Oto jedno z ciast, które piekłam ostatnio na zamówienie- w zamierzeniu miało oprócz dobrego smaku, także efektownie wyglądać. Jeśli lubicie sernik gotowany siostry Anastazji- na pewno posmakuje Wam ten wypiek. Tym razem jednak całość skryła się pomiędzy blatami łaciatego ciasta biszkoptowego. Muszę przyznać ,że ciasto wizualnie bardzo mi się spodobałoJ Taka łaciata krówka- a w połączeniu z masą z gotowanego sera po kilkugodzinnym schłodzeniu smakuje bardziej jak tort- smaczne, wilgotne ciasto dla sernikomaniaków, do których należę i serdecznie Wam je polecamJ
Składniki na ciasto łaciate:
1. białe:
· 6 białek
· 200 g cukru
· 50 g mąki pszennej
· 150 g mąki ziemniaczanej
· 1 łyżka octu
· ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier- ubijamy na sztywną bezę. Następnie dodajemy stopniowo pozostałe składniki i lekko, ale dokładnie mieszamy.
2. ciemne:
· 6 jaj
· ¾ szklanki cukru
· szklanka mąki pszennej
· 2 łyżki kakao
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i miksujemy na bezę. Następnie dodajemy żółtka i mieszamy. Na końcu dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie, ale dokładnie mieszamy.
WYKONANIE CIASTA ŁACIATEGO I PIECZENIE:
Na formę nakładamy naprzemiennie po łyżce ciasta ciemnego i białego( koło siebie a potem ciemne na białym i odwrotnie).
Całość delikatnie wyrównujemy z wierzchu.
Pieczemy 45 minut w temp. 180 stopni. Studzimy.
Kroimy na 3 równe blaty.
Składniki na masę z sera gotowanego:
· 1 kg sera białego zmielonego
· szklanka cukru
· 6 żółtek
· 3 łyżeczki czubate mąki ziemniaczanej
· cukier waniliowy
· ½ szklanki mleka
· 200 g masła lub margaryny
Ser, masło, cukry i żółtka wkładamy do dużego garnka. Całość podgrzewamy, aż wszystkie składniki się rozpuszczą.
Mąkę rozrabiamy w ½ szklanki mleka. Na gotującą się masę serową wlewamy roztwór mleka i mąki ziemniaczanej. Gotujemy, aż masa zacznie gęstnieć.
Dodatki:
· polewa
· 40 g wiórek kokosowych
WYKONANIE:
blat ciasta łaciatego
½ masy serowej( wylewamy jeszcze ciepłą na ciasto i wyrównujemy)
blat ciasta łaciatego
½ masy serowej
blat ciasta łaciatego
polewa+ wiórki kokosowe
Smacznego!
przepiękne, Mariolko, pełen profesjonalizm !
OdpowiedzUsuńTakiego ciasta nigdy nie jadłam. Wygląda obłędnie:)
OdpowiedzUsuńŁaciate hmm jak ja lubię takie ciasta. Pycha
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Jak zawsze pięknie i smakowicie. :)
OdpowiedzUsuńTo ciacho mnie zachwyciło! Wygląda bosko w przekroju :)
OdpowiedzUsuńrobił ktoś ciasto z tego przepisu? wychodzi?
OdpowiedzUsuńNie z tego ale mam w przepisach mojej mamy taki. Wielokrotnie robiony i zawsze pięknie wychodzi ��
Usuń🤗
UsuńWygląda genialnie :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo pysznie :)
OdpowiedzUsuńJaki piękne ciasto :)
OdpowiedzUsuńNieco czasochłonne ciasto, ale musi być wyjątkowo smaczne :)
OdpowiedzUsuńBeznadziejne nie polecam!
UsuńCzeeeeść Anonimie:) Widocznie nie lubisz serników - szkoda, że nie napisałaś co konkretnie jest beznadziejne, wtedy mogłabym pomóc w przyszłości, bo mam nadzieję , że mimo twojego niepowodzenia przy owym ciachu podejmiesz się ponownej próby pieczenia? ; ) Polecam i życzę wesołych Świąt i dużo zdrowia:) Mariola
UsuńJak zwykle cudne ciacho :D pyszności
OdpowiedzUsuńAle pyszne ciasto, będę piekła, wygląda rewelacyjnie, pozdrawiam cieplutko :).
OdpowiedzUsuńJejuuu, Mariolu, piękne ciacho! Uwielbiam serniki, tylko z tymi gotowanymi niestety nie jestem za pan brat... robiłam dwa razy, z marnym skutkiem, ale To Twoje ciasto kusi bardzo... Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńTwoimi przekładańcami to chyba nigdy nie przestanę się zachwycać :)
OdpowiedzUsuńUpiekłam, ciasto jest wspaniałe, Mariolu dziękuję za przepis, pozdrawiam :).
