Miodownik to flagowe ciasto chyba wszystkich pań domu;) Wiem też, że ile osób, tyle przepisów na to ciasto. Ja dziś podzielę się z Wami swoim, które jest modyfikacją kilku różnych receptur. Jest dość szybkie w przygotowaniu , bo blaty, choć pieczemy aż 4, stygną błyskawicznie. Dobrze jest jednak poczekać do konsumpcji do następnego dnia: masa grysikowa z kaszy manny skutecznie przesiąknie przez miodowe blaty, a ciasto będzie idealnie miękkie i aromatyczne. Typowe ciasto na tę porę roku- pachnące miodem i… Bożym Narodzeniem;)
Składniki na ciasto miodowe:
650 g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
300 g cukru
300 g margaryny
3 łyżki miodu
2 jaja
opcjonalnie 2 łyżki kwaśniej śmietany
Mąkę przesiewamy z sodą. Dodajemy posiekaną margaryną i pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto. Dzielimy na 4 równe części. Każdą wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy po 25-30 minut w temp. 175 stopni. Studzimy na kratce.
3 szklanki mleka
cukier waniliowy
szklanka cukru
8 czubatych łyżek kaszy manny
sok z 1 cytryny
250 g masła
Mleko zagotowujemy z cukrem i manną do zgęstnienia, cały czas mieszając, aby masa się nie przypaliła. Studzimy. Masło miksujemy na puch, stopniowo dodając ostudzoną mannę. Na końcu wlewamy sok z wyciśniętej cytryny. Mieszamy.
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
WYKONANIE:
blat miodowy+1/3 masy
blat miodowy + 1/3 masy
blat miodowy+1/3 masy
blat miodowy
wierzch posypujemy cukrem pudrem
Smacznego!
kocham to ciasto a 8lat nie jadłam :c
OdpowiedzUsuńCiasto miodowe- to musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńMniam ...
Jeden placek smaruję dzemem x czarnej porzeczki.Pycha
UsuńMniam- to prawda - dżem porzeczkowy pięknie przełamuje słodycz, pozdrawiam serdecznie Mariola 😘
UsuńUwielbiam takie ciasta! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie ;)
miodownik mojej mamy <3
OdpowiedzUsuńMiód uwielbiam, więc ciasto zrobię chętnie:)
OdpowiedzUsuńMiodownik - mój ulubiony :)
OdpowiedzUsuńMoje ulubione ciasto! Zawsze piekę na Boże Narodzenie! Już nie mogę się doczekać ;)
OdpowiedzUsuńRacja, każdy ma swój przepis choć wszystkie są bardzo podobne i tak samo pyszne :)
OdpowiedzUsuńWygląda bosko :)
OdpowiedzUsuńNa blachę o jakiej wielkości jest ten przepis?
Dzięki! Blacha 25 x 36 cm- zazwyczaj w tych piekę:) Jak w innych to zaznaczam w opisie:) Pozdrawiam!:)
UsuńJaki wypasiony miodownik :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam wczoraj. Zwykle w przepisach piszą że ciasto musi zmięknąć, ale z tego przepisu wyszło miękkie i pyszne (nie wiem czy to miało jakiś wpływ ale trzymalam ciasto kilka godzin w lodowce). Dziękuję i polecam ;)
OdpowiedzUsuńSuper! Bardzo się cieszę i pozdrawiam Cię serdecznie!
Usuńczy tych blatów nie trzeba trochę nasączyć co by nie były twarde?
OdpowiedzUsuńWitaj, nie ma potrzeby nasączania blatów- ciasto po upieczeniu jest twarde,ale po przełożeniu mięknie i rozpływa się w ustach-to zasluga sody. Ciacho najlepsze na 2,3 dzień. Pozdrawiam Mariola
UsuńMoja mama nazywa to dzień i noc i wierzch polewa czekoladą.
OdpowiedzUsuńTo ciacho ma dużo nazw- ale jedno jest pewne- każdemu wychodzi przepyszne i wyjątkowe- próbowałam z wielu źródeł i wszystkie były smaczne:) Ale wiadomo mamy robią najlepsze miodowniki:) Pozdrawiam!
UsuńCzy grysik sypać do gotującego sie mleka ?
OdpowiedzUsuńMoja masa wyszła z grudkami :( dlaczego?
OdpowiedzUsuńBetko, kaszę manne gotujemy od zimnego mleka-inaczej zrobią się grudki jesli wsypiesz na gotujące mleko...
UsuńJesli masa bazowa-czyli manna na mleku byla gladka i jednolita i dobrze napowietrzylas maslo to nie wiem co moze byc przyczyna grudek w kremie. Spróbuj jeszcze rozmiksowac z dodatkowa iloscia masla,pozdrawiam mariola,daj znac jak poszlo
Chce wyprobowac z zagranicy dobrego polskiego ciasta mam tylko pytanie czy mass nie bedzie za slodka uzywajac szklanke cukru?
OdpowiedzUsuńSok z cytryny dobrze współgra z taką ilością cukru- jeśli jednak chcesz- można zredukować do 3/4 szklanki lub wedle uznania, pozdrawiam, Mariola
UsuńDziekuje za przepis. Jednak zamiast 4 blatow zrobilam 3 ktore najpierw posmarowalam powidlami sliwkowymi a dopiero pozniej nalozylam krem.
OdpowiedzUsuńPrzed nałożeniem masy dobrze jest posmarowac każdy blat cienka warstwą powideł
OdpowiedzUsuńWyszedł mi twardy jak kamień,czy to wina piekarnika?piekłam wg przepisu
OdpowiedzUsuńWitaj, miodownik mięknie po 2 dniach - to ciasto, które powinno trochę poleżeć 🙂 same blaty pierwszego dnia bez przełożenia będą twardsze.
UsuńDaj znać koniecznie jak wyszło, pozdrawiam serdecznie Mariola 😘