMam pytanie czy robiąc krem bazowy ubijamy najpierw masło dodając krem czy odwrotnie?
OdpowiedzUsuńWitaj Moniko, najpierw trzeba lekko ubić masło a potem stopniowo dodawać ostudzona masę jajeczno cukrową i ubijać do uzyskania gładkiej kremowej konsystencji. Postaraj się *wyczuć * moment żeby się nie zwarzyl. Pozdrawiam Mariola 🤗
Usuń