Sernik Tutti




Hejka sklejka 😊 Witam w słoneczną niedzielę i zapraszam na kolejną wersję mojego ulubionego gatunku ciacha. Serniczek Tutti, bo o nim mowa to wypiek wykonany przeze mnie w ekspresowym tempie na biszkopcie. Sam sernik to masa z serków homogenizowanych z dodatkiem jaj i proszku budyniowego i niewielkiej ilości cukru pudru. Akcentem owocowym jest dżem z czarnego bzu- idealnie łączy się z deserową, mocnoczekoladową polewą. 

Składniki na biszkopt: 

4 jaja 

¾ szklanki cukru 

3 łyżki przegotowanej wody 

½ szklanki mąki pszennej 

½ szklanki mąki ziemniaczanej 

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier- ubijamy na sztywną bezę. Następnie dodajemy żółtka, przegotowaną wodę i miksujemy na najniższych obrotach. Na końcu do całości przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia i lekko, ale dokładnie mieszamy. Wykładamy do blaszki wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia. Pieczemy 35 minut w temp. 180 stopni. 

Masa serowa: 

8 waniliowych serków homogenizowanych (po 150 g każdy) 

1 duży budyń waniliowy bez cukru (70 g) 

2 jaja 

3 kopiate łyżki cukru pudru 

Jaja miksujemy z cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy serki, następnie budyń. Miksujemy na gładko. 

Dodatkowo: 

nasączenie: ½ szklanki przegotowanej wody + 1 łyżka cukru+ sok z połowy cytryny 

dżem z czarnego bzu (6 łyżek) 

ok. 28 okrągłych biszkoptów 

polewa czekoladowa 


WYKONANIE: 

blat biszkoptowy+ lekko nasączamy+ dżem 

masa serkowa 

nasączone biszkopty 

Pieczemy ok. 45 minut w temp 175 stopni.  

Ostudzony serniczek dekorujemy polewą. 

Smacznego!