Słowo się rzekło: dziś kolejna wersja bankietówekJ. Te zrobiłam według przepisu na ciasto „Kilimandżaro”, a więc: krem na bazie domowego budyniu, warstwa masy jabłkowej o smaku cytrynowym „zamknięta” w mocnoczekoladowym cieście pod taflą polewy( tym razem na bazie śmietanki 30%). Z podanych składników wychodzi ok. 12 sztuk ciasteczek bankietowych.\ Jeśli jednak macie ochotę na tradycyjne ciasto- proporcje wystarczą na blachę do pieczenia o wymiarach: 25 x 36 cmJ
Składniki na biszkopt:
· 6 jaj
· szklanka cukru
· ¾ szklanki mąki pszennej
· 3-4 łyżki kakao
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy do nich szczyptę soli i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i ubijamy na sztywną bezę. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najniższych obrotach. Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej i dokładnie mieszamy. Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy. Kroimy na dwie części. Foremką wycinamy kształty odpowiednie do formy banietowej.
Składniki na masę jabłkową:
· 1 kg jabłek
· 1 łyżeczka masła
· 2 opakowania galaretki cytrynowej
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. W garnku rozpuszczamy łyżeczkę masła. Dodajemy jabłka i dusimy ok. 4 minuty. Dodajemy suche galaretki. Mieszamy. Gotujemy jeszcze 2 minuty. Lekko studzimy( masa nakładana na ciasto ma być lekko ciepła, bo szybko tężeje)
Składniki na krem:
· 2 szklanki mleka
· 3/4 szklanki cukru
· 2 żółtka
· cukier waniliowy
· 2 łyżki mąki pszennej
· 2 łyżki mąki ziemniaczanej
· 250 g masła
Żółtka miksujemy z cukrami, mąkami i 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka gotujemy i wlewamy masę budyniową. Gotujemy budyń. Studzimy. Miksujemy z masłem.
Składniki na polewę:
· 6 łyżek kremówki
· 5 łyżek cukru
· 1 łyżka kakao
· 1 łyżka masła
Wszystkie składniki rozpuszczamy w garnku, chwilkę je gotując.
WYKONANIE:
biszkopcik ciemny
masa jabłkowa( 2-3 łyżki na ciastko)
krem budyniowy(3 łyżki)
biszkopcik ciemny
polewa
Smacznego!
Wyglądają uroczo:)
OdpowiedzUsuńbardzo efektowne:)
OdpowiedzUsuńświetnie się prezentują:)
OdpowiedzUsuńPyszne choć pracochłonne:)
OdpowiedzUsuńRobią wrażenie :)
OdpowiedzUsuńMariolka, jesteś The Best ! :) Pozdrawiam, a ciasto-rewelacja:)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wyglądają :) Podziwiam :)
OdpowiedzUsuńWitaj ja to wiem, że smakują tak jak wyglądają.....:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam, pa
Pyszne i prezentują się cudownie ;)
OdpowiedzUsuńRewelacyjne serducha! ciekawe jaką opcję wymyślisz na walentynki :)
OdpowiedzUsuń