2015-11-13

Ciasto Orzechowo- Jabłkowe II

Kolejne, typowo jesienne ciasto… Niepowtarzalne w smaku orzechowo- bakaliowe ciasto wśród którego skryła się szarlotka w krucho drożdżowym cieście. Całość zespolona mlecznymi warstwami kremu i oblana czekoladową polewą. Bardzo bogate w smaku- wyraźnie wyczuwalny smak orzechów w połączeniu z jabłkami przypadnie do gustu najbardziej wybrednym smakoszom;) Przekładaniec najlepiej smakuje drugiego dnia, kiedy warstwa „szarlotkowa” mięknie i cudownie rozpływa się w ustach, tworząc całość z pozostałymi warstwami ciasta.
Składniki na ciasto bakaliowo- orzechowe:
8 jaj
8 łyżek cukru
1 cukier waniliowy
200 g mielonych orzechów włoskich
100 g wiórków kokosowych
4 łyżki mielonych herbatników
2 łyżki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Dodajemy stopniowo po 1 żółtku, miksując. Następnie wsypujemy wymieszane z proszkiem do pieczenia orzechy, wiórki, mielone herbatniki  i mąkę. 
Mieszamy delikatnie, ale dokładnie. 
Wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy 35-40 minut w temp. 180 stopni. Studzimy. Kroimy na dwa równe blaty.
Składniki na ciasto z jabłkami:
300 g mąki pszennej
150 g margaryny
4 żółtka
szczypta soli
1 łyżka cukru pudru
40 g drożdży świeżych
3 łyżki śmietany kwaśnej
1 kg jabłek
2 łyżeczki cynamonu
4 łyżki bułki tartej
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odsączamy i mieszamy z cynamonem. Drożdże kruszymy i mieszamy z cukrem pudrem. Margarynę siekamy z mąką, dodajemy żółtka, szczyptę soli śmietanę i rozczyn drożdżowy.
Zarabiamy ciasto. Odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. 
Dzielimy na dwie części. Jedną wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy lekko bułką tartą. 
Wykładamy jabłka i znów posypujemy bułką tartą.
Przykrywamy drugą częścią rozwałkowanego ciasta.
Pieczemy 45 minut w temp 180 stopni. Studzimy.
Składniki na krem:
2 budynie śmietankowe
½ litra mleka
6 łyżek cukru
250 g masła
Z mleka, cukru i budyniów gotujemy budyń i studzimy. Miksujemy z masłem.
Dodatkowo:
polewa
WYKONANIE:
blat ciasta orzechowego + ½ kremu
 
ciasto z jabłkami
 
½ kremu
 
blat ciasta orzechowego
 
polewa

Smacznego!

17 komentarzy :

  1. Kolejne wspaniałe i pyszne ciasto. Mniam ...
    Ślinka cieknie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne ciasto i znowu cię podziwiam za te wielowarstwowość :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wysokie, dostojne, bogactwo smaku. Idealne na jesienne długie wieczory a i na świąteczny stół nadało by się wyśmienicie. No właśnie, Marioluś! Myślałaś już o świątecznych wypiekach? To już czas, a u mnie pustka w głowie :( Ratunku!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agi, jeszcze nie myślałam nam świątecznymi ciachami , ale pewnie będzie dużo sera, orzechów i maku- jak to na święta:) Zresztą poszukam inspiracji u Ciebie także:)))

      Usuń
  4. A ile żółtek do ciasta jabłkowego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 4 żółtka- przeoczyłam;) Dzięki za trafne spostrzeżenie-dopisuję:)Pozdrawiam!

      Usuń
  5. Jaka duża forma?

    OdpowiedzUsuń
  6. Juz po raz 2 robie to ciasto :) wszystkim smakuje bo nie jest slodkie , troche jest przy nim roboty ale sie oplaca

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  9. Złapałam Cię na facebooku. Może dzięki Tobie nauczę się piec ciasta, bo te mnie urzekło! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. budynie do masy z cukrem czy bez?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dawałam bez cukru- słodziłam mleko podczas gotowania budyniu- 6 łyżek.pozdrawiam

      Usuń
  11. Dziękuję bardzo, dzisiaj próbuję! =) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo:)I jak się udało?Pozdrawiam!

      Usuń

Durszlak.pl