Ciasto łaciate z masą serową

Oto jedno z ciast, które piekłam ostatnio na zamówienie- w zamierzeniu miało oprócz dobrego smaku, także efektownie wyglądać. Jeśli lubicie sernik gotowany siostry Anastazji- na pewno posmakuje Wam ten wypiek. Tym razem jednak całość skryła się pomiędzy blatami łaciatego ciasta biszkoptowego. Muszę przyznać ,że ciasto wizualnie bardzo mi się spodobałoJ Taka łaciata krówka- a w połączeniu z masą z gotowanego sera po kilkugodzinnym schłodzeniu smakuje bardziej jak tort- smaczne, wilgotne ciasto dla sernikomaniaków, do których należę i serdecznie Wam je polecamJ
Składniki na ciasto łaciate:
1.      białe:
·         6 białek
·         200 g cukru
·         50 g mąki pszennej
·         150 g mąki ziemniaczanej
·         1 łyżka octu
·         ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier- ubijamy na sztywną bezę. Następnie dodajemy stopniowo pozostałe składniki i lekko, ale dokładnie mieszamy.
2.      ciemne:
·         6 jaj
·         ¾ szklanki cukru
·         szklanka mąki pszennej
·         2 łyżki kakao
·         1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i miksujemy na bezę. Następnie dodajemy żółtka i mieszamy. Na końcu dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie, ale dokładnie mieszamy.
WYKONANIE CIASTA ŁACIATEGO I PIECZENIE:
Na formę nakładamy naprzemiennie po łyżce ciasta ciemnego i białego( koło siebie a potem ciemne na białym i odwrotnie).
Całość delikatnie wyrównujemy z wierzchu. 
Pieczemy 45 minut w temp. 180 stopni. Studzimy.
Kroimy na 3 równe blaty.
Składniki na masę z sera gotowanego:
·         1 kg sera białego zmielonego
·         szklanka cukru
·         6 żółtek
·         3 łyżeczki czubate mąki ziemniaczanej
·         cukier waniliowy
·         ½ szklanki mleka
·         200 g masła lub margaryny
Ser, masło, cukry i żółtka wkładamy do dużego garnka. Całość podgrzewamy, aż wszystkie składniki się rozpuszczą.
Mąkę rozrabiamy w ½ szklanki mleka. Na gotującą się masę serową wlewamy roztwór mleka i mąki ziemniaczanej. Gotujemy, aż masa zacznie gęstnieć.
Dodatki:
·         polewa
·         40 g wiórek kokosowych
WYKONANIE:
blat ciasta łaciatego
 
½ masy serowej( wylewamy jeszcze ciepłą na ciasto i wyrównujemy)
blat ciasta łaciatego
 
½ masy serowej
 
blat ciasta łaciatego
 
polewa+ wiórki kokosowe

Smacznego!

46 komentarzy:

  1. przepiękne, Mariolko, pełen profesjonalizm !

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiego ciasta nigdy nie jadłam. Wygląda obłędnie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Łaciate hmm jak ja lubię takie ciasta. Pycha
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. To ciacho mnie zachwyciło! Wygląda bosko w przekroju :)

    OdpowiedzUsuń
  5. robił ktoś ciasto z tego przepisu? wychodzi?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie z tego ale mam w przepisach mojej mamy taki. Wielokrotnie robiony i zawsze pięknie wychodzi ��

      Usuń
  6. Nieco czasochłonne ciasto, ale musi być wyjątkowo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beznadziejne nie polecam!

      Usuń
    2. Czeeeeść Anonimie:) Widocznie nie lubisz serników - szkoda, że nie napisałaś co konkretnie jest beznadziejne, wtedy mogłabym pomóc w przyszłości, bo mam nadzieję , że mimo twojego niepowodzenia przy owym ciachu podejmiesz się ponownej próby pieczenia? ; ) Polecam i życzę wesołych Świąt i dużo zdrowia:) Mariola

      Usuń
  7. Jak zwykle cudne ciacho :D pyszności

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale pyszne ciasto, będę piekła, wygląda rewelacyjnie, pozdrawiam cieplutko :).

    OdpowiedzUsuń
  9. Jejuuu, Mariolu, piękne ciacho! Uwielbiam serniki, tylko z tymi gotowanymi niestety nie jestem za pan brat... robiłam dwa razy, z marnym skutkiem, ale To Twoje ciasto kusi bardzo... Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Twoimi przekładańcami to chyba nigdy nie przestanę się zachwycać :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Upiekłam, ciasto jest wspaniałe, Mariolu dziękuję za przepis, pozdrawiam :).

