Cuszima
to kolorowe i smaczne połączenie wielu smaków: delikatnego biszkopta białego,
czekolady zawartej w polewie i biszkopcie ciemnym, wanilli w kremie jasnym oraz
truskawek w melasie truskawkowejJ Sporo tych smaków, ale moim
zdaniem wszystko fajnie ze sobą „gra”- nie czuć przesytu. Wręcz przeciwnie:
chcemy więcej i więcejJ Przekładaniec dość ładnie wygląda
i mimo wszystko nie jest bardzo pracochłonny: wystarczy, że odpowiednio
wszystko rozłożymy sobie w czasie.
Składniki
na biszkopt kakaowy:
• 7 jaj
• szklanka cukru
• 3 łyżki kakao ciemnego
• 5 łyżek mąki pszennej( z „czubem”
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
(płaskie)
Białka
oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy
stopniowo cukier i miksujemy do uzyskania „bezy”. Dodajemy żółtka. Miksujemy na
najniższych obrotach. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem i mieszamy, następnie
wsypujemy kakao. Ponownie mieszamy. Ciasto przekładamy do blachy 25cm x 36 cm.
i pieczemy 40 minut w temp. 180 stopni. Studzimy.
Składniki
na biszkopt jasny:
• szklanka cukru
• 6 jaj
• szklanka mąki pszennej
• łyżeczka proszku do pieczenia
Białka
oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i
miksujemy do uzyskania sztywnej „bezy”. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy
na najniższych obrotach. Następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do
pieczenia i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Wylewamy do blaszki( u mnie 25
x 36) i pieczemy 40 minut w temp. 175-180 stopni. Studzimy.
Składniki
na krem waniliowy:
· 2 szklanki mleka
· cukier waniliowy
· ¾ szklanki cukru
· 2 łyżki mąki pszennej
· 2 łyżki mąki ziemniaczanej
· 1 żółtko
· 250 g masła
1
½ szklanki mleka gotujemy z cukrami. Resztę mleka mieszamy dokładnie z mąkami i
żółtkiem. Gotujemy budyń. Studzimy. Miksujemy z masłem.
Składniki
na melasę truskawkową:
• 700 g mrożonych truskawek
• 2 galaretki truskawkowe
• 3 łyżki cukru
Truskawki
myjemy, szypułkujemy i miksujemy w blenderze na gładką masę. Przekładamy do
garnka, dodajemy cukier i gotujemy 2-3 minuty na małym ogniu. Wsypujemy suche
galaretki. Gotujemy jeszcze 5 minut. Lekko studzimy. Dzielimy na dwie części.
Pianka truskawkowa:
• 500 ml kremówki
• 2 galaretki truskawkowe
Galaretki
rozrabiamy w 125 ml gorącej wody. Odstawiamy do ostygnięcia. Śmietanę miksujemy
na sztywno. Gdy galaretka jest chłodna( może być płynna-i tak stężeje) wlewamy
do ubitej zimnej kremówki cienkim strumieniem i delikatnie mieszamy.
Dodatkowo:
·
opakowanie
okrągłych biszkoptów
·
polewa
WYKONANIE:
blat
biszkoptowy ciemny
krem
waniliowy
½
masy truskawkowej+ biszkopty
½
masy truskawkowej
pianka
truskawkowa
blat
biszkoptowy jasny( dociskamy)
polewa
Smacznego!
I znów słodkości cudowności, a u mnie zwykłe pomidorki. :) Pozdrawiam Ty zdolniacho!
OdpowiedzUsuńNiesamowity :)
OdpowiedzUsuńOd dawna się przymierzam do tego ciasta:)))
OdpowiedzUsuńKolejne przepiękne ciasto, podziwiam Twoją pracowitość:)
OdpowiedzUsuńlekcjewkuchni.blogspot.com
Wygląda na pracochłonne, ale i pyszne.
OdpowiedzUsuńciasto jak shrek - ma warstwy :) na pewno musi być przepyszne!
OdpowiedzUsuńzrobie je na święta dla rodzinki
OdpowiedzUsuńRobilam kiedys to ciasto jest dobre i ladnie wyglada, z tym ze nie majac truskawek uzylam malin.I po dodaniu garaletek jak to stezalo no to czuc bylo ziarenka niczym mak bo nijak nie przecieralam ziaren.A jak z truskawkami?Jak zblendujesz to czuc te ziarenka w smaku czy nie?Ja bym wolala zeby nic mi miedzy zebami nie trzeszczalo.Ale to jedyne co mi nie pasowalo, ale dlatego,ze nie trzymalam sie przepisu i nie wiedzialam bo malo pieke.A chcialabym je powtorzyc na swieta :) dlatego pytam o wersje truskawkowa.
OdpowiedzUsuńWitaj ☺️ cuszime zawsze robię z truskawkami, masa jest gładka, nic nie trzeszczy w zębach, jest gładko😄 z malinami jest niestety ten problem, dlatego jak chce ich użyć do ciasta lub tego typu masy to przecieram przez sito i robię frużelinę. Pozdrawiam i udanych wypieków 😘
UsuńNie to, że się czepiam. Wszystko ok, tylko po co ten proszek do pieczenia? Dobrze ubita piana, a do biszkoptu kakaowego wystarczą 2 płaskie łyżki dobrego ciemnego kakao. A... jeszcze jedna rzecz galaretek nie gotujemy bo nie zastygną. Ogólnie ciasto jest smaczne, jak ktoś lubi bardziej wilgotne to można biszkopty nasączyć. Najlepsze na drugi dzień.
OdpowiedzUsuńHej😉 przyjmuje wszystkie sugestie i spieszę z odpowiedziami. Ciacho robiłam dokładnie wg przepisu z książki s. Anastazji i taki przepis tu podałam. Proszku do pieczenia zawsze używam do biszkopta. Nie po to aby był wyyysoooki😉 ale żeby był taki spulchniona, nie kluskowaty, jeśli wiesz o co mi chodzi 😄 a galaretka (oczywiście gotowana z owocami, nie sama) stężeje bez problemu. Pozdrawiam serdecznie Mariola 😘
UsuńPrzepis nie jest dokładny, akurat mam tę książkę i składniki się różnią. Przepisy siostry Anastazji 100 nowych ciast strona 44. Pozdrawiam Ewa
UsuńHej Ewo, siostra też używa proszku do pieczenia 🙂 . Jesli masz książkę siostry- lepiej korzystaj z książki - siostra jest profesjonalistką. Ja jedynie pasjonatką dobrych ciast 😉 pozdrawiam serdecznie Mariola 😘
Usuń