Ostatnio często wykonuję torty. Zamawiającym bardzo przypadły do gustu owocowe masy na bazie frużeliny i mascarpone, dlatego takie najczęściej działam:) Nie ukrywam, że ten rodzaj kremu( lżejszy, owocowy) jest również jednym z moich ulubionych. Zazwyczaj torty przygotowuję na standardowej okrągłej blasze o średnicy 26 cm, ale zdarzają się także zamówienia na nieco większe okazy:) Ten wykonałam w tortownicy o średnicy 31 cm. Nie ma tu większych zmian jeśli chodzi o pieczenie biszkopta, natomiast musimy nieco zwiększyć proporcje do mas. Ten urodzinowy tort to połączenie masy jagodowej, truskawkowej (pycha!) i śmietankowej. Takie owocowo- śmietankowe trio:) Podaję Wam także prosty przepis na masę cukrową bez glukozy.
Składniki na biszkopt:
6 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżki oleju
szczypta soli
Białka oddzielamy od żółtek miksujemy na sztywno z dodatkiem soli. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i miksujemy na sztywną bezę. Dodajemy po jednym żółtku. Ubijamy na najniższych obrotach. Stopniowo wsypujemy mąki przesiane z proszkiem i dokładnie mieszamy. Na końcu wlewamy olej, mieszając. Wylewamy do tortownicy( boki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą w spód wykładamy papierem do pieczenia). Pieczemy 50-55 minut w temp. 175-180 stopni. Wyjmujemy z piekarnika w miejsce bez przeciągów. Po 5 minutach zdejmujemy obręcz tortownicy. Kładziemy na kratkę.
Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Kroimy na 3 równe blaty.
Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Kroimy na 3 równe blaty.
Składniki na masę jagodową:
500 g jagód( świeże lub mrożone)
1 szklanka cukru
1 ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w łyżce zimnej wody
4- 5 łyżeczek żelatyny rozrobionej w ¼ szklanki gorącej wody
500 g serka mascarpone
Jagody przekładamy do garnka i wsypujemy cukier. Podgrzewamy do rozpuszczenia cukru. Blendujemy na gładką masę. Przekładamy do garnka i dodajemy rozwór mąki ziemniaczanej i wody, gotując do lekkiego zgęstnienia. Wlewamy żelatynę i dokładnie mieszamy. Odkładamy ¼ masy a resztę odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia( po schłodzeniu masa będzie lekko twarda jak powidła). ¾ stężałej masy miksujemy z mascarpone ( będzie szybko tężała)
Składniki na masę truskawkową:
500 g truskawek( świeże lub mrożone)
¾ szklanki cukru
1 ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w łyżce zimnej wody
4- 5 łyżeczek żelatyny rozrobionej w ¼ szklanki gorącej wody
500 g serka mascarpone
Truskawki przekładamy do garnka i wsypujemy cukier. Podgrzewamy do rozpuszczenia cukru. Blendujemy na gładką masę. Przekładamy do garnka i dodajemy rozwór mąki ziemniaczanej i wody, gotując do lekkiego zgęstnienia. Wlewamy żelatynę i dokładnie mieszamy. Odkładamy ¼ masy a resztę odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia( po schłodzeniu masa będzie lekko twarda jak powidła). ¾ stężałej masy miksujemy z mascarpone ( będzie szybko tężała)
Składniki na masę śmietankową:
250 g śmietany 18 % tłuszczu
100 g masła roślinnego
3-4 łyżki cukru pudru
cukier waniliowy
śnieżka w proszku
2 łyżeczki żelatyny rozrobione w niewielkiej ilości gorącej wody
Masło miksujemy z pudrem na puch. Dodajemy śmietanę i śnieżkę, miksując do uzyskania gęstej konsystencji. Dodajemy żelatynę rozrobioną z gorącą wodą i powoli wlewamy do masy śmietanowej stale miksując.
Dodatkowo:
masa cukrowa do wykonania ozdobnych różyczek:
300 g cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny rozrobione w niewielkiej ilości wody
aromat waniliowy
barwniki spożywcze w proszku
Rozrobioną i lekko ostudzoną (ale ciepłą) żelatynę dodajemy do cukru pudru, dodajemy krople esencji waniliowej
i wyrabiamy gładką masę.
Dzielimy na części i dodajemy wybrane barwniki . Znów zagniatamy.
Wykonujemy dowolne ozdoby.(trzeba to robić dość szybko , bo masa szybko wysycha). Odstawiamy do wyschnięcia.
WYKONANIE:
blat biszkoptowy+ 1/4 frużeliny jagodowej
masa jagodowa
blat biszkoptowy+ 1/4 frużeliny truskawkowej
masa truskawkowa
blat biszkoptowy
masa śmietankowa( wygładzamy)
ozdoby( wierzch) + boki wykańczamy okruszkami biszkoptowymi
Smacznego!
Przepiękny :) Wszystkiego dobrego dla taty!
OdpowiedzUsuńDzięki Madziu:) Tort nie był dla taty, on ma urodziny w kwietniu:)) Ten był na zamówienie:)
UsuńWspaniały tort. Cudowne smaki. Podziwiam :)
OdpowiedzUsuńPiękny tort:)
OdpowiedzUsuńCudowny tort! Przepisy na masy owocowe i cukrową genialne.Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńDzień dobry,
OdpowiedzUsuńmam do Pani pytanie odnośnie tego, jak sobie Pani radzi z wysokimi ciastami, które wystają ponad brzegi blaszki. Zauważyłam, że używa Pani szarego papieru, to jest ten zwykły do pieczenia? I sam papier utrzymuje ciasto w ryzach?
Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź.
Sara.
Witaj Saro! Jeśli chodzi o papier do pieczenia to używam zwykłego, dostępnego np. w biedronce. Teraz jeśli chodzi o pieczenie:
Usuńdo ciast ucieranych wykładam całą blachę- także boki.
do ciast biszkoptowych wykładam samo dno( smaruję masłem dno a następnie przyklejam papier i na samym dnie ( docinam nożem) W przypadku biszkoptów robię tak, aby ciasto przy studzeniu "nie ściągało się i nie zapadalo do środka).
A jeśli chodzi o przekładanie:
przekładając ciasta najpierw wykładam do blachy taką ilość papieru, by wystawała ponad blachę, następnie układam przekładam ciasto, dociskam papier do ciasta, a między papier a brytfankę wkładam kartoniki, które usztywniają ciasto, Mam nadzieję , że trochę pomogłam:) Pozdrawiam!
Oczywiście!:) Bardzo Pani dziękuję!:)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale, lubię torty z owocami :)
OdpowiedzUsuńMariola ja taki chcę na moje :)
OdpowiedzUsuń