Waniliowiec to murzynek przekładany nomen omen waniliowym kremem. Ciemne, bogate w smaku ciasto, sowite warstwy mlecznej masy, pomiędzy którą ukryły się biszkopty nasączane waniliowym ponczem. Tego przekładańca wykonywałam jakiś czas temu na zamówienie, więc miałam okazję spróbować jedynie plaster ciasta przy wyrównywaniu boków, ale zapewniam Was: to pyszna wariacja na temat tradycyjnego murzynka, nieco słodsza. No i nie od parady ciasto nosi taką właśnie nazwę: aromat i smak wanilii da się wyczuć już przy samym krojeniu;)
Składniki na ciasto:
250 g margaryny
250 g cukru pudru
5 jaj
30 g kakao
250 g mąki pszennej
2 cukry waniliowe
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Margarynę ucieramy z pudrem na puszystą masę, dodając po 1 żółtku. Następnie stopniowo dodajemy pozostałe składniki.
Z białek ubijamy sztywną pianę.
Delikatnie łączymy z ciastem.Ciasto wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy.
Pieczemy w temp. 170 stopni przez ok. 45-50 minut. Studzimy
Składniki na masę:
2 szklanki mleka
cukier waniliowy
¾ szklanki cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
250 g masła
Z mleka, cukrów i mąki gotujemy budyń. Studzimy.
Dodatkowo:
duże opakowanie okrągłych biszkoptów
poncz waniliowy: ½ szklanki przegotowanej wody+ 1 cukier waniliowy+ kieliszek wódki
polewa
WYKONANIE:
blat ciasta murzynkowego
½ masy waniliowej
biszkopty+ nasączenie
½ masy waniliowej
blat ciasta murzynkowego
polewa
Smacznego!
Mariolaaaaaaaaaaaa Ty diablico wiesz co :)))
OdpowiedzUsuńSwietne ciasto!
OdpowiedzUsuńApetycznie wygląda. Super smaki.
OdpowiedzUsuńWspaniałe! Cudownie wygląda :)
OdpowiedzUsuń