Ciasto Poranna Rosa

Kilka dni temu znalazłam to cudne ciacho u Agnes i już wiedziałam, że muszę je zrobić;) Serowe kule z nutą kokosową nęciły niezmiernie… Skryły się w sycącym blacie ucieranego kakaowo- waniliowego ciasta a całość pokryła lekka pierzynka z dodatkiem mascarpone.  Nie jest to typowy kremowiec, a ciacho, które zaserwowane do herbatki zaspokoi apetyt na „coś słodkiego i sernikowego”, absolutnie nie zasładza. To mój najświeższy wypiek, konsumowany dokładnie dzisiaj, przeze mnie i kilka innych osób( ach połowa już „poszła”) więc mogę Was zapewnić, że w pełni doceniamy jego smakowe walory;)
Składniki na kule serowe:
400 g sera białego dwukrotnie zmielonego
5 łyżek cukru
1 łyżka cukru waniliowego
30 g miękkiego masła
2 żółtka
czubata łyżka kaszy manny
łyżka mąki ziemniaczanej
80 g wiórków kokosowych
Podane składniki przekładamy do sporej miski
i dokładnie ucieramy.
 Formujemy 20 kul.  Schładzamy 30 minut w lodówce.
Składniki na ciasto:
200 g masła
2/3 szk. cukru
4 jaja
2 szklanki mąki pszennej
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
150 g śmietany 18%
3 łyżki kakao
3 łyżki mleka
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy po 1 jaju, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i śmietanę, ciągle ucierając. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy kakao i mleko, mieszamy. 
Drugą pozostawiamy bez dodatków.

WYKONANIE I PIECZENIE CIASTA Z SEROWYMI KULAMI:
ciasto jasne
 
ciasto ciemne ( wyrównujemy)
 
serowe kule 
( 4 w szerokość i 5 w długość blachy- lekko wciskamy w ciasto)
 
pieczemy 50 minut w temp. 175 stopni i studzimy
 
Masa na wierzch:
250 g mascarpone
250 ml kremówki
5 łyżek cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w niewielkiej ( ok. 50 ml. ) gorącej wody
Kremówkę miksujemy na sztywno z cukrem. Do sztywnej śmietany dodajemy po łyżce mascarpone i delikatnie mieszamy. Łączymy z żelatyną. 
Dodatkowo:
posypka czekoladowa
WYKONANIE:
na upieczone i zimne ciasto z kulami serowymi wykładamy masę.
 
posypujemy posypką czekoladową.
Smacznego!
Jesienne słodkości!

Komentarze

  1. hmmm, wygląda intrygująco :) no i w dodatku i ser i kokos i mascarpone z kremówką... brzmi niezwykle smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne i apetyczne co tu dużo pisać :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Myślałam, że jak "poranna rosa" to będzie tak, jak z tym sernikiem gdzie na wierzchu bezy pojawiają się kropelki cukru. Ale to też wygląda bosko, te kule to świetny pomysł szczególnie w przekroju. Do tego tak, jak mówisz, herbatka teekanne irish cream i nawet tak ponury dzień, jak dzisiaj będzie jakiś przyjemniejszy. Tylko kto mi to ciasto upiecze..

    OdpowiedzUsuń
  4. Twoje ciasta za każdym razem są przepiękne, aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chyba już wiem, co przyrządzę w sobotę :) Bardzo zachęcający przepis.

    OdpowiedzUsuń
  6. Mariolu, piękne ciasto Ci wyszło! Niezmiernie cieszę się, że je upiekłaś, a jeszcze bardziej się cieszę z tego, że Tobie smakowało. Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Podziwiam cię! Tyle pracy i serca ile wkładasz w te ciasta... cudowne ci wychodzą i takie kombinacje, warstwy. Mistrzyni :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasto super wygląda jest dobre ale jak dla mnie za bardzo ścisłe i ciasto i ser powinno być bardziej puszyste dobre .Za twarde podczas jedzenia duża ilość mąki do ciasta i mąka ziemniaczana i kasza manna do sera robi swoje .Następnym razem postaram się trochę zmodyfikować przepis bo pomysł jest dobry tylko trochę nie dopracowany jak dla mnie .

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasto super wygląda jest dobre ale jak dla mnie za bardzo ścisłe i ciasto i ser powinno być bardziej puszyste dobre .Za twarde podczas jedzenia duża ilość mąki do ciasta i mąka ziemniaczana i kasza manna do sera robi swoje .Następnym razem postaram się trochę zmodyfikować przepis bo pomysł jest dobry tylko trochę nie dopracowany jak dla mnie .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Saro, ciasto jak napisałam jest dość sycące( więc i ścisłe- swoją wagę ma:)) To ucierane,"murzynkowe" jeśli chcesz by było lżejsze to możesz wypróbować w kakaowym biszkopcie( ale ja jeszcze nie próbowałam)Co do zmiany proporcji mąki i kaszy manny-jeśli chcesz by kule były "osadzone" w cieście, nie można pominąć dodatku tych składników bo całość nie będzie spójna.Ale oczywiście daj znać jak zmodyfikujesz, bo chętnie sama przetestuję:) Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Zgadzam się z Sarą, ciasto ścisłe wręcz gułowate, mdłe w smaku i niestety jego fajny wygląd nie rekompensuje nijakiego smaku.

      Usuń
  10. Jeśli ktoś mógłby podać wymiary blaszki na którą jest przepis byłabym wdzieczna. Z góry dziękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu, blacha 25x 36 cm.Pozdrawiam, Mariola:)

      Usuń

Prześlij komentarz