Bankietówki Kilimandżaro


 
Słowo się rzekło: dziś kolejna wersja bankietówekJ. Te zrobiłam według przepisu na ciasto „Kilimandżaro”, a więc: krem na bazie domowego budyniu, warstwa masy jabłkowej o smaku cytrynowym „zamknięta” w mocnoczekoladowym cieście pod taflą polewy( tym razem na bazie śmietanki 30%). Z podanych składników wychodzi ok. 12 sztuk ciasteczek bankietowych.\ Jeśli jednak macie ochotę na tradycyjne ciasto- proporcje wystarczą na blachę do pieczenia o wymiarach: 25 x 36 cmJ
Składniki na biszkopt:
·         6 jaj
·         szklanka cukru
·         ¾ szklanki mąki pszennej
·         3-4 łyżki kakao
·         1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy do nich szczyptę soli i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i ubijamy na sztywną bezę. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najniższych obrotach. Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej i dokładnie mieszamy. Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy. Kroimy na dwie części. Foremką wycinamy kształty odpowiednie do formy banietowej.
Składniki na masę jabłkową:
·         1 kg jabłek
·         1 łyżeczka masła
·         2 opakowania galaretki cytrynowej
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. W garnku rozpuszczamy łyżeczkę masła. Dodajemy jabłka i dusimy ok. 4 minuty. Dodajemy suche galaretki. Mieszamy. Gotujemy jeszcze 2 minuty. Lekko studzimy( masa nakładana na ciasto ma być lekko ciepła, bo szybko tężeje)
Składniki na krem:
·         2 szklanki mleka
·         3/4 szklanki cukru
·         2 żółtka
·         cukier waniliowy
·         2 łyżki mąki pszennej
·         2 łyżki mąki ziemniaczanej
·         250 g masła
Żółtka miksujemy z cukrami, mąkami i 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka gotujemy i wlewamy masę budyniową. Gotujemy budyń. Studzimy. Miksujemy z masłem.
Składniki na polewę:
·         6 łyżek kremówki
·         5 łyżek cukru
·         1 łyżka kakao
·         1 łyżka masła
Wszystkie składniki rozpuszczamy w garnku, chwilkę je gotując.
WYKONANIE:
biszkopcik ciemny
 
masa jabłkowa( 2-3 łyżki na ciastko)
 
krem budyniowy(3 łyżki)
 
biszkopcik ciemny
 
polewa

Smacznego!

10 komentarzy: