Ciasto Cuszima

Cuszima to kolorowe i smaczne połączenie wielu smaków: delikatnego biszkopta białego, czekolady zawartej w polewie i biszkopcie ciemnym, wanilli w kremie jasnym oraz truskawek w melasie truskawkowejJ Sporo tych smaków, ale moim zdaniem wszystko fajnie ze sobą „gra”- nie czuć przesytu. Wręcz przeciwnie: chcemy więcej i więcejJ Przekładaniec dość ładnie wygląda i mimo wszystko nie jest bardzo pracochłonny: wystarczy, że odpowiednio wszystko rozłożymy sobie w czasie.
Składniki na biszkopt kakaowy:
•          7 jaj
•          szklanka cukru
•          3 łyżki kakao ciemnego
•          5 łyżek mąki pszennej( z „czubem”
•          2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i miksujemy do uzyskania „bezy”. Dodajemy żółtka. Miksujemy na najniższych obrotach. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem i mieszamy, następnie wsypujemy kakao. Ponownie mieszamy. Ciasto przekładamy do blachy 25cm x 36 cm. i pieczemy 40 minut w temp. 180 stopni. Studzimy. 
Składniki na biszkopt jasny:
•          szklanka cukru
•          6 jaj
•          szklanka mąki pszennej
•          łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania sztywnej „bezy”. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najniższych obrotach. Następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Wylewamy do blaszki( u mnie 25 x 36) i pieczemy 40 minut w temp. 175-180 stopni. Studzimy.
Składniki na krem waniliowy:
·         2 szklanki mleka
·         cukier waniliowy
·         ¾ szklanki cukru
·         2 łyżki mąki pszennej
·         2 łyżki mąki ziemniaczanej
·         1 żółtko
·         250 g masła
1 ½ szklanki mleka gotujemy z cukrami. Resztę mleka mieszamy dokładnie z mąkami i żółtkiem. Gotujemy budyń. Studzimy. Miksujemy z masłem.
Składniki na melasę truskawkową:
•          700 g mrożonych truskawek
•          2 galaretki truskawkowe
•          3 łyżki cukru
Truskawki myjemy, szypułkujemy i miksujemy w blenderze na gładką masę. Przekładamy do garnka, dodajemy cukier i gotujemy 2-3 minuty na małym ogniu. Wsypujemy suche galaretki. Gotujemy jeszcze 5 minut. Lekko studzimy. Dzielimy na dwie części. 
 Pianka truskawkowa:
•          500 ml kremówki
•          2 galaretki truskawkowe
Galaretki rozrabiamy w 125 ml gorącej wody. Odstawiamy do ostygnięcia. Śmietanę miksujemy na sztywno. Gdy galaretka jest chłodna( może być płynna-i tak stężeje) wlewamy do ubitej zimnej kremówki cienkim strumieniem i delikatnie mieszamy.
Dodatkowo:
·                  opakowanie okrągłych biszkoptów
·                  polewa
WYKONANIE:
blat biszkoptowy ciemny
 
krem waniliowy
 
½ masy truskawkowej+ biszkopty
 
½ masy truskawkowej
 
pianka truskawkowa
 
blat biszkoptowy jasny( dociskamy)
 
polewa
 

Smacznego!

13 komentarzy:

  1. I znów słodkości cudowności, a u mnie zwykłe pomidorki. :) Pozdrawiam Ty zdolniacho!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolejne przepiękne ciasto, podziwiam Twoją pracowitość:)

    lekcjewkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda na pracochłonne, ale i pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  4. ciasto jak shrek - ma warstwy :) na pewno musi być przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  5. zrobie je na święta dla rodzinki

    OdpowiedzUsuń
  6. Robilam kiedys to ciasto jest dobre i ladnie wyglada, z tym ze nie majac truskawek uzylam malin.I po dodaniu garaletek jak to stezalo no to czuc bylo ziarenka niczym mak bo nijak nie przecieralam ziaren.A jak z truskawkami?Jak zblendujesz to czuc te ziarenka w smaku czy nie?Ja bym wolala zeby nic mi miedzy zebami nie trzeszczalo.Ale to jedyne co mi nie pasowalo, ale dlatego,ze nie trzymalam sie przepisu i nie wiedzialam bo malo pieke.A chcialabym je powtorzyc na swieta :) dlatego pytam o wersje truskawkowa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj ☺️ cuszime zawsze robię z truskawkami, masa jest gładka, nic nie trzeszczy w zębach, jest gładko😄 z malinami jest niestety ten problem, dlatego jak chce ich użyć do ciasta lub tego typu masy to przecieram przez sito i robię frużelinę. Pozdrawiam i udanych wypieków 😘

      Usuń
  7. Nie to, że się czepiam. Wszystko ok, tylko po co ten proszek do pieczenia? Dobrze ubita piana, a do biszkoptu kakaowego wystarczą 2 płaskie łyżki dobrego ciemnego kakao. A... jeszcze jedna rzecz galaretek nie gotujemy bo nie zastygną. Ogólnie ciasto jest smaczne, jak ktoś lubi bardziej wilgotne to można biszkopty nasączyć. Najlepsze na drugi dzień.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej😉 przyjmuje wszystkie sugestie i spieszę z odpowiedziami. Ciacho robiłam dokładnie wg przepisu z książki s. Anastazji i taki przepis tu podałam. Proszku do pieczenia zawsze używam do biszkopta. Nie po to aby był wyyysoooki😉 ale żeby był taki spulchniona, nie kluskowaty, jeśli wiesz o co mi chodzi 😄 a galaretka (oczywiście gotowana z owocami, nie sama) stężeje bez problemu. Pozdrawiam serdecznie Mariola 😘

      Usuń
    2. Przepis nie jest dokładny, akurat mam tę książkę i składniki się różnią. Przepisy siostry Anastazji 100 nowych ciast strona 44. Pozdrawiam Ewa

      Usuń
    3. Hej Ewo, siostra też używa proszku do pieczenia 🙂 . Jesli masz książkę siostry- lepiej korzystaj z książki - siostra jest profesjonalistką. Ja jedynie pasjonatką dobrych ciast 😉 pozdrawiam serdecznie Mariola 😘

      Usuń