2015-11-07

Ciasto Miodownik

Miodownik to flagowe ciasto chyba wszystkich pań domu;) Wiem też, że ile osób, tyle przepisów na to ciasto. Ja dziś podzielę się z Wami swoim, które jest modyfikacją kilku różnych receptur. Jest dość szybkie w przygotowaniu , bo blaty, choć pieczemy aż 4, stygną błyskawicznie. Dobrze jest jednak poczekać do konsumpcji do następnego dnia: masa grysikowa z kaszy manny skutecznie przesiąknie przez miodowe blaty, a ciasto będzie idealnie miękkie i aromatyczne. Typowe ciasto na tę porę roku- pachnące miodem i… Bożym Narodzeniem;)
Składniki na ciasto miodowe:
650 g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
300 g cukru
300 g margaryny
3 łyżki miodu
2 jaja
opcjonalnie 2 łyżki kwaśniej śmietany
Mąkę przesiewamy z sodą. Dodajemy posiekaną margaryną i pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto. Dzielimy na 4 równe części. Każdą wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. 
Pieczemy po 25-30 minut w temp. 175 stopni. Studzimy na kratce.
 Masa:
3 szklanki mleka
cukier waniliowy
szklanka cukru
8 czubatych łyżek kaszy manny
sok z 1 cytryny
250 g masła
Mleko zagotowujemy z cukrem i manną do zgęstnienia, cały czas mieszając, aby masa się nie przypaliła. Studzimy. Masło miksujemy na puch, stopniowo dodając ostudzoną mannę. Na końcu wlewamy sok z wyciśniętej cytryny. Mieszamy.
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
 WYKONANIE:
blat miodowy+1/3 masy
 
blat miodowy + 1/3 masy
 
blat miodowy+1/3 masy
 
blat miodowy
wierzch posypujemy cukrem pudrem


Smacznego!
Jesienne słodkości!

23 komentarze :

  1. kocham to ciasto a 8lat nie jadłam :c

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto miodowe- to musi być pyszne :)
    Mniam ...

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie ciasta! :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Miód uwielbiam, więc ciasto zrobię chętnie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Moje ulubione ciasto! Zawsze piekę na Boże Narodzenie! Już nie mogę się doczekać ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Racja, każdy ma swój przepis choć wszystkie są bardzo podobne i tak samo pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda bosko :)
    Na blachę o jakiej wielkości jest ten przepis?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki! Blacha 25 x 36 cm- zazwyczaj w tych piekę:) Jak w innych to zaznaczam w opisie:) Pozdrawiam!:)

      Usuń
  8. Zrobiłam wczoraj. Zwykle w przepisach piszą że ciasto musi zmięknąć, ale z tego przepisu wyszło miękkie i pyszne (nie wiem czy to miało jakiś wpływ ale trzymalam ciasto kilka godzin w lodowce). Dziękuję i polecam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Bardzo się cieszę i pozdrawiam Cię serdecznie!

      Usuń
  9. czy tych blatów nie trzeba trochę nasączyć co by nie były twarde?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj, nie ma potrzeby nasączania blatów- ciasto po upieczeniu jest twarde,ale po przełożeniu mięknie i rozpływa się w ustach-to zasluga sody. Ciacho najlepsze na 2,3 dzień. Pozdrawiam Mariola

      Usuń
  10. Moja mama nazywa to dzień i noc i wierzch polewa czekoladą.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ciacho ma dużo nazw- ale jedno jest pewne- każdemu wychodzi przepyszne i wyjątkowe- próbowałam z wielu źródeł i wszystkie były smaczne:) Ale wiadomo mamy robią najlepsze miodowniki:) Pozdrawiam!

      Usuń
  11. Czy grysik sypać do gotującego sie mleka ?

    OdpowiedzUsuń
  12. Moja masa wyszła z grudkami :( dlaczego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Betko, kaszę manne gotujemy od zimnego mleka-inaczej zrobią się grudki jesli wsypiesz na gotujące mleko...
      Jesli masa bazowa-czyli manna na mleku byla gladka i jednolita i dobrze napowietrzylas maslo to nie wiem co moze byc przyczyna grudek w kremie. Spróbuj jeszcze rozmiksowac z dodatkowa iloscia masla,pozdrawiam mariola,daj znac jak poszlo

      Usuń
  13. Chce wyprobowac z zagranicy dobrego polskiego ciasta mam tylko pytanie czy mass nie bedzie za slodka uzywajac szklanke cukru?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sok z cytryny dobrze współgra z taką ilością cukru- jeśli jednak chcesz- można zredukować do 3/4 szklanki lub wedle uznania, pozdrawiam, Mariola

      Usuń
  14. Dziekuje za przepis. Jednak zamiast 4 blatow zrobilam 3 ktore najpierw posmarowalam powidlami sliwkowymi a dopiero pozniej nalozylam krem.

    OdpowiedzUsuń

Durszlak.pl