Ciasto Miodella

Miodella to kolejne wydumane przeze mnie ciacho… Zainspirowały mnie świąteczne smaki: miód, korzenne przyprawy, mocna esencja herbaciana i zapach piernika;) Połączyłam więc to wszystko, dodałam słodycz mlecznego kremu i skryłam w czekoladowym biszkopcie. Aby piernikowa wkładka odpowiednio zmiękła, położyłam na niej moją ulubioną masę z prażonych jabłek i galaretki cytrynowej. Efekt? Korzenna słodycz z mocnym, czekoladowym akcentem. Baaardzo odpowiedni wypiek na Boże Narodzenie;)
Składniki na biszkopt czekoladowy:
6 jaj
szklanka cukru
¾ szklanki mąki
¼ szklanki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i miksujemy na bezę. Następnie wbijamy żółtka i mieszamy na najniższych obrotach do połączenia składników. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 40 minut w temp. 180 stopni. Studzimy. Kroimy na dwa równe blaty.
Składniki na piernikową wkładkę:
2 jaja
1/3 szklanki cukru
1/3 szklanki oleju
1/3 szklanki miodu
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki herbaty sypanej zaparzone w 1/3 szklanki gorącej wody (fusy odcedzamy, a napar studzimy)
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka , miód, przyprawę i cukier ucieramy, stopniowo dodając mąkę przesianą z sodą oraz napar herbaciany i olej. 
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy i delikatnie łączymy.
Przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. 
Pieczemy ok. 35 minut w temp 175 stopni. Studzimy.
Składniki na masę z prażonych jabłek:
4 duże jabłka
1 łyżka masła
1 galaretka cytrynowa
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odciskamy część soku. Przekładamy do garnka i prażymy z łyżką masła pod przykryciem ok. 4 minuty. Dodajemy suchą galaretkę i jeszcze chwilę smażymy bez przykrycia.
Składniki na krem:
2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
3 żółtka
pół szklanki mąki
cukier waniliowy
250 g masła
Żółtka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy mąkę, wlewamy 3/4 szklanki mleka i nadal miksujemy do uzyskania idealnie gładkiej konsystencji. Resztę mleka zagotowujemy. Wlewamy do niego masę budyniową.  Mieszamy energicznie , aby nie było grudek. Studzimy. Miksujemy z masłem.
Dodatkowo:
polewa
WYKONANIE:
blat biszkoptowy + ½ kremu
 
wkładka miodowa
 
masa jabłkowa
½ kremu
 
blat biszkoptowy
 
polewa

Smacznego!
Jesienne słodkości!

Komentarze

  1. bardzo chętnie bym je zjadła ;)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznosci, ale brzmi pracochlonnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo efektowne, chociaż dużo włożyłaś w nie pracy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepyszne ciacho :) Co jedno to lepsze nam tutaj serwujesz ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Błagam! Proszę podawać wymiary foremek. Ciasta cuuuudne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj:) Ciasta przekładane wykonuję zazwyczaj( tak jak to) w standardowej blasze 25x36 cm, jak czynię jakieś zmiany w wielkości blachy- staram się pisać, ale faktycznie czasem zapominam;P pozdrawiam, Mariola

      Usuń

Prześlij komentarz