Dziś
ciasto w trochę innej formieJ Zapewne nie raz próbowaliście (na
weselach, przyjęciach, czy po prostu w cukierni)popularnych „bankietówek”. To
można powiedzieć mini-mini ciastoJ Ostatnio nadarzyła się okazja by
je upichcić, czego zresztą z nieskrywaną radością się podjęłam, bo i okazja
była szczególna(sto lat Mateusz!). Najważniejsze czego potrzebujemy,
by wykonać bankietówki to specjalne formy i taśma rantowa cukiernicza. Jeśli chodzi o specyfikacje samych
ciastek to z reguły są one mocno nasączane dobrym alkoholem bądź ponczem(ale
nie jest to regułą). Na pierwszy ogień pójdą bankietówki a’la tiramisu- taka
moja wersja z kremem kakaowym, śmietanką w formie pianki, mocnym nasączeniem na
ciemnym biszkopcie. A niebawem już kolejna wersjaJ
Składniki
na biszkoptowy spód i wierzch:
·
6
jaj
·
szklanka
cukru
·
¾
szklanki mąki pszennej
·
3
łyżki kakao
·
1
łyżeczka proszku do pieczenia
Białka
oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy
stopniowo cukier i miksujemy do uzyskania „bezy”. Dodajemy żółtka. Miksujemy na
najniższych obrotach. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem i mieszamy, następnie
wsypujemy kakao. Ponownie mieszamy. Ciasto przekładamy do blachy 25cm x 36 cm.
i pieczemy 40 minut w temp. 180 stopni. Studzimy. Kroimy na dwa równe blaty.
Foremką wycinamy kształt odpowiedni do formy bakietowej.
Składniki
na masę I:
·
szklanka
mleka
·
½
szklanki cukru
·
1
łyżka mąki pszennej
·
1
łyżka mąki ziemniaczanej
·
2
żółtka
·
2
płaskie łyżki kakao
·
125
g masła
¾
szklanki mleka gotujemy. Żółtka ucieramy z cukrem, mąkami i pozostałym mlekiem na puszystą masę, którą zalewamy gotujące się
mleko. Gotujemy budyń. Studzimy. Miksujemy z masłem, pod koniec dodając 2 łyżki
kakao.
Składniki
na masę II:
·
szklanka
mleka
·
torebka
bitej śmietany w proszku
·
2
łyżeczki żelatyny
Do
schłodzonego mleka wsypujemy bitą śmietanę i ubijamy, aż masa będzie gęsta.
Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szklanki gorącej wody. Dodajemy do bitej śmietany i
mieszamy drewnianą łyżką. *masa szybko
tężeje- radzę przygotować na samym końcu.
Pozostałe
składniki:
·
poncz( kawa rozpuszczalna-3 łyżki na 150 ml+50 ml
wódki bądź amaretto)
·
kilka
pokruszonych biszkoptów
·
łyżeczka
kawy rozpuszczalnej do posypania po wierzchu
WYKONANIE:
wycięte biszkopty układamy w formie do
bankietówek i nasączamy ponczem
wykładamy
po 2-3 łyżki masy I
przykrywamy
drugim wyciętym biszkoptem
wykładamy
masę II
posypujemy
kawą i okruszkami
Z
podanych składników otrzymamy ok. 12 sztuk bankietówek.
Smacznego!
Wow, zawsze robisz efektowne ciasta i desery, ale tym to chyba przeszłas samą siebie, cudo:)
OdpowiedzUsuńKoteczku....mnie za tydzień zapowiada się inwazja gości ( mieszkam blisko cmentarza) i wiesz.....bym Cię zaprosiła byś mi napiekła takich rarytasów. A u mnie cztery blachy muszą być, nie ma zmiłuj. :)
OdpowiedzUsuńElu z miłą chęcią:)) Ostatnio trochę się "napiekłam" chyba z 6 różnych rodzajów ciast i bankietówek, i na słono:)
UsuńMariolu Ty to masz talent! Twoje mistrzostwo w przekładańcach tym razem w wersji mini :) bardzo fajne :) no i ciekawe te foremki :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Bardzo dziękuję za miłe słowa:) A foremki pożyczone od mojej ciotki:)) Bo potrzebne mi były do zrobienia zamówień na ciasta. Ale czaję się na takie:)
UsuńŚwietny pomysł, wyglądają super :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńZachęcające :)
OdpowiedzUsuńGenialne!!!
OdpowiedzUsuńJa mam pytanie techniczne,kiedy zdejmuje folie to wzór nie odbija się z folii.co moze byc powodem?
OdpowiedzUsuńHej, wzór nie odbija się. Ciastka podajemy w folii😊i wyjadamy łyżeczką. Sama folia służy przytrzymaniu formy ciastka i do ozdoby. Pozdrawiam serdecznie Mariola
Usuń