Ciasto Pralina Orzechowa

„Pralina Orzechowa” to ciasto, które niedawno wymyśliłam. Smakuje podobnie do cukierków o bogatym wnętrzu z nutą alkoholu- stąd nazwa. Dodatkowo do przekładańca „przemyciłam” pomarańczowy akcent w postaci masy owocowej na bazie jabłek i galaretki. Niby misz-masz smaków, bo czekoladowy biszkopt, orzechowe ciasto, kawowo- alkoholowy krem i pomarańczowe nadzieniem…ale wszystko uzupełnia się doskonale. Jeśli też przepadacie za pralinkami z dodatkiem alkoholu- spróbujcie;)
Składniki na biszkopt:
6 jaj
szklanka cukru
¾ szklanki mąki pszennej
3-4 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i miksujemy do uzyskania „bezy”. Dodajemy żółtka. Miksujemy na najniższych obrotach. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem i mieszamy, następnie wsypujemy kakao. Ponownie mieszamy. Ciasto przekładamy do blachy. Pieczemy 35-40 minut w temp. 180 stopni. Studzimy. Kroimy na dwa równe blaty.
Składniki na ciasto orzechowe:
250 g orzechów włoskich krojonych
250 g cukru
2 łyżki miodu
7 białek
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy z cukrem na sztywną bezę. Dodajemy posiekane orzechy, miód, mąkę wymieszaną z proszkiem i bułkę tartą. Delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 35- 40 minut w temp. 170 stopni. Studzimy.
Składniki na masę  jabłkowo- pomarańczową:
4 jabłka
2 łyżki cukru
galaretka pomarańczowa
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Prażymy z dodatkiem cukru na wolnym ogniu ok. 5 minut. Wsypujemy galaretkę i jeszcze chwilę smażymy. Lekko studzimy.
Składniki na krem kawowy:
3 jaja
¾ szklanki cukru
300 g masła
kieliszek likieru kawowego lub wódki
2 łyżki kawy rozpuszczalnej + 1 łyżka kakao rozpuszczone w niewielkiej ilości przegotowanej wody
Jaja ubijamy z cukrem na parze. Studzimy. Masło miksujemy na puch, stopniowo dodając masę jajeczną, alkohol i masę kawowo- kakaową.
Dodatkowo:
polewa
cukrowe groszki w złotym kolorze
WYKONANIE:
blat biszkoptowy+masa jabłkowo- pomarańczowa
 
½ kremu kawowego
 
ciasto orzechowe
 
½ kremu kawowego
 
blat biszkoptowy
 
polewa i groszki cukrowe

Smacznego!
Jesienne słodkości!

4 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy pomysł na ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mariola szalejesz z ciachami, co jedno to smaczniejsze, i te złote kuleczki wprowadzają już taki świąteczny akcent :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowny pomysł na niebanalne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń