2015-12-02

Staromodny torcik

Ileż ja czasu uprosiłam moją mamę o ten przepis…;) W zasadzie na samą masę do tego niezwykłego tortu, bo to właśnie ona stanowi o jego smakowitości. Gdy byłam mała, ten torcik był jedną z obowiązkowych słodkości na każdych imieninach w naszym domu… I choć mocno nasączony alkoholem, mała Mariola zawsze co nieco podskubnęła;) Chciałam przypomnieć sobie tym niezwykłym wypiekiem stare, beztroskie czasy…Udało się;) Naprawdę mocno(!) nasączony alkoholem i sokiem cytrynowym biszkopt, masa makowa z maku prażonego z cukrem z wyraźną nutą migdałów, czekoladowe wykończenie… Coś innego i staromodnego dla wysublimowanych podniebień ;)
 Składniki na biszkopt:
6 jaj
szklanka cukru
szklanka mąki pszennej
1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 ½ łyżki oleju
Białka miksujemy na sztywno, stopniowo dodając cukier, do uzyskania lśniącej bezy. Dodajemy po 1 żółtku, stale miksując na najniższych obrotach. Stopniowo wsypujemy mąki przesiane z proszkiem. Na końcu wlewamy olej. Całość delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Wkładamy do tortownicy( samo dno wyścielamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy). Pieczemy 45-50 minut w temp. 175 stopni. Studzimy. Kroimy na 3 równej grubości blaty.
Składniki na masę:
szklanka suchego maku
szklanka cukru
½ szklanki wody
4 krople olejku migdałowego
200 g masła prawdziwego
Mak i cukier wsypujemy do garnka i wlewamy wodę.
Gotujemy ok 4 minuty stale mieszając, aż masa się” zcukrzy”.Tak mniej więcej będzie wyglądać: 
Wlewamy 4 krople olejku migdałowego. Studzimy, stale mieszając ok. 1 minutę. Mielimy w maszynce 3-4 razy. Powstanie taki pył:
Masło miksujemy na puch, stopniowo dodajemy pył makowy 

i miksujemy do uzyskania gęstego kremu.
Składniki na nasączenie:
½ szklanki wódki
sok wyciśnięty z 2 cytryn
½ szklanki przegotowanej wody
3 łyżki cukru
Dodatkowo:
polewa
WYKONANIE:
blat biszkoptowy + 1/3 nasączenia
 
½ masy makowej
 
blat biszkoptowy + 1/3 nasączenia
 
½ masy makowej
 
blat biszkoptowy + 1/3 nasączenia
 ( 3 część nasączenia można pominąć, jeśli chcecie, by polewa nie przesiąkła przez biszkopt- jednak taki jest smaczniejszy;))
 
polewa
 
Smacznego!

7 komentarzy :

  1. gdyby nie ten mak to zjadła bym go całego ;D
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ty byłaś szatan a nie Mariolcia :)) A torcik wyborny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawe ciasto, uwielbiam takie z dodatkiem maku a to jest wyjątkowo intrygujące!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale super wygląda. Podoba mi się połączenie tych smaków. Przepis zapisuję:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super, nie ma to jak takie sprawdzone domowe przepisy. Ta masa musi być super.

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię takie rustykalne przepisy :) Zapisuję!

    OdpowiedzUsuń

Durszlak.pl