    OdpowiedzUsuń
  12. Pani Mariolu czy mogę do tego przepisu do masy serowej dać serek z wiaderka ?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam:) Jasne ,że tak, ale trzeba wtedy zmniejszyć ilość cukru lub w ogóle z niego zrezygnować( jeśli serek wiaderkowy jest już słodzony cukrem, bo są dostępne słodzone i niesłodzone z tego co się orientuje) Pozdrawiam:)

      Usuń
  13. Pani Mariolu ciastko wyszło super :) dziękuję za radę

    OdpowiedzUsuń
  14. Witam, w jakiej blaszce piekła Pani ciasto? Wygląda na dość wysokie, prezentuje się wspaniale. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. witam:) Dziękuję bardzo! Ciasto piekłam w standardowej blasze 25x 36. Pozdrawiam:)

      Usuń
  15. Robiłam, właśnie tak wygląda i jest pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  16. Mariolu, pozazdrościłam ( tak cudnie u Ciebie wygląda to ciacho ) i upiekłam, pyszne jest dzięki serdeczne za przepis, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Mariolu ,czy możesz mi zdradzić tajemnicę w jaki sposób i czym przekroiłas blaty, że są takie równe. Przy blacie okrągłym nie mam problemu bo od lat przecinam nitką ale prostokątny blat przekroić to koszmar. Zawsze środek wytne. Poratuj radą. Pozdrawiam Lora

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Lora:)Ja też polecam Ci metodę nitkową, czasem też kroję poprostu nożem i już:) Nie mam jakichś specjalnych metod:) Biszkopt warto upiec dzień , dwa wcześniej- (lekko podsuszony nie traci na smaku) i wtedy też idealnie się kroi:) Pozdrawiam:)

      Usuń
    2. Dziękuję za szybką odpowiedź. Dzisiaj biorę się za łaciate. Pa.:-)

      Usuń
  18. Witam mam pytanie o ten ser czy może być taki z Lidla w wiadereczku czy musi być lepszy?

    OdpowiedzUsuń
  19. Witam, ciasto wygląda obłędnie !!!Mam pytanie co zrobić aby masa serowa się nie przypalała ? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj, przed zagotowaniem wszystkich składników do masy serowej, na dno garnka wlej trochę wody, zagotuj i dopiero włóż składniki do rozpuszczenia:) Pozdrawiam! Mariola

      Usuń
  20. Witam czy ciasto nie jest zbyt suche? Nie trzeba niczym nasaczyc? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  21. Witaj:) Nie ma takiej potrzeby - przełożenie na ciepło masą serową, powoduje, że nabiera wilgoci, smaku i zapachu waniliowego sernika. Jeśli nasączysz ciasto- łatki z białych staną się" brudne:)- w przypadku kawy lub herbaty, a jeśli chodzi a alkohol- nie będzie dobrze smakował z masą serową. Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  22. Witaj:) Nie ma takiej potrzeby - przełożenie na ciepło masą serową, powoduje, że nabiera wilgoci, smaku i zapachu waniliowego sernika. Jeśli nasączysz ciasto- łatki z białych staną się" brudne:)- w przypadku kawy lub herbaty, a jeśli chodzi a alkohol- nie będzie dobrze smakował z masą serową. Pozdrawiam ciepło!Mariola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję! Świetne przepisy! Zdecydowanie skorzystam z wieeelu! Czy rozmiar blachy przy kazdym przepisie jest taki sam? Jesli tak to jaki? Pozdrawiam :)

      Usuń
  23. PANI Mariolu moge o.kontakt na Fb poorosic mam pytanie dotyczace przepisu zdaje sie ze cos zke zrobilam z jasnym ciastem dxiekuje

    OdpowiedzUsuń
  24. Wychodzi na to ze nie ma Pani Fb poprostu chodzi mi.o to ze w cuescie bialym bylo napisane prxy koncu i dodac reszte skladnikow i dodalam rowniez zoltka ale popatrzylam ale w samym przepisie byly tylko bialka czy popelnilam blad Zaneta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Żaneto- niestety nie jestem cały czas online... Ale myślę , że tutaj nawet jeśli dodała Pani żółtka- ciasto wyszło równie pyszne i nie zaburzyło to bardzo proporcji a jedynie odmieniło wygląd ciasta:) Proszę dać znać jak wyszło:) Pozdrawiam, mariola

      Usuń
  25. Ciasto piekłam wielokrotnie i zawsze wychodzi pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Pyszne ciasto polecam, ��

    OdpowiedzUsuń
  27. Ciasto rewelacja��

    OdpowiedzUsuń