Bankietówki Orzechowa Szarlotka

Pamiętacie jeszcze bankietówki? Dziś kolejna, bardziej jesienna odsłona. Ciacho z siekanymi orzechami włoskimi i miodem i masa jabłkowo- śmietankowa( na bazie budyniu) przykryta czekoladowym biszkoptem. Masa jabłkowa bardzo gładka, „musowa” i słodsza od tradycyjnej pieczonej na kruchym spodzie szarlotki. Z podanych proporcji upieczecie również ciasto w blaszce o wymiarach 25x 36 cm ( jeśli nie macie foremek bankietowych- ja też je jedynie pożyczyłam;))
Składniki na ciasto orzechowe:
250 g krojonych orzechów włoskich
5 jaj
szklanka cukru
2 łyżki miodu
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo wsypujemy cukier i miksujemy na bezę. Dodajemy żółtka, lekko mieszając. Następnie wsypujemy mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i orzechy. Dokładnie mieszamy. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 35 -40 minut w temp 170 stopni. Studzimy. Foremką bankietową wycinamy odpowiednie kształty.
Składniki na biszkopt czekoladowy:
6 jaj
szklanka cukru
niepełna szklanka mąki pszennej
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy do nich szczyptę soli i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i ubijamy na sztywną bezę. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najniższych obrotach. Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej i dokładnie mieszamy. Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy. Foremką bankietową wycinamy odpowiednie kształty.

Składniki na masę jabłkową:
1 kg jabłek
1 i 1/4 szklanki cukru
2 i 1/2 szklanki wody
2 budynie śmietankowe bez cukru
Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę . 2 szklanki wody wlewamy do garnka i wsypujemy cukier. Czekamy, aż się rozpuści i zagotuje. Dodajemy jabłka i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. Budynie rozrabiamy w 1/2 szklanki wody i wlewamy na gotującą się masę jabłkową. 
Mieszamy dokładnie. Lekko studzimy.
Dodatkowo:
polewa lub lukier na wierzch
dowolna posypka
WYKONANIE:
ciasteczko orzechowe+masa jabłkowa( lekko ciepła)
 
biszkopcik czekoladowy
 
polewa lub lukier+ posypka
 
A to moje bankietówkowe wytwory zrobione na zamówienie jakiś czas temu:
Przepisy znajdziecie u mnie na blogu:
orzechowa szarlotka

Smacznego!

8 komentarzy: