Buszując
ostatnio po zamrażarce;) , wypatrzyłam jeszcze sporo truskawek i tak nabrałam
ochoty na ciasto z ich udziałem, że "raz, dwa"zabrałam się do działania. Jako baza
posłużył mi przepis na „Pastelowe” siostry Anastazji ( w oryginale z jabłkami i
bitą śmietaną, bez truskawek) ale tyle w nim pozmieniałam, że smakuje zupełnie
inaczej. Mocno owocowe, bardzo słodkie dzięki kokosowej bezie i mięciutkie, bo
biszkoptowe. Taki przekładaniec na wspomnienie lata i w odcieniach czerwieni,
pod te Mikołajki;)))
Składniki
na ciasto biszkoptowe 1:
6
jaj
szklanka
cukru
¾
szklanki mąki pszennej
1
łyżeczka proszku do pieczenia
1
opakowanie kisielu truskawkowego
Białka
ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania lśniącej
bezy. Następnie stopniowo dodajemy żółtka i miksujemy na najniższych obrotach.
Dodajemy mąkę wymieszaną z kisielem i proszkiem do pieczenia i delikatnie
mieszamy. Pieczemy 40 minut w temp 175
stopni. Studzimy.
Składniki
na ciasto biszkoptowe 2:
6
jaj
szklanka
cukru
¾
szklanki mąki pszennej
1
łyżeczka proszku do pieczenia
Białka
ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania lśniącej
bezy. Następnie stopniowo dodajemy żółtka i miksujemy na najniższych obrotach.
Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem
do pieczenia i delikatnie mieszamy. Pieczemy
40 minut w temp 175 stopni. Studzimy.
Składniki
na ciasto kokosowe:
5
białek
szklanka
cukru
200
g wiórków kokosowych
1
łyżeczka proszku do pieczenia
Białka
ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania lśniącej
bezy. Następnie wsypujemy wiórki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
Delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Pieczemy
25 minut w temp. 180 stopni. Studzimy.
Składniki
na melasę truskawkową:
700-800
g truskawek mrożonych
3-4
galaretki truskawkowe
Truskawki
rozmrażamy i odsączamy nadmiar wody. Blendujemy na gładką masę. Przekładamy do
garnka i zagotowujemy. Dodajemy sypkie galaretki i jeszcze chwilę smażymy.
Lekko studzimy.
Składniki
na krem truskawkowy:
350
g truskawek mrożonych
2/3
szklanki cukru
1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
rozrobiona w 2 łyżkach zimnej wody
4
łyżeczki żelatyny rozrobione w ¼ szklanki gorącej wody
300-350
g serka mascarpone
Truskawki
smażymy z cukrem, do jego rozpuszczenia. Blendujemy na gładko. Przekładamy do
garnka, zagotowujemy i wlewamy roztwór wody z mąką. Gotujemy do lekkiego
zgęstnienia. Wlewamy żelatynę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do całkowitego
ostudzenia i stężenia. Miksujemy z mascarpone.
dodatkowo:
polewa
opakowanie
okrągłych biszkoptów
WYKONANIE:
ciasto
biszkoptowe 1
melasa
truskawkowa
ciasto
biszkoptowe 2
½
kremu truskawkowego
biszkopty
½
kremu truskawkowego
ciasto
kokosowe
polewa
Ciasto
najlepiej jest wstawić do lodówki na ok. 5 godzin. Po tym czasie wszystkie
warstwy ładnie do siebie przylegają, a melasa truskawkowa dobrze tężeje.
Smacznego!
Mniam, smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńFajne ciasto szkoda ,ze nie mam zamrożonych truskawek.
OdpowiedzUsuńSą do kupienia w sklepach mrożone.Świetnie się sprawdzą.
UsuńPrzymierzałam się do niego już kilka razy, ale zawsze brakuje mi czasu. Wygląda obłędnie, a nazwa adekwatna do tego ciasta :) Pozdrawiam Mariolu :)
OdpowiedzUsuńCudowne, kolorowe wręcz bajeczne :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasta, a jak wspaniale się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńTruskawki w grudniu, uwielbiam!!! Nie tylko ja zrobiłam ciasto pod Mikołajki ;) Pozdrawiam Cię ciepło Mariolu :)
OdpowiedzUsuńMusi być pyszne:)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe ciasto, piękne :)
OdpowiedzUsuńEleganckie :)
OdpowiedzUsuńpiękne :)
OdpowiedzUsuń