2016-11-13

Sernik Ambrozja

W ramach samozwańczej corocznej akcji na moim blogu „Słodki Listopad” zapraszam Was na kolejne jesienne ciasto, które być może zagości u kogoś z Was na świątecznym stole. Dziś jest to wymyślona przeze mnie wersja sernika o dwóch smakach przewodnich:  słodkiej masie z orzechów włoskich i lekko kwaskowej nucie czarnej porzeczki. To ciasto to znana już pewnie wszystkim masa z sera gotowanego, tym razem przełożona kruchym ciastem z uprzednio zapiekanymi masami z wyżej wymienionych składników. Jest słodko, sernikowo i świątecznie. Przekładaniec najlepiej smakuje na drugi dzień.
Składniki na ciasto kruche:
3 szklanki mąki pszennej
3 żółtka
cukier waniliowy
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g masła
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 3 części. Wkładamy na 1 godzinę do lodówki.
Składniki na masę orzechową:
½ szklanki mleka
½  szklanki cukru
szklanka zmielonych orzechów włoskich
1 łyżka kakao
Mleko gotujemy z cukrem ok. 4 minuty. Wsypujemy zmielone orzechy i kakao. Gotujemy do zgęstnienia. Studzimy
Masa z czarnej porzeczki:
2 małe słoiczki domowej roboty dżemu z czarnej porzeczki
wykonanie kruchych blatów:
ciasto kruche
masa orzechowa
pieczemy 30 minut w temp. 180 stopni
ciasto kruche
dżem porzeczkowy
pieczemy 30 minut w temp. 180 stopni
trzeci blat pieczemy bez dodatków w temp. 180 stopni
Masa serowa:
1 kg sera białego zmielonego
1,5 szklanki cukru
cukier waniliowy
1/2 kostki masła
1/2 szklanki mleka
2 żółtka
1 jajo
4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 czubate łyżki budyniu waniliowego
Do dużego garnka wkładamy ser, jajo, żółtka, cukier- mieszając rozpuszczamy całość. Dodajemy masło. Rozpuszczamy. Na końcu do gotującej się masy wlewamy roztwór 4 łyżeczek mąki ziemniaczanej z 2. łyżkami budyniu rozrobionymi w 1/2 szklanki mleka. Gotujemy do zgęstnienia. Lekko studzimy (ale masa ma być lekko ciepła).
WYKONANIE:
ciasto z masą orzechową
1/2 masy serowej
ciasto z masą porzeczkową+ 1/2 masy serowej
ciasto kruche bez dodatków
polewa
Smacznego!

5 komentarzy :

  1. Jej, wygląda cudnie, moje smaki))

    OdpowiedzUsuń
  2. BARDZO proszę o przepis na tą cudną polewę,i z góry dziękuję.Pozdrawiam MAŁGOSIA

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. witaj Małgosiu, polewa jest w tym przepisie: http://znowcosupieklam.blogspot.com/2014/03/sernik-gotowany-z-bakaliami.html
      Pozdrawiam. Mariola

      Usuń
  3. Sernik przepyszny ale najlepszy jest po 2 dniach jak kruche placki porządnie zwilgotnieją polecam bardzo:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za radę. Odstawiłam go na cały dzień i rzeczywiście lepiej smakuje ;) Przepis po prostu genialny, nigdy nie przepadałam za sernikami

      Usuń

Durszlak.pl