Pamiętacie
jeszcze bankietówki? Dziś kolejna, bardziej jesienna odsłona. Ciacho z
siekanymi orzechami włoskimi i miodem i masa jabłkowo- śmietankowa( na bazie
budyniu) przykryta czekoladowym biszkoptem. Masa jabłkowa bardzo gładka, „musowa”
i słodsza od tradycyjnej pieczonej na kruchym spodzie szarlotki. Z podanych
proporcji upieczecie również ciasto w blaszce o wymiarach 25x 36 cm ( jeśli nie
macie foremek bankietowych- ja też je jedynie pożyczyłam;))
Składniki
na ciasto orzechowe:
250
g krojonych orzechów włoskich
5
jaj
szklanka
cukru
2
łyżki miodu
2
łyżki mąki pszennej
2
łyżki mąki ziemniaczanej
łyżeczka
proszku do pieczenia
Białka
ubijamy na sztywno, stopniowo wsypujemy cukier i miksujemy na bezę. Dodajemy
żółtka, lekko mieszając. Następnie wsypujemy mąki przesiane z proszkiem do
pieczenia i orzechy. Dokładnie mieszamy. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem
do pieczenia. Pieczemy 35 -40 minut w temp 170
stopni. Studzimy. Foremką bankietową wycinamy odpowiednie kształty.
Składniki
na biszkopt czekoladowy:
6
jaj
szklanka
cukru
niepełna
szklanka mąki pszennej
3
łyżki kakao
1
łyżeczka proszku do pieczenia
Białka
oddzielamy od żółtek. Dodajemy do nich szczyptę soli i miksujemy na sztywno.
Pod koniec dodajemy cukier i ubijamy na sztywną bezę. Dodajemy po jednym żółtku
i miksujemy na najniższych obrotach. Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do
pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej i dokładnie mieszamy. Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180
stopni. Studzimy. Foremką bankietową wycinamy odpowiednie kształty.
Składniki
na masę jabłkową:
1
kg jabłek
1
i 1/4 szklanki cukru
2
i 1/2 szklanki wody
2
budynie śmietankowe bez cukru
Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę . 2
szklanki wody wlewamy do garnka i wsypujemy cukier. Czekamy, aż się rozpuści i
zagotuje. Dodajemy
jabłka i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. Budynie
rozrabiamy w 1/2 szklanki wody i wlewamy na gotującą się masę jabłkową.
Mieszamy dokładnie. Lekko studzimy.
Dodatkowo:
polewa
lub lukier na wierzch
dowolna
posypka
WYKONANIE:
ciasteczko
orzechowe+ masa jabłkowa( lekko ciepła)
biszkopcik
czekoladowy
polewa
lub lukier+ posypka
A to moje bankietówkowe wytwory zrobione na zamówienie jakiś czas temu:
Przepisy znajdziecie u mnie na blogu:
orzechowa szarlotka
Smacznego!
To j poproszę taką jedną bankietówkę. Rewelacja
OdpowiedzUsuńPoczęstuj, nie bądź chytrus :)
OdpowiedzUsuńrewelacyjnie to wygląda! chętnie bym zjadła ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie;)
Rewelacyjne,sama bym takie chciała :} same pyszności u Ciebie :}
OdpowiedzUsuńŚwietna forma ;) a ciasteczka super smaczne :)
OdpowiedzUsuńRewelacja, super pomysł :)
OdpowiedzUsuńPomysłowe! :)
OdpowiedzUsuńŚwietne !
OdpowiedzUsuń