Hejka sklejka 😊 Witam w słoneczną niedzielę i zapraszam na kolejną wersję mojego ulubionego gatunku ciacha. Serniczek Tutti, bo o nim mowa to wypiek wykonany przeze mnie w ekspresowym tempie na biszkopcie. Sam sernik to masa z serków homogenizowanych z dodatkiem jaj i proszku budyniowego i niewielkiej ilości cukru pudru. Akcentem owocowym jest dżem z czarnego bzu- idealnie łączy się z deserową, mocnoczekoladową polewą.
Składniki na biszkopt:
4 jaja
¾ szklanki cukru
3 łyżki przegotowanej wody
½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier- ubijamy na sztywną bezę. Następnie dodajemy żółtka, przegotowaną wodę i miksujemy na najniższych obrotach. Na końcu do całości przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia i lekko, ale dokładnie mieszamy. Wykładamy do blaszki wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia. Pieczemy 35 minut w temp. 180 stopni.
Masa serowa:
8 waniliowych serków homogenizowanych (po 150 g każdy)
1 duży budyń waniliowy bez cukru (70 g)
2 jaja
3 kopiate łyżki cukru pudru
Jaja miksujemy z cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy serki, następnie budyń. Miksujemy na gładko.
Dodatkowo:
nasączenie: ½ szklanki przegotowanej wody + 1 łyżka cukru+ sok z połowy cytryny
dżem z czarnego bzu (6 łyżek)
ok. 28 okrągłych biszkoptów
polewa czekoladowa
WYKONANIE:
Smacznego!