Ciasto Miodownik

Miodownik to flagowe ciasto chyba wszystkich pań domu;) Wiem też, że ile osób, tyle przepisów na to ciasto. Ja dziś podzielę się z Wami swoim, które jest modyfikacją kilku różnych receptur. Jest dość szybkie w przygotowaniu , bo blaty, choć pieczemy aż 4, stygną błyskawicznie. Dobrze jest jednak poczekać do konsumpcji do następnego dnia: masa grysikowa z kaszy manny skutecznie przesiąknie przez miodowe blaty, a ciasto będzie idealnie miękkie i aromatyczne. Typowe ciasto na tę porę roku- pachnące miodem i… Bożym Narodzeniem;)
Składniki na ciasto miodowe:
650 g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
300 g cukru
300 g margaryny
3 łyżki miodu
2 jaja
opcjonalnie 2 łyżki kwaśniej śmietany
Mąkę przesiewamy z sodą. Dodajemy posiekaną margaryną i pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto. Dzielimy na 4 równe części. Każdą wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. 
Pieczemy po 25-30 minut w temp. 175 stopni. Studzimy na kratce.
 Masa:
3 szklanki mleka
cukier waniliowy
szklanka cukru
8 czubatych łyżek kaszy manny
sok z 1 cytryny
250 g masła
Mleko zagotowujemy z cukrem i manną do zgęstnienia, cały czas mieszając, aby masa się nie przypaliła. Studzimy. Masło miksujemy na puch, stopniowo dodając ostudzoną mannę. Na końcu wlewamy sok z wyciśniętej cytryny. Mieszamy.
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
 WYKONANIE:
blat miodowy+1/3 masy
 
blat miodowy + 1/3 masy
 
blat miodowy+1/3 masy
 
blat miodowy
wierzch posypujemy cukrem pudrem


Smacznego!
Jesienne słodkości!

28 komentarzy:

  1. kocham to ciasto a 8lat nie jadłam :c

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto miodowe- to musi być pyszne :)
    Mniam ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeden placek smaruję dzemem x czarnej porzeczki.Pycha

      Usuń
    2. Mniam- to prawda - dżem porzeczkowy pięknie przełamuje słodycz, pozdrawiam serdecznie Mariola 😘

      Usuń
  3. Uwielbiam takie ciasta! :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Miód uwielbiam, więc ciasto zrobię chętnie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Moje ulubione ciasto! Zawsze piekę na Boże Narodzenie! Już nie mogę się doczekać ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Racja, każdy ma swój przepis choć wszystkie są bardzo podobne i tak samo pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda bosko :)
    Na blachę o jakiej wielkości jest ten przepis?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki! Blacha 25 x 36 cm- zazwyczaj w tych piekę:) Jak w innych to zaznaczam w opisie:) Pozdrawiam!:)

      Usuń
  8. Zrobiłam wczoraj. Zwykle w przepisach piszą że ciasto musi zmięknąć, ale z tego przepisu wyszło miękkie i pyszne (nie wiem czy to miało jakiś wpływ ale trzymalam ciasto kilka godzin w lodowce). Dziękuję i polecam ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. czy tych blatów nie trzeba trochę nasączyć co by nie były twarde?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj, nie ma potrzeby nasączania blatów- ciasto po upieczeniu jest twarde,ale po przełożeniu mięknie i rozpływa się w ustach-to zasluga sody. Ciacho najlepsze na 2,3 dzień. Pozdrawiam Mariola

      Usuń
  10. Moja mama nazywa to dzień i noc i wierzch polewa czekoladą.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ciacho ma dużo nazw- ale jedno jest pewne- każdemu wychodzi przepyszne i wyjątkowe- próbowałam z wielu źródeł i wszystkie były smaczne:) Ale wiadomo mamy robią najlepsze miodowniki:) Pozdrawiam!

      Usuń
  11. Czy grysik sypać do gotującego sie mleka ?

    OdpowiedzUsuń
  12. Moja masa wyszła z grudkami :( dlaczego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Betko, kaszę manne gotujemy od zimnego mleka-inaczej zrobią się grudki jesli wsypiesz na gotujące mleko...
      Jesli masa bazowa-czyli manna na mleku byla gladka i jednolita i dobrze napowietrzylas maslo to nie wiem co moze byc przyczyna grudek w kremie. Spróbuj jeszcze rozmiksowac z dodatkowa iloscia masla,pozdrawiam mariola,daj znac jak poszlo

      Usuń
  13. Chce wyprobowac z zagranicy dobrego polskiego ciasta mam tylko pytanie czy mass nie bedzie za slodka uzywajac szklanke cukru?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sok z cytryny dobrze współgra z taką ilością cukru- jeśli jednak chcesz- można zredukować do 3/4 szklanki lub wedle uznania, pozdrawiam, Mariola

      Usuń
  14. Dziekuje za przepis. Jednak zamiast 4 blatow zrobilam 3 ktore najpierw posmarowalam powidlami sliwkowymi a dopiero pozniej nalozylam krem.

    OdpowiedzUsuń
  15. Przed nałożeniem masy dobrze jest posmarowac każdy blat cienka warstwą powideł


    OdpowiedzUsuń
  16. Wyszedł mi twardy jak kamień,czy to wina piekarnika?piekłam wg przepisu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj, miodownik mięknie po 2 dniach - to ciasto, które powinno trochę poleżeć 🙂 same blaty pierwszego dnia bez przełożenia będą twardsze.
      Daj znać koniecznie jak wyszło, pozdrawiam serdecznie Mariola 😘

      Usuń