Ten przekładaniec to połączenie piernika, ciasta z kremem i … jabłecznika. Bo choć masę z jabłek i galaretki wykorzystuję dość często w przepisach na ciasta(i tamta smakuje jak galaretka „z dzieciństwa”(wiecie o co chodzi- ta tęczowaJ), to tym razem jej smak był taki bajecznie szarlotkowyJ Pewnie to kwestia jabłek, albo rozrobienia galaretki w małej ilości wody. No ale mniejsza o toJ Ciasto ma bardzo bogaty skład i smak: jeśli lubicie wypieki okresu jesiennego( pierniki, jabłeczniki) to ten na pewno przypadnie Wam do gustu( no a bonusem jest słodki krem i warstwa biszkoptowo- galaretkowa).
Składniki na ciasto miodowo-piernikowe:
· 250 g margaryny
· 4 jaja
· 4 łyżki miodu
· ¼ szklanki bardzo mocnej herbaty
· 300 g mąki pszennej
· 100 g cukru
· 1 łyżeczka sody
· 1 przyprawa do piernika( ja robiłam –przepis poniżej- tej dodajemy do ciasta około 2 łyżki)
W młynku do kawy mielimy:8 ziaren ziela angielskiego,3 łyżeczki goździków i na czubek łyżeczki kminku. Dodajemy 4 łyżki cynamonu, 3 łyżeczki imbiru, 3 łyżeczki gałki muszkatołowej- mieszamy dokładnie. Przechowujemy w szczelnym słoiku. Używamy 3-4 łyżki tej przyprawy na 1 kg. mąki.
Margarynę ucieramy z cukrem, stopniowo dodajemy żółtka, mąkę wymieszaną z sodą i przyprawą do piernika oraz miód rozpuszczony w herbacie.
Ubijamy pianę z białek. Delikatnie łączymy z ciastem.
Dzielimy na dwie części. Pieczemy każdą 45 minut w temp. 180 stopni.
Studzimy.
Składniki na masę jabłkową:
· 1 ½ kg jabłek
· 2 galaretki cytrynowe
· 4 łyżki cukru
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do garnka. Dusimy pod przykryciem z dodatkiem cukru. Gdy będą miękkie dodajemy galaretki rozrobione w 1/3 szklanki gorącej wody. Studzimy.
Składniki na krem waniliowy:
· 2 szklanki mleka
· cukier waniliowy
· ¾ szklanki cukru
· 2 łyżki mąki pszennej
· 2 łyżki mąki ziemniaczanej
· 1 żółtko
· 250 g masła
1 ½ szklanki mleka gotujemy z cukrami. Resztę mleka mieszamy dokładnie z mąkami i żółtkiem. Gotujemy budyń. Studzimy. Miksujemy z masłem.
Składniki na warstwę galaretkowo- biszkoptową:
· 2 galaretki wiśniowe rozrobione w 600 ml gorącej wody
· opakowanie podłużnych biszkoptów
Polewa – tutaj przepis
WYKONANIE:
blat miodowo- piernikowy
½ kremu
warstwa masy jabłkowej
biszkopty namoczone w tężejącej galaretce
tężejąca galaretka
½ kremu
blat miodowo-piernikowy+polewa
Ciasto wstawiamy do lodówki na noc, aby piernikowe blaty zmiękły i masa jabłkowa dobrze stężała.
Ps. Znowu tylko malutki kawałeczek ponieważ ciasto było na zamówienie( ale musiałam Wam pokazać przekrój no i oczywiście opisać smakJ)
Smacznego!
Fajne kolorowe ciacho:)
OdpowiedzUsuńPowinnaś otworzyć cukiernię! Piękne ciacho!
OdpowiedzUsuńpotwierdzam, ciasto jak z najlepszej cukierni, wspaniałe !
OdpowiedzUsuńLubię ciasta wielowarstwowe bo prezentują się doskonale i łączą różne smaki. Pycha!
OdpowiedzUsuńPrzepiękne, soczyste kolorki! Mniam :)
OdpowiedzUsuńCóż za piękności znów wyczarowała ta nasza Mariola. Tyle warstw, tyle pracy, podziwiam Cię dziewczyno :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękne ciasto, wygląda smakowicie:)
OdpowiedzUsuńlekcjewkuchni.blogspot.com
Rewelacje ciasto :)
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie, bardzo efektownie z tymi wszystkimi warstwami :)
OdpowiedzUsuńPoezja kolorów i smaku :)
OdpowiedzUsuńZrobię go na ten weekend, akurat rodzina przyjedzie na w związku ze świętem zmarłych :) mam nadzieję, że mi się uda i że będzie wszystkim smakował.
OdpowiedzUsuńna jaka blaszke jest ciasto
OdpowiedzUsuń