Bankietówki 1: tiramisu

Dziś ciasto w trochę innej formieJ Zapewne nie raz próbowaliście (na weselach, przyjęciach, czy po prostu w cukierni)popularnych „bankietówek”. To można powiedzieć mini-mini ciastoJ Ostatnio nadarzyła się okazja by je upichcić, czego zresztą z nieskrywaną radością się podjęłam, bo i okazja była szczególna(sto lat Mateusz!). Najważniejsze czego potrzebujemy, by wykonać bankietówki to specjalne formy i taśma rantowa cukiernicza. Jeśli chodzi o specyfikacje samych ciastek to z reguły są one mocno nasączane dobrym alkoholem bądź ponczem(ale nie jest to regułą). Na pierwszy ogień pójdą bankietówki a’la tiramisu- taka moja wersja z kremem kakaowym, śmietanką w formie pianki, mocnym nasączeniem na ciemnym biszkopcie. A niebawem już kolejna wersjaJ
Składniki na biszkoptowy spód i wierzch:
·         6 jaj
·         szklanka cukru
·         ¾ szklanki mąki pszennej
·         3 łyżki kakao
·         1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i miksujemy do uzyskania „bezy”. Dodajemy żółtka. Miksujemy na najniższych obrotach. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem i mieszamy, następnie wsypujemy kakao. Ponownie mieszamy. Ciasto przekładamy do blachy 25cm x 36 cm. i pieczemy 40 minut w temp. 180 stopni. Studzimy. Kroimy na dwa równe blaty. Foremką wycinamy kształt odpowiedni do formy bakietowej.
Składniki na masę I:
·         szklanka mleka
·         ½ szklanki cukru
·         1 łyżka mąki pszennej
·         1 łyżka mąki ziemniaczanej
·         2 żółtka
·         2 płaskie łyżki kakao
·         125 g masła
¾ szklanki mleka gotujemy. Żółtka ucieramy z cukrem, mąkami i pozostałym mlekiem  na puszystą masę, którą zalewamy gotujące się mleko. Gotujemy budyń. Studzimy. Miksujemy z masłem, pod koniec dodając 2 łyżki kakao.
Składniki na masę II:
·         szklanka mleka
·         torebka bitej śmietany w proszku
·         2 łyżeczki żelatyny
Do schłodzonego mleka wsypujemy bitą śmietanę i ubijamy, aż masa będzie gęsta. Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szklanki gorącej wody. Dodajemy do bitej śmietany i mieszamy drewnianą łyżką. *masa szybko tężeje- radzę przygotować na samym końcu.
Pozostałe składniki:
·         poncz( kawa rozpuszczalna-3 łyżki na 150 ml+50 ml wódki bądź amaretto)
·         kilka pokruszonych biszkoptów
·         łyżeczka kawy rozpuszczalnej do posypania po wierzchu
WYKONANIE:
 wycięte biszkopty układamy w formie do bankietówek i nasączamy ponczem
 
wykładamy po 2-3 łyżki masy I
 
przykrywamy drugim wyciętym biszkoptem
 
wykładamy masę II
 
posypujemy kawą i okruszkami
 
Z podanych składników otrzymamy ok. 12 sztuk bankietówek.

Smacznego!

10 komentarzy:

  1. Wow, zawsze robisz efektowne ciasta i desery, ale tym to chyba przeszłas samą siebie, cudo:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Koteczku....mnie za tydzień zapowiada się inwazja gości ( mieszkam blisko cmentarza) i wiesz.....bym Cię zaprosiła byś mi napiekła takich rarytasów. A u mnie cztery blachy muszą być, nie ma zmiłuj. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elu z miłą chęcią:)) Ostatnio trochę się "napiekłam" chyba z 6 różnych rodzajów ciast i bankietówek, i na słono:)

      Usuń
  3. Mariolu Ty to masz talent! Twoje mistrzostwo w przekładańcach tym razem w wersji mini :) bardzo fajne :) no i ciekawe te foremki :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za miłe słowa:) A foremki pożyczone od mojej ciotki:)) Bo potrzebne mi były do zrobienia zamówień na ciasta. Ale czaję się na takie:)

      Usuń
  4. Świetny pomysł, wyglądają super :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja mam pytanie techniczne,kiedy zdejmuje folie to wzór nie odbija się z folii.co moze byc powodem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej, wzór nie odbija się. Ciastka podajemy w folii😊i wyjadamy łyżeczką. Sama folia służy przytrzymaniu formy ciastka i do ozdoby. Pozdrawiam serdecznie Mariola

      Usuń