Dziś coś na szybko i bez uruchamiania piekarnika. Przepisów na Rafaello testowałam kilka, jednak masa z tego jest moim zdaniem najbliższa ideałowi;) Mocno kokosowa, bo przygotowana na bazie 300 g wiórek. To, które widzicie na zdjęciach robiłam na herbatnikach, jednak zdecydowanie bardziej polecam przygotowanie na słonych krakersach- wtedy słodycz masy( a jest baaardzo słodka) jest lekko złamana solą. Przepis na blaszkę 22 x 25cm.
Składniki na masę:
300 g wiórków kokosowych
3 szklanki mleka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 ½ szklanki cukru
3 małe cukry waniliowe
1 żółtko
300 g masła lub margaryny
Żółtko, mąki, cukier i cukry waniliowe miksujemy ze szklanką mleka.
Dodatkowo:
3 paczki herbatników bądź solonych krakersów
WYKONANIE:
na blaszce układamy warstwę herbatników i wykładamy 1/5 masy kokosowej
warstwa herbatników
1/5 masy kokosowej
itd.
ostatnia warstwa to 1/5 masy kokosowej
wierzch posypujemy 50 g kokosu i lekko przyklepujemy
wstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godziny
Smacznego!
moja mama często robiła takie ciasto ;) uwielbiam je! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie ;)
Mój mąż je uwielbia i to było jedyne cisto jakie zrobił :)
OdpowiedzUsuńMoje ukochane <3 Dawno nie robiłam, muszę zrobić!
OdpowiedzUsuńA jaki budyń i ile ?
OdpowiedzUsuńBudyń to ta masa z mleka, cukrów,mąki i żółtka, którą gotujemy i studzimy;) To taka naturalna, domowa wersja budyniu. Pozdrawiam, Mariola
UsuńSuper ciasto. Na kazda okazje i smakuje wszystkim ktorzy lubia slodkie :-)
OdpowiedzUsuńCisto pyszota
OdpowiedzUsuńIle jest porcji ciastek
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że Wam smakowało:) Porcji takich słusznych, po ok. 150-170 g każda wychodzi ok. 12:) Pozdrawiam!Mariola
OdpowiedzUsuńIdealne ciasto na niedzielne spotkanie z rodziną. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńZ rodziną każde ciacho smakuje:) Pozdrawiam!
UsuńSuper ciacho ;) Muszę wypróbować na Święta♥
OdpowiedzUsuń