Tort Mascarpone

Torty zazwyczaj kojarzą się nam z bogatymi warstwami słodkiego kremu lub bitej śmietany.. Ten ma w sobie krem, a i owszem, nawet dwa rodzaje, ale ma też w sobie lekko „sernikową” masę z mascarpone, która świetnie komponuje się z ich słodyczą. Ta warstwa ma w sobie coś z sernika na zimno z dodatkiem białej czekolady, umieszczonego między sowicie nasączonymi blatami ciasta biszkoptowego i dwoma rodzajami kremu: kawowego(który w połączeniu z mascarpone przywołuje w smaku tiramisu) oraz czekoladowym. Wierzch tortu oprószyłam pokruszonymi herbatnikami kakaowymi i ozdobiłam bezikami z kremu czekoladowego.
Składniki na biszkopt:
·         6 jaj
·         szklanka cukru
·         szklanka mąki pszennej
·         1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier i ubijamy do powstanie sztywnej bezy. Dodajemy żółtka i miksujemy na najniższych obrotach. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Wykładamy do tortownicy( standardowy wymiar) i pieczemy 35-40 minut w temp. 175-180 stopni. Studzimy i kroimy na 3 równej wielkości blaty.
Składniki na kremy:
baza:
·         3 jaja
·         ¾ szklanki cukru
·         cukier waniliowy małe opakowanie
·         300 g masła
      Jaja sparzamy gorącą wodą. Przekładamy do metalowej miski, wsypujemy cukier, cukier waniliowy i ubijamy mikserem nad parą (miskę stawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą), aż masa zacznie gęstnieć i nabierze konsystencji budyniu. 
Studzimy,
miksujemy z masłem
kawowy:
·         ½ kremu
·         3 łyżki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 4 łyżkach gorącej wody
Do ½ kremu dodajemy po łyżce ostudzonej kawy.
Miksujemy na najniższych obrotach do uzyskania gładkiej konsystencji.
czekoladowy:
·         ½ kremu
·      3 łyżki czekolady w proszku do picia rozpuszczonej w 4 łyżkach gorącej wody
Do ½ kremu dodajemy po łyżce ostudzonej czekolady.
Miksujemy na najniższych obrotach do uzyskania gładkiej konsystencji.
Warstwa mascarpone:
·         ¾ szklanki kremówki
·         250 g serka mascarpone
·         4 łyżeczki żelatyny( z czubem)
·         100 g białej czekolady
Kremówkę podgrzewamy, dodajemy białą czekoladę i rozpuszczamy ją, unikając zagotowania. Schładzamy w lodówce 5-6 godzin. Ubijamy na „półsztywno”. Dodajemy po łyżce serka mascarpone i delikatnie mieszamy. Żelatynę rozrabiamy w 1/3 szklanki gorącej wody i lekko schładzamy. Letnią powoli dodajemy cienkim strumieniem do masy( uwaga: masa szybko tężeje)
Dodatkowo:
·         sok z połowy cytryny+ 1/3 szklanki wody
·         pokruszone herbatniki kakaowe
·         okruszki z okrojonych blatów biszkoptowych
·         wiórki czekoladowe
·         kilkanaście rodzynek( opcjonalnie- do dekoracji)
WYKONANIE:
blat biszkoptowy
krem kawowy
blat biszkoptowy+poncz cytrynowy+ masa mascarpone( wykładamy, wyrównujemy i szybko dociskamy kolejnym blatem-masa szybko tężeje)
blat biszkoptowy
krem czekoladowy
dekoracja:boki
dekoracja:wierzch
Tort przed podaniem schładzamy ok. 3 godziny w lodówce. 
Smacznego!

17 komentarzy:

  1. Wspaniały tort, wygląda przepięknie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi się ten przepis. Chętnie wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wiesz co moja droga? Ja Ci wcale nie będę już słodzić i się zachwycać, bo Ty wiesz co ja uważam na temat tych cudeniek. Ja zwyczajnie Cię pozdrawiam :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudny tort! Ależ mi narobiłaś smaku w samym środku nocy. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Łał, wygląda fenomenalnie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ładny i napewno smaczny tort :)
    Łukasz http://kuchniaalukasza.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. przecudownie wygląda, a musiał smakować jeszcze lepiej....

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuje! Szukałam i znalazła idealny tort na urodziny chłopaka;)Lecz mam szybko pytanie che go zrobić z alkoholem i teraz nie wiem zrobić poncz alkoholowy czy może jakiś krem? Dodać wódkę bo chyba to będzie najlepsze ?
    Pozdrawiam i czekam na Odpowiedź;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki:) Możesz dodać alkoholu do kremu kawowego( ok 50 ml wódki dodaj do ponczu kawowego i delikatnie skraplaj bazowy krem- żeby się nie zwarzył, stale miksując na najniższych obrotach). Ja bym nie nasączała biszkopta jasnego, gdyż zrobią się nieestetyczne "lejki"( chyba że nasączysz samą wódką). Pozdrawiam Cię i napisz koniecznie jak smakował:)

      Usuń
  9. Witaj, czy pieczenie biszkoptów w papierze do pieczenia coś daje szczególne???Czy powinno się taki biszkopt piec krócej???Zawsze piekłam bez papieru, jedynie wysmarowane dno blaszki bez boków. Będę wdzięczna za kolejne Twoje porady kochana???Pozdrawiam Lidka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wydaje mi sie Lidio, że nic szczególnego poza tym że ładnie wychodzą z formy:) Też czasem piekę bez papieru ( ten sam czas) ale w ten sposób ciężko jest upiec np biszkopt kokosowy czy orzechowy, bo ciasto przywiera, pozdrawiam Cię!

      Usuń
  10. Tort wygląda cudnie właśnie się biorę za pieczenie na swoje urodzinki. Ale chyba się troszkę zamieszalam jak i w ktorym momencie dawac bezę chodzi mi o pierwszy krem jaki jest tu wymieniony. Z góry serdecznie dziękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do kremu nie dajemy bezy:) Dałam taki podtytuł: baza, czyli podstawa kremu:)

      Usuń
  11. Mam pytanie czy robiąc krem bazowy ubijamy najpierw masło dodając krem czy odwrotnie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Moniko, najpierw trzeba lekko ubić masło a potem stopniowo dodawać ostudzona masę jajeczno cukrową i ubijać do uzyskania gładkiej kremowej konsystencji. Postaraj się *wyczuć * moment żeby się nie zwarzyl. Pozdrawiam Mariola 🤗

      Usuń