Ciasto Pastelowe

 
Buszując ostatnio po zamrażarce;) , wypatrzyłam jeszcze sporo truskawek i tak nabrałam ochoty na ciasto z ich udziałem, że "raz, dwa"zabrałam się do działania. Jako baza posłużył mi przepis na „Pastelowe” siostry Anastazji ( w oryginale z jabłkami i bitą śmietaną, bez truskawek) ale tyle w nim pozmieniałam, że smakuje zupełnie inaczej. Mocno owocowe, bardzo słodkie dzięki kokosowej bezie i mięciutkie, bo biszkoptowe. Taki przekładaniec na wspomnienie lata i w odcieniach czerwieni, pod te Mikołajki;)))
Składniki na ciasto biszkoptowe 1:
6 jaj
szklanka cukru
¾ szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie kisielu truskawkowego
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania lśniącej bezy. Następnie stopniowo dodajemy żółtka i miksujemy na najniższych obrotach. Dodajemy mąkę wymieszaną z kisielem i proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Pieczemy 40 minut w temp 175 stopni. Studzimy.
Składniki na ciasto biszkoptowe 2:
6 jaj
szklanka cukru
¾ szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania lśniącej bezy. Następnie stopniowo dodajemy żółtka i miksujemy na najniższych obrotach. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Pieczemy 40 minut w temp 175 stopni. Studzimy.
Składniki na ciasto kokosowe:
5 białek
szklanka cukru
200 g wiórków kokosowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania lśniącej bezy. Następnie wsypujemy wiórki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Pieczemy 25 minut w temp. 180 stopni. Studzimy.
Składniki na melasę truskawkową:
700-800 g truskawek mrożonych
3-4 galaretki truskawkowe
Truskawki rozmrażamy i odsączamy nadmiar wody. Blendujemy na gładką masę. Przekładamy do garnka i zagotowujemy. Dodajemy sypkie galaretki i jeszcze chwilę smażymy. Lekko studzimy.
Składniki na krem truskawkowy:
350 g truskawek mrożonych
2/3 szklanki cukru
1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej rozrobiona w 2 łyżkach zimnej wody
4 łyżeczki żelatyny rozrobione w ¼ szklanki gorącej wody
300-350 g serka mascarpone
Truskawki smażymy z cukrem, do jego rozpuszczenia. Blendujemy na gładko. Przekładamy do garnka, zagotowujemy i wlewamy roztwór wody z mąką. Gotujemy do lekkiego zgęstnienia. Wlewamy żelatynę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia i stężenia. Miksujemy z mascarpone.
dodatkowo:
polewa
opakowanie okrągłych biszkoptów
WYKONANIE:
ciasto biszkoptowe 1
 
melasa truskawkowa
 
ciasto biszkoptowe 2
½ kremu truskawkowego
 
biszkopty
 
½ kremu truskawkowego
 
ciasto kokosowe
 
polewa
 
Ciasto najlepiej jest wstawić do lodówki na ok. 5 godzin. Po tym czasie wszystkie warstwy ładnie do siebie przylegają, a melasa truskawkowa dobrze tężeje.
Smacznego!

11 komentarzy:

  1. Fajne ciasto szkoda ,ze nie mam zamrożonych truskawek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są do kupienia w sklepach mrożone.Świetnie się sprawdzą.

      Usuń
  2. Przymierzałam się do niego już kilka razy, ale zawsze brakuje mi czasu. Wygląda obłędnie, a nazwa adekwatna do tego ciasta :) Pozdrawiam Mariolu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowne, kolorowe wręcz bajeczne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne ciasta, a jak wspaniale się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Truskawki w grudniu, uwielbiam!!! Nie tylko ja zrobiłam ciasto pod Mikołajki ;) Pozdrawiam Cię ciepło Mariolu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ciekawe ciasto, piękne :)

    OdpowiedzUsuń