Kolejne, typowo jesienne ciasto… Niepowtarzalne w smaku orzechowo- bakaliowe ciasto wśród którego skryła się szarlotka w krucho drożdżowym cieście. Całość zespolona mlecznymi warstwami kremu i oblana czekoladową polewą. Bardzo bogate w smaku- wyraźnie wyczuwalny smak orzechów w połączeniu z jabłkami przypadnie do gustu najbardziej wybrednym smakoszom;) Przekładaniec najlepiej smakuje drugiego dnia, kiedy warstwa „szarlotkowa” mięknie i cudownie rozpływa się w ustach, tworząc całość z pozostałymi warstwami ciasta.
Składniki na ciasto bakaliowo- orzechowe:
8 jaj
8 łyżek cukru
1 cukier waniliowy
200 g mielonych orzechów włoskich
100 g wiórków kokosowych
4 łyżki mielonych herbatników
2 łyżki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Dodajemy stopniowo po 1 żółtku, miksując. Następnie wsypujemy wymieszane z proszkiem do pieczenia orzechy, wiórki, mielone herbatniki i mąkę.
Mieszamy delikatnie, ale dokładnie.
Wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy 35-40 minut w temp. 180 stopni. Studzimy. Kroimy na dwa równe blaty.
Składniki na ciasto z jabłkami:
300 g mąki pszennej
150 g margaryny
4 żółtka
4 żółtka
szczypta soli
1 łyżka cukru pudru
40 g drożdży świeżych
3 łyżki śmietany kwaśnej
1 kg jabłek
2 łyżeczki cynamonu
4 łyżki bułki tartej
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odsączamy i mieszamy z cynamonem. Drożdże kruszymy i mieszamy z cukrem pudrem. Margarynę siekamy z mąką, dodajemy żółtka, szczyptę soli śmietanę i rozczyn drożdżowy.
Zarabiamy ciasto. Odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce.
Dzielimy na dwie części. Jedną wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy lekko bułką tartą.
Wykładamy jabłka i znów posypujemy bułką tartą.
Przykrywamy drugą częścią rozwałkowanego ciasta.
Składniki na krem:
2 budynie śmietankowe
½ litra mleka
6 łyżek cukru
250 g masła
Z mleka, cukru i budyniów gotujemy budyń i studzimy. Miksujemy z masłem.
Dodatkowo:
polewa
WYKONANIE:
blat ciasta orzechowego + ½ kremu
ciasto z jabłkami
½ kremu
blat ciasta orzechowego
polewa
Smacznego!
Kolejne wspaniałe i pyszne ciasto. Mniam ...
OdpowiedzUsuńŚlinka cieknie.
Cudowne ciasto i znowu cię podziwiam za te wielowarstwowość :)
OdpowiedzUsuńWysokie, dostojne, bogactwo smaku. Idealne na jesienne długie wieczory a i na świąteczny stół nadało by się wyśmienicie. No właśnie, Marioluś! Myślałaś już o świątecznych wypiekach? To już czas, a u mnie pustka w głowie :( Ratunku!
OdpowiedzUsuńAgi, jeszcze nie myślałam nam świątecznymi ciachami , ale pewnie będzie dużo sera, orzechów i maku- jak to na święta:) Zresztą poszukam inspiracji u Ciebie także:)))
UsuńWspaniałe ciasto.
OdpowiedzUsuńA ile żółtek do ciasta jabłkowego?
OdpowiedzUsuń4 żółtka- przeoczyłam;) Dzięki za trafne spostrzeżenie-dopisuję:)Pozdrawiam!
UsuńJaka duża forma?
OdpowiedzUsuńWitaj:) Forma 25x 36 cm
UsuńJuz po raz 2 robie to ciasto :) wszystkim smakuje bo nie jest slodkie , troche jest przy nim roboty ale sie oplaca
OdpowiedzUsuńWitam, proszę o pomoc. Czy pierwszy placek piekła Pani na blaszkę 25/36? przekroila go Pani potem na pół to wyszedł połowę wielkość wychodzi na to, środkowy placek był pieczony w takim razie też mały? Czy dobrze zrozumiałam?
UsuńTrzeba przekroić wzdłuż na dwa blaty, a nie w poprzek na pół
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńZłapałam Cię na facebooku. Może dzięki Tobie nauczę się piec ciasta, bo te mnie urzekło! :)
OdpowiedzUsuńbudynie do masy z cukrem czy bez?
OdpowiedzUsuńJa dawałam bez cukru- słodziłam mleko podczas gotowania budyniu- 6 łyżek.pozdrawiam
UsuńDziękuję bardzo, dzisiaj próbuję! =) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńProszę bardzo:)I jak się udało?Pozdrawiam!
Usuńjaka waga budyniu
OdpowiedzUsuńJuz któreś z kolei robię ciasto z twojego przepisu ,sa po prostu przepyszne😃
OdpowiedzUsuńWitaj! Dziękuję:*
UsuńWitam. Jakie jabłka Pani poleca do tego ciasta?
OdpowiedzUsuńWitaj, :) Najlepsze będą lekko kwaskowe- szara reneta będzie super pasować. Pozdrawiam!Mariola
UsuńMam pytanie o wielkość blaszki. Forma podana o wymiarach 25/36 jest do upieczenia pierwszego placka, jeśli się go przekroi na pół wyjdą 2 małe placki i taki mały ma być środkowy placek? Czyli całość ciasta to 12/17 w przybliżeniu?
OdpowiedzUsuńWitaj,
UsuńCiasto orzechowe kroimy wzdłuż na pół, NIE dzielimy na dwie części tylko kroimy jeden gruby placek na dwa cieńsze:) - jak na zdjęciu pod przepisem na ciasto orzechowe.Pozdrawiam! Mariola