OdpowiedzUsuńPani Mariolu czy mogę do tego przepisu do masy serowej dać serek z wiaderka ?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Witam:) Jasne ,że tak, ale trzeba wtedy zmniejszyć ilość cukru lub w ogóle z niego zrezygnować( jeśli serek wiaderkowy jest już słodzony cukrem, bo są dostępne słodzone i niesłodzone z tego co się orientuje) Pozdrawiam:)
UsuńPani Mariolu ciastko wyszło super :) dziękuję za radę
OdpowiedzUsuńTo super:) Pozdrawiam:)
UsuńWitam, w jakiej blaszce piekła Pani ciasto? Wygląda na dość wysokie, prezentuje się wspaniale. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńwitam:) Dziękuję bardzo! Ciasto piekłam w standardowej blasze 25x 36. Pozdrawiam:)
UsuńRobiłam, właśnie tak wygląda i jest pyszne.
OdpowiedzUsuńMariolu, pozazdrościłam ( tak cudnie u Ciebie wygląda to ciacho ) i upiekłam, pyszne jest dzięki serdeczne za przepis, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńMariolu ,czy możesz mi zdradzić tajemnicę w jaki sposób i czym przekroiłas blaty, że są takie równe. Przy blacie okrągłym nie mam problemu bo od lat przecinam nitką ale prostokątny blat przekroić to koszmar. Zawsze środek wytne. Poratuj radą. Pozdrawiam Lora
OdpowiedzUsuńWitaj Lora:)Ja też polecam Ci metodę nitkową, czasem też kroję poprostu nożem i już:) Nie mam jakichś specjalnych metod:) Biszkopt warto upiec dzień , dwa wcześniej- (lekko podsuszony nie traci na smaku) i wtedy też idealnie się kroi:) Pozdrawiam:)
UsuńDziękuję za szybką odpowiedź. Dzisiaj biorę się za łaciate. Pa.:-)
UsuńWitam mam pytanie o ten ser czy może być taki z Lidla w wiadereczku czy musi być lepszy?
OdpowiedzUsuńOczywiście, może być;) Tylko wersja niesłodzona,pozdrawiam!
UsuńWitam, ciasto wygląda obłędnie !!!Mam pytanie co zrobić aby masa serowa się nie przypalała ? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitaj, przed zagotowaniem wszystkich składników do masy serowej, na dno garnka wlej trochę wody, zagotuj i dopiero włóż składniki do rozpuszczenia:) Pozdrawiam! Mariola
UsuńWitam czy ciasto nie jest zbyt suche? Nie trzeba niczym nasaczyc? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitaj:) Nie ma takiej potrzeby - przełożenie na ciepło masą serową, powoduje, że nabiera wilgoci, smaku i zapachu waniliowego sernika. Jeśli nasączysz ciasto- łatki z białych staną się" brudne:)- w przypadku kawy lub herbaty, a jeśli chodzi a alkohol- nie będzie dobrze smakował z masą serową. Pozdrawiam ciepło!
OdpowiedzUsuńWitaj:) Nie ma takiej potrzeby - przełożenie na ciepło masą serową, powoduje, że nabiera wilgoci, smaku i zapachu waniliowego sernika. Jeśli nasączysz ciasto- łatki z białych staną się" brudne:)- w przypadku kawy lub herbaty, a jeśli chodzi a alkohol- nie będzie dobrze smakował z masą serową. Pozdrawiam ciepło!Mariola
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję! Świetne przepisy! Zdecydowanie skorzystam z wieeelu! Czy rozmiar blachy przy kazdym przepisie jest taki sam? Jesli tak to jaki? Pozdrawiam :)
UsuńPANI Mariolu moge o.kontakt na Fb poorosic mam pytanie dotyczace przepisu zdaje sie ze cos zke zrobilam z jasnym ciastem dxiekuje
OdpowiedzUsuńWychodzi na to ze nie ma Pani Fb poprostu chodzi mi.o to ze w cuescie bialym bylo napisane prxy koncu i dodac reszte skladnikow i dodalam rowniez zoltka ale popatrzylam ale w samym przepisie byly tylko bialka czy popelnilam blad Zaneta
OdpowiedzUsuńPani Żaneto- niestety nie jestem cały czas online... Ale myślę , że tutaj nawet jeśli dodała Pani żółtka- ciasto wyszło równie pyszne i nie zaburzyło to bardzo proporcji a jedynie odmieniło wygląd ciasta:) Proszę dać znać jak wyszło:) Pozdrawiam, mariola
UsuńCiasto piekłam wielokrotnie i zawsze wychodzi pyszne :)
OdpowiedzUsuń😘Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto polecam, ��
OdpowiedzUsuń😘Pozdrawiam
UsuńCiasto rewelacja��
OdpowiedzUsuń