Szarlotka Lukrowana

Recepta na jesienne smutki? Ciepły, przytulny kącik w domu, w którym można zaszyć się z rodziną, gorąca herbatka i solidna porcja aromatycznej szarlotki;) Ta jest z przepisu mojej mamy- od lat jesienią delektujemy się tym ciastem wspominając dawne czasy- kiedy z bratem wsuwaliśmy jeszcze gorącą szarlotkę- bo taka najpyszniejsza;) Aromatyczna, na kruchutkim, wypieczonym spodzie, nadziana jabłkami z naszego sadu, o cudownym cynamonowym zapachu wypełniającym podczas pieczenia cały dom. Nie za słodka, w sam raz aby oblać ją solidnie lukremJ
Składniki na ciasto kruche:
500 g mąki pszennej
½ opakowania proszku do pieczenia
350 g masła
½ szklanki cukru
3 żółtka
Wszystkie sypkie produkty mieszamy i dodajemy masło- siekamy w mące i wyrabiamy w palcach kruszonkę. Dodajemy żółtka i zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 2 części. Schładzamy w lodówce minimum godzinę.
Składniki na nadzienie jabłkowe:
10 małych jabłek
2 solidne garście cukru
cynamon do smaku
Lukier:
½ szklanki cukru pudru
2 łyżeczki gorącej wody+ kilka kropel soku z cytryny
WYKONANIE:
blat ciasta kruchego rozwałkowujemy do wielkości blachy, nakłuwamy widelcem, posypujemy cynamonem
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach bezpośrednio nad ciastem- uwaga- nie dogniatamy jabłek- mają leżeć lekko na cieście.Posypujemy cukrem i cynamonem
 Przykrywamy drugą częścią ciasta kruchego, nakłuwamy lekko widelcem.
Pieczemy 75 minut w 185 st.
Lukrujemy
Smacznego!

Komentarze

  1. Bardzo ciekawy i interesujący przepis. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/2016/11/06/kasza-jaglana-z-mango-jarmuzem-i-tofu-w-sosie-orzechowym/

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna szarlotka, do kawki idealna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Renata Kozłowska8 listopada 2016 09:11

    Ja ostatnio piekłam szarlotkę tatrzańską wg Margarytki i była pyszna. Twoją też wypróbuje😊 bo wyglada bardzo smakowicie. pozdrawiam i dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz