Ciasto Zebra z colą

 
A niedzielnym wieczorem zaproszę Was na szybkie w wykonaniu ciasto „Zebra”. Bardzo popularne, proste, a dzięki dodatkowi Coca- Coli lekko karmelowe, korzenne w smaku. Zamiast Coli można użyć innego gazowanego napoju, powiedzmy Fanty czy Mirindy- wtedy smak jest inny- np. pomarańczowy. Zebra zawsze się udaje, smaczne, niezbyt słodkie- zadowoli osoby, które nie przepadają za ciastami z kremem. Ja jednak wolę przekładańce;) A przepis mam stąd.
Składniki:
5 jaj
1 ½ szklanki cukru
2 ½  szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½  szklanki oleju
1 szklanka coca-coli bądź innego gazowanego napoju
opakowanie cukru waniliowego
+3 łyżki kakao
+3 łyżki mąki pszennej
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Ubijamy na lśniącą bezę. Dodajemy po 1 żółtku, stopniowo olej, mąkę przesianą z proszkiem i colę. Miksujemy. Dzielimy na dwie równe części. Do jednej z nich dodajemy kakao, do drugiej 3 łyżki mąki. Obie części dokładnie mieszamy.
Na środek blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (22x25 cm) wylewamy na przemian 3 łyżki ciasta jasnego i 3 łyżki ciasta ciemnego.
 Do wykończenia obu ciast.
 Pieczemy 45 minut w temp. 180 stopni.
 Po wystygnięciu polewamy polewą czekoladową- przepis tutaj.

Smacznego!
Jesienne słodkości!

Komentarze

  1. Na stole wygląda przepięknie, smakiem też kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha ciasto. Z chęcią zjadłabym kawałeczek.

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny! Nam takie prążki nigdy nie wychodzą xD

    OdpowiedzUsuń
  4. Warstwy wyglądają idealnie! :>

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz