Grzybki to kruchutkie ciastka nadziewane pysznym orzechowym kremem- jesienny przysmak na dłuuugie wieczory do herbatki. Wypatrzyłam je w "Wielkiej Księdze Ciast" i pomyślałam, że skoro są tak urocze, to muszą być równie smaczne:) Nie myliłam się:) Połączenie chrupiących maślanych ciasteczek o zabawnej formie z dość sporą dawką kremu ukrytego w kapeluszu grzybka sprawi Wam dużo słodkiej przyjemności. A i samo wykonywanie tych cudaków to czysta frajda:)
Składniki na ciasto:
600 g mąki pszennej
300 g margaryny
cukier waniliowy
150 g cukru pudru
6 żółtek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
+ białko
+łyżka maku
+ białko
+łyżka maku
Żółtka i cukry dokładnie roztrzepujemy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia do sporej miski. Dodajemy margarynę i siekamy w mące, wlewamy roztrzepane żółtka z cukrami. Zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na 1 godz. do schłodzenia. Po schłodzeniu przekładamy na stolnicę podsypaną mąką. Wałkujemy na grubość ok. 2 cm.
Foremką do babeczek wycinamy 12 krążków, a szklanką 12 kółek.
Foremką do babeczek wycinamy 12 krążków, a szklanką 12 kółek.
W elementach wycinanych foremką do babeczek robimy 2 cm. dziurki.
Kółkami ciasta wycinanego szklanką oblepiamy foremki do babeczek( od zewnętrznej strony)
Z pozostałego ciasta wałkujemy rulon i tniemy na 12 części. Koniec każdego ogonka maczamy w białku a następnie w maku.
Wszystkie elementy grzybków wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy po 25-30 minut w temp. 180 stopni. Studzimy.
Krem orzechowy:
2 szklanki mleka
cukier waniliowy
2 budynie śmietankowe
4 łyżki cukru kryształu
100 g orzechów włoskich zmielonych
300 g masła
4 łyżki cukru pudru( lub do smaku)
kieliszek mocnego alkoholu
Z mleka, cukru waniliowego, cukru kryształu i budyniu gotujemy budyń. Studzimy. Masło ucieramy z pudrem na puch stopniowo dodając ostudzony budyń, orzechy i alkohol.
WYKONANIE:
kapelusze grzybków napełniamy po brzegi kremem
przykrywamy ciastkiem z dziurką
w dziurkę wkładamy ogonek( końcem bez maku)
kapelusze grzybków polewamy dowolną polewą lub czerwonym lukrem
Smacznego!
Pamiętam kiedyś robiłam grzybki. ile z nimi zabawyyyyyyyyyy :)
OdpowiedzUsuńale fajne! zobaczyłam ten wpis na zblogowani i myślałam na początku, że to są prawdziwe grzybki, a kiedy juz przeczytałam, że to sa ciastka i jeszcze raz popatrzyłam na zdjęcie, to dopiero za drugim razem zrozumiałam, że to są ciastka :D są genialne!
OdpowiedzUsuńMarioluś, tak dawno mnie u Ciebie nie było, a tu takie smakołyki! Podziwiam, wyglądają perfekcyjnie i pewnie tak samo smakują. Pozdrawiam ciepło :)
OdpowiedzUsuńSą fantastyczne! Widziałam już te ciasteczka, ale nie miałam odwagi ich zrobić, pyszności :)
OdpowiedzUsuńFantastyczne! Ale super pomysł :)
OdpowiedzUsuńIle ich tak wychodzi z tej podanaj ilości maki
OdpowiedzUsuńIle wychodzi grzybków z tej porcji ?
OdpowiedzUsuńwITsj, około 11-12 sporych grzybów, pozdrawiam, Mariola:)
UsuńUpiekę je na święta .
OdpowiedzUsuńA mogę prosić o przepis na polewe
OdpowiedzUsuńI ile wczesniej mogę upiec ciasto kruche
OdpowiedzUsuńWitaj Malinko, ciasto kruche można upiec do 3 dni przed wykonaniem. A oto przepis na polewę:
Usuń4-5 łyżek gorącej wody
3 kopiaste łyżki cukru pudru
3 łyżki masła
3 łyżki kakao
Puder rozpuszczamy w gorącej wodzie ( w garnku). Dodajemy masło i rozpuszczamy. Przez sitko przesiewamy kakao, dokładnie roztrzepując widelcem, aż polewa będzie gładka i lśniąca.
Pozdrawiam! Mariola