Na koniec października proponuję Wam podwójnie czekoladowe ciasto z delikatną nutą kawy i frużeliny owocowej. Bogate w swej dystyngowanej, deserowej słodyczy gorzkiej czekolady, zamknięte w mocnoczekoladowym biszkopcie. Przeniknięte kawowymi akordami ciasto w owocowym akompaniamencie cudownie sprawdzi się na specjalne okazje. Polecam dla wyjątkowych Czekoladoholików ;) Mniejsza blaszka 22 x25 cm
Składniki na biszkopt:
6 jaj
szklanka cukru
¾ szklanki mąki pszennej
3-4 łyżki kakao
kilka kropel aromatu rumowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy do nich szczyptę soli i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i ubijamy na sztywną bezę. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najniższych obrotach. Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej i dokładnie mieszamy. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy. Kroimy na 2 części
Składniki na nasączenie:
4 łyżki dobrej jakości kawy parzonej
3 łyżki cukru
200 ml gorącej wody
1 kieliszek mocnego alkoholu
Z podanych składników przygotowujemy nasączenie.
Masa owocowa:
frużelina: 400 g mrożonych jeżyn + ¾ szklanki cukru + 3 łyżeczki żelatyny rozrobione w ¼ szklanki gorącej wody
Jeżyny przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem i smażymy ok. 20 minut. Przecieramy przez sitko, pestki wyrzucamy. Do pozostałej, gładkiej masy dodajemy rozrobioną w gorącej wodzie żelatynę. Mieszamy i studzimy.
+ 400 g śmietany 18 % tłuszczu
Tężejącą frużelinę miksujemy ze śmietaną.
Składniki na krem czekoladowy:
¾ szklanki cukru
200 ml mleka
2 łyżki masła
2 łyżki kakao
kostka margaryny
Cukier, mleko, kakao i 2 łyżki masła rozpuszczamy i gotujemy do „nitki”. Studzimy. Margarynę miksujemy na puch. Dodajemy po łyżce ostudzonej masy czekoladowej. Miksujemy do uzyskania gęstego kremu.
Dodatkowo:
opakowanie okrągłych biszkoptów ( u mnie robione z poprzedniego biszkopta)
polewa czekoladowa
pokruszone biszkopty lub herbatniki
WYKONANIE:
blat biszkoptowy + nasączenie kawowe
masa owocowa
blat biszkoptowy + nasączenie kawowe
masa czekoladowa
biszkopty
polewa (na biszkopty) + okruszki biszkoptowe
Smacznego!