Ten listopad na znowcosupieklam będzie słodki, bowiem postanowiłam codziennie dodawać przepisy na słodkie smakołyki;) Mam nadzieję, że ktoś z Was skorzysta, w końcu niedługo zbliżają się Święta, więc nowych przepisów nigdy za wiele… Dziś moja wariacja na temat sernika gotowanego, którego przełożyłam miodowym ciastem i wykończyłam migdałową glazurą. To był spontaniczny niedzielny wypiek, który naprawdę się udał: masa z gotowanego sera ładnie „przegryzła” miodowe blaty z wiśniowym akcentem, a szklista migdałowa polewa nadała przekładańcowi świątecznego charakteru. Pierwszego dnia można kroić większe porcje i jeść z pomocą ręki( jak ciastko kruche), a kolejnego już można jeść z pomocą widelczyka do ciasta( polewa migdałowa po leżakowaniu w lodówce ładnie mięknie).
Składniki na ciasto:
500 g mąki
2 łyżeczki sody
2 jaja
100 g margaryny
4 łyżki miodu
200 g cukru pudru
+pół słoiczka dżemu wiśniowego
Z podanych składników( oprócz dżemu) zagniatamy ciasto i dzielimy na 3 równe części. 3 Blachy wykładamy papierem do pieczenia.
1 część pieczemy bez dodatków w temp. 175 stopni przez 30 minut.
2 część smarujemy dżemem wiśniowym i pieczemy ok. 35 minut w temp. 175 stopni.
3 część wkładamy do lodówki i przechodzimy do robienia polewy migdałowej:
Składniki na glazurę migdałową:
200 g płatków migdałowych
2 łyżki miodu
3 łyżki śmietany
¾ szklanki cukru
100 g masła
Masło podgrzewamy i rozpuszczamy. Dodajemy cukier i miód, wlewamy śmietanę, mieszamy.
Wsypujemy płatki migdałowe i dokładnie mieszamy . Lekko studzimy.
Polewę migdałową wykładamy na 3 część ciasta miodowego.
Pieczemy 35-40 minut w temp 175 stopni.
Składniki na masę serową:
1 kg sera białego zmielonego
1,5 szklanki cukru
cukier waniliowy
1/2 kostki masła
1/2 szklanki mleka
2 żółtka
1 jajo
4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżka budyniu waniliowego
Do dużego garnka wkładamy ser, jajo, żółtka, cukier- mieszając rozpuszczamy całość. Dodajemy masło. Rozpuszczamy. Na końcu do gotującej się masy wlewamy roztwór 4 łyżeczek mąki ziemniaczanej z 1 łyżką budyniu rozrobionymi w 1/2 szklanki mleka. Gotujemy do zgęstnienia.
WYKONANIE:
blat miodowy
½ ciepłej masy serowej
blat miodowy z dżemem
½ ciepłej masy serowej
blat miodowy z glazurą migdałową
Smacznego!
Migdały, marcepan, sezam i chałwa a to wszystko okraszone kokosem. A co że tuczące, jak takie smaczne :))
OdpowiedzUsuńRzeczywiście skojarzył mi się ze świętami :) Bardzo apetyczny!
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto, robię podobne tylko że z orzechami :-)
OdpowiedzUsuńMoje smaki <3 :D
OdpowiedzUsuńOj piękne to ciasto. Musi być jeszcze pyszniejsze.
OdpowiedzUsuńFantastyczne ciacho :) Chętnie zjadłabym kawałek :)
OdpowiedzUsuńbardzo fany pomysł na połączenie ulubionych smaków;) pysznie się prezentuje;) ja zapraszam na ''świąteczne ciasto z miodem'' wg Anastazji; pozdrawiam
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2015/01/jojo-babci-basi-wg-anastazji.html
Super ciasto:)
OdpowiedzUsuńWitaj. Promujemy przepisy blogerów. Może zechciałabyś dodać swojego bloga do naszego Katalogu Smaków? Dołącz do nas, a nie pożałujesz :)
OdpowiedzUsuńW razie jakichkolwiek pytań pisz na: kontakt@katalogsmakow.pl
Pozdrawiamy serdecznie, www.katalogsmakow.pl
codziennie tu zagladam rewrlacja jestes wspaniala
OdpowiedzUsuńJeeeeju:))) Dziękuję bardzo mi miło:)
UsuńA może przygotujesz jakieś ciasto z tofu?
OdpowiedzUsuńWitaj:) Niestety nie jestem specjalistą w dziedzinie wege:) Muszę się podszkolić i postaram się niedługo coś wykombinować:) Pozdrawiam!
UsuńSuper! Będę czekać :)
UsuńŚwietny przepis do wyprubowania
OdpowiedzUsuńNa jakiej wielkości blaszkę są te przepisy?
OdpowiedzUsuńWitaj, większość ciast piekę w blachach 25 x 36 cm. Jeśli w innych- podaję wymiary. Pozdrawiam!
UsuńCiasto wyszło rewelacyjne:) Przepis zamieściłam na swojej stronie kokosankapieczeitestuje-blog24.pl
OdpowiedzUsuńTam też polecam Twój blog.Pozdrawiam:)
jaki ser bialy to jest
OdpowiedzUsuńBiały ser w kostce, niemielony , półtłusty. Pozdrawiam i Wesolych Świąt!
Usuń