Serniczki w wersji mini są podzielne i już wyporcjowane- w sam raz do filiżanki ciepłego mleka w chłodny, zimowy prawie już wieczór… Ten przepis powstał w mojej głowie bardzo spontanicznie- zostało mi trochę kruchego ciasta, a że lubimy bardzo sernik w wersji piankowej- wybór padł na miniaturowe „oszukane” serniki. Aby jednak odnieść się do wyglądających zza każdego rogu Świąt- zdecydowałam się na piernikową kruszonkę, zamiast tradycyjnej. Efekt? Kruchutka babeczka z sernikowym wnętrzem i porzeczkowym nadzieniem o piernikowej nucie. Nie za słodko- w sam raz wieczorową porą;)
Składniki na ciasto kruche ( ok . 12 sztuk babeczek)
1 ½ szklanki mąki pszennej
¼ szklanki cukru
cukier waniliowy
100 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 żółtka
Z podanych składników zarabiamy ciasto kruche. Wkładamy do lodówki na 30 minut.
Masa serowa:
3 białka
½ szklanki cukru
1 budyń śmietankowy
340 ml śmietany 18 % tłuszczu
Białka miksujemy na sztywno z odrobiną soli. Stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy na sztywną bezę. Dodajemy proszek budyniowy i miksujemy na najniższych obrotach. Delikatnie łączymy ze śmietaną.
Piernikowa kruszonka:
4 spore pokruszone pierniki w lukrze
kilka pokruszonych biszkoptów
1 łyżka masła
1 żółtko
Z podanych składników zarabiamy kruszonkę
( ma być lekko lepka, ale jednocześnie sypka).
Dodatkowo:
mały słoik konfitury z czarnej porzeczki
WYKONANIE:
babeczki wyklejamy kruchym ciastem( ja wyłożyłam uprzednio papilotkami) i nakłuwamy widelcem
do każdej babeczki nakładamy łyżeczkę konfitury
zapiekamy ok 5 minut
masa serowa(prawie po brzegi)
posypujemy piernikową kruszonką
pieczemy 30 minut w temp 180 stopni.
Smacznego!
jakie fajne:)
OdpowiedzUsuń