Ciasto miodowo-jabłkowe z kremem

Ten przekładaniec to połączenie piernika, ciasta z kremem i … jabłecznika. Bo choć masę z jabłek i galaretki wykorzystuję dość często w przepisach na ciasta(i tamta smakuje jak galaretka „z dzieciństwa”(wiecie o co chodzi- ta tęczowaJ), to tym razem jej smak był taki bajecznie szarlotkowyJ Pewnie to kwestia jabłek, albo rozrobienia galaretki w małej ilości wody. No ale mniejsza o toJ Ciasto ma bardzo bogaty skład i smak: jeśli lubicie wypieki okresu jesiennego( pierniki, jabłeczniki) to ten na pewno przypadnie Wam do gustu( no a bonusem jest słodki krem i warstwa biszkoptowo- galaretkowa).
Składniki na ciasto miodowo-piernikowe:
·         250 g margaryny
·         4 jaja
·         4 łyżki miodu
·         ¼ szklanki bardzo mocnej herbaty
·         300 g mąki pszennej
·         100 g cukru
·         1 łyżeczka sody
·         1 przyprawa do piernika( ja robiłam –przepis poniżej- tej dodajemy do ciasta około 2 łyżki)
W młynku do kawy mielimy:8 ziaren ziela angielskiego,3 łyżeczki goździków i na czubek łyżeczki kminku. Dodajemy 4 łyżki cynamonu, 3 łyżeczki imbiru, 3 łyżeczki gałki muszkatołowej- mieszamy dokładnie. Przechowujemy w szczelnym słoiku. Używamy 3-4 łyżki tej przyprawy na 1 kg. mąki.

Margarynę ucieramy z cukrem, stopniowo dodajemy żółtka, mąkę wymieszaną z sodą i przyprawą do piernika oraz miód rozpuszczony w herbacie. 
Ubijamy pianę z białek. Delikatnie łączymy z ciastem
Dzielimy na dwie części. Pieczemy każdą 45 minut w temp. 180 stopni.
 Studzimy.
Składniki na masę jabłkową:
·         1 ½ kg jabłek
·         2 galaretki cytrynowe
·         4 łyżki cukru
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do garnka. Dusimy pod przykryciem z dodatkiem cukru. Gdy będą miękkie dodajemy galaretki rozrobione w 1/3 szklanki gorącej wody. Studzimy.
Składniki na krem waniliowy:
·         2 szklanki mleka
·         cukier waniliowy
·         ¾ szklanki cukru
·         2 łyżki mąki pszennej
·         2 łyżki mąki ziemniaczanej
·         1 żółtko
·         250 g masła
1 ½ szklanki mleka gotujemy z cukrami. Resztę mleka mieszamy dokładnie z mąkami i żółtkiem. Gotujemy budyń. Studzimy. Miksujemy z masłem.
Składniki na warstwę galaretkowo- biszkoptową:
·         2 galaretki wiśniowe rozrobione w 600 ml gorącej wody
·         opakowanie podłużnych biszkoptów
Polewa – tutaj przepis
WYKONANIE:
blat miodowo- piernikowy
½ kremu
warstwa masy jabłkowej
biszkopty namoczone w tężejącej galaretce
tężejąca galaretka
½ kremu
blat miodowo-piernikowy+polewa
Ciasto wstawiamy do lodówki na noc, aby piernikowe blaty zmiękły i masa jabłkowa dobrze stężała.
Ps. Znowu tylko malutki kawałeczek ponieważ ciasto było na zamówienie( ale musiałam Wam pokazać przekrój no i oczywiście opisać smakJ)
Smacznego!
Jabłko z cynamonem 2014
Smaczna Jesień

12 komentarzy:

  1. Powinnaś otworzyć cukiernię! Piękne ciacho!

    OdpowiedzUsuń
  2. potwierdzam, ciasto jak z najlepszej cukierni, wspaniałe !

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię ciasta wielowarstwowe bo prezentują się doskonale i łączą różne smaki. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepiękne, soczyste kolorki! Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cóż za piękności znów wyczarowała ta nasza Mariola. Tyle warstw, tyle pracy, podziwiam Cię dziewczyno :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepiękne ciasto, wygląda smakowicie:)

    lekcjewkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda fantastycznie, bardzo efektownie z tymi wszystkimi warstwami :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobię go na ten weekend, akurat rodzina przyjedzie na w związku ze świętem zmarłych :) mam nadzieję, że mi się uda i że będzie wszystkim smakował.

    OdpowiedzUsuń
  9. na jaka blaszke jest ciasto

    OdpowiedzUsuń