Ciasto bananowe





Hej, zapraszam Was dziś na podwójną porcję bananowego chlebka. Chyba każdy chociaż raz w życiu próbował go zrobić (chociażby ze względu na wykorzystanie "przeleżałych" bananów :). Ja niedawno miałam taką właśnie sytuację i niewiele się zastanawiając- wykonałam słodkiego bananowego tworka- a nawet dwa :) Pyszne, sycące ciasto. Świetnie sprawdzi się do popołudniowej kawy- no i jest nieco zdrowsze, więc pałaszujmy na zdrowie! 
 

Składniki: 

1 szklanka cukru 

4 jaja 

⅔ szklanki oleju 

4 dojrzałe banany 

2 i pół szklanki mąki pszennej 

2 i pół łyżeczki proszku do pieczenia 

1 łyżeczka sody oczyszczonej 

ok.200 g posiekanych orzechów włoskich 

Garść rodzynek  


 
Wykonanie: 

Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę, stopniowo wlewając olej, a następnie rozgniecione widelcem banany. 

W drugiej misce mieszamy mąkę, proszek i sodę. 

Do masy jajeczno- bananowej wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą i mieszamy. Na koniec dodajemy orzechy i rodzynki. Mieszamy. 

Dwie średnie formy keksowe wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto do ⅔ wysokości formy




Pieczemy około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.   


Smacznego!