2014-10-11

Ciasto Cuszima

Cuszima to kolorowe i smaczne połączenie wielu smaków: delikatnego biszkopta białego, czekolady zawartej w polewie i biszkopcie ciemnym, wanilli w kremie jasnym oraz truskawek w melasie truskawkowejJ Sporo tych smaków, ale moim zdaniem wszystko fajnie ze sobą „gra”- nie czuć przesytu. Wręcz przeciwnie: chcemy więcej i więcejJ Przekładaniec dość ładnie wygląda i mimo wszystko nie jest bardzo pracochłonny: wystarczy, że odpowiednio wszystko rozłożymy sobie w czasie.
Składniki na biszkopt kakaowy:
•          7 jaj
•          szklanka cukru
•          3 łyżki kakao ciemnego
•          5 łyżek mąki pszennej( z „czubem”
•          2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i miksujemy do uzyskania „bezy”. Dodajemy żółtka. Miksujemy na najniższych obrotach. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem i mieszamy, następnie wsypujemy kakao. Ponownie mieszamy. Ciasto przekładamy do blachy 25cm x 36 cm. i pieczemy 40 minut w temp. 180 stopni. Studzimy. 
Składniki na biszkopt jasny:
•          szklanka cukru
•          6 jaj
•          szklanka mąki pszennej
•          łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania sztywnej „bezy”. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najniższych obrotach. Następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Wylewamy do blaszki( u mnie 25 x 36) i pieczemy 40 minut w temp. 175-180 stopni. Studzimy.
Składniki na krem waniliowy:
·         2 szklanki mleka
·         cukier waniliowy
·         ¾ szklanki cukru
·         2 łyżki mąki pszennej
·         2 łyżki mąki ziemniaczanej
·         1 żółtko
·         250 g masła
1 ½ szklanki mleka gotujemy z cukrami. Resztę mleka mieszamy dokładnie z mąkami i żółtkiem. Gotujemy budyń. Studzimy. Miksujemy z masłem.
Składniki na melasę truskawkową:
•          700 g mrożonych truskawek
•          2 galaretki truskawkowe
•          3 łyżki cukru
Truskawki myjemy, szypułkujemy i miksujemy w blenderze na gładką masę. Przekładamy do garnka, dodajemy cukier i gotujemy 2-3 minuty na małym ogniu. Wsypujemy suche galaretki. Gotujemy jeszcze 5 minut. Lekko studzimy. Dzielimy na dwie części. 
 Pianka truskawkowa:
•          500 ml kremówki
•          2 galaretki truskawkowe
Galaretki rozrabiamy w 125 ml gorącej wody. Odstawiamy do ostygnięcia. Śmietanę miksujemy na sztywno. Gdy galaretka jest chłodna( może być płynna-i tak stężeje) wlewamy do ubitej zimnej kremówki cienkim strumieniem i delikatnie mieszamy.
Dodatkowo:
·                  opakowanie okrągłych biszkoptów
·                  polewa
WYKONANIE:
blat biszkoptowy ciemny
 
krem waniliowy
 
½ masy truskawkowej+ biszkopty
 
½ masy truskawkowej
 
pianka truskawkowa
 
blat biszkoptowy jasny( dociskamy)
 
polewa
 

Smacznego!

6 komentarzy :

  1. I znów słodkości cudowności, a u mnie zwykłe pomidorki. :) Pozdrawiam Ty zdolniacho!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolejne przepiękne ciasto, podziwiam Twoją pracowitość:)

    lekcjewkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda na pracochłonne, ale i pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  4. ciasto jak shrek - ma warstwy :) na pewno musi być przepyszne!

    OdpowiedzUsuń

Durszlak.pl