Ciasto Dekadencja


Na koniec października proponuję Wam podwójnie czekoladowe ciasto z delikatną nutą kawy i frużeliny owocowej. Bogate w swej dystyngowanej, deserowej słodyczy gorzkiej czekolady, zamknięte w mocnoczekoladowym biszkopcie. Przeniknięte kawowymi akordami ciasto w owocowym akompaniamencie cudownie sprawdzi się na specjalne okazje. Polecam dla wyjątkowych Czekoladoholików ;) Mniejsza blaszka 22 x25 cm

 Składniki na biszkopt:

6 jaj

szklanka cukru

¾ szklanki mąki pszennej

3-4 łyżki kakao

kilka kropel aromatu rumowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy do nich szczyptę soli i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i ubijamy na sztywną bezę. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najniższych obrotach. Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej i dokładnie mieszamy. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy. Kroimy na 2 części

 

Składniki na nasączenie:

4 łyżki dobrej jakości kawy parzonej

3 łyżki cukru

200 ml gorącej wody

1 kieliszek mocnego alkoholu

Z podanych składników przygotowujemy nasączenie.

Masa owocowa:

frużelina: 400 g mrożonych jeżyn + ¾ szklanki cukru + 3 łyżeczki żelatyny rozrobione w ¼ szklanki gorącej wody

Jeżyny przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem i smażymy ok. 20 minut. Przecieramy przez sitko, pestki wyrzucamy. Do pozostałej, gładkiej masy dodajemy rozrobioną w gorącej wodzie żelatynę. Mieszamy i studzimy.

+ 400 g śmietany 18 % tłuszczu

Tężejącą frużelinę miksujemy ze śmietaną.

Składniki na krem czekoladowy:

    ¾ szklanki cukru

    200 ml mleka

    2 łyżki masła

    2 łyżki kakao

    kostka margaryny

Cukier, mleko, kakao i 2 łyżki masła rozpuszczamy i gotujemy do „nitki”. Studzimy. Margarynę miksujemy na puch. Dodajemy po łyżce ostudzonej masy czekoladowej. Miksujemy do uzyskania gęstego kremu.

Dodatkowo:

opakowanie okrągłych biszkoptów ( u mnie robione z poprzedniego biszkopta)

polewa czekoladowa

pokruszone biszkopty lub herbatniki

 

WYKONANIE:

blat biszkoptowy + nasączenie kawowe

 

masa owocowa

 

blat biszkoptowy + nasączenie kawowe

 

masa czekoladowa

 

 

biszkopty

 

polewa (na biszkopty) + okruszki biszkoptowe

 

Smacznego!

 

Kotlety hawajskie

Dziś wyjątkowo, nie ciacho , a obiad. Chociaż też ze słodkim akcentem. Delikatna pierś z kurczaka, sowicie doprawiona, w połączeniu z plastrem słodziutkiego ananasa z syropu wypełnionego żurawiną ze słoiczka, smak zamyka powłoka ze startego żółtego sera zapieczonego tuż przed podaniem. Połączenie na medal.

Składniki:

8 małych filetów z kurczaka

panierka saute: przyprawa do kurczaka( lub vegeta) + mąka

olej do smażenia

nadzienie:

8 plastrów ananasa

8 łyżeczek żurawiny ze słoiczka

20 dag dobrego sera żółtego

Filety delikatnie rozklepujemy. Oprószamy panierce. Smażymy do uzyskania złocistego koloru ( ok. 2-3 min na stronę).

Ser żółty ścieramy na tarce o średnich oczkach.

Gotowe filety układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 

 

Na każdy filet kładziemy plaster ananasa, dziurkę wypełniamy żurawiną

tak przygotowane filety posypujemy obficie żółtym serem, żurawinowy środek zostawiając odsłonięty

Tuż przed podaniem wstawiamy do piekarnika na 15 minut/170 stopni.

Smacznego!

Torcik Wszystkiego Najsłodszego !



Witam Was jesiennie i od razu zapraszam na coś na poprawę humoru:) Duuuża dawka czekolady wnet da nam wszystkim potrzebny zastrzyk serotoniny i pobudzi do życia w ten melancholijny czas… A dziś podrzucam Wam przepis na tort urodzinowy mojego chrześniaka , Ksawerka- 5 latka , który jest cioci całym światem:) Uwielbia słodycze, dlatego zdecydowałam się na dekoracje z Jego ulubionych słodkości. Smak tortu, wedle życzenia był podwójnie czekoladowy, a całość przełamana frużeliną jeżynową. Przepis podaję na tortownicę o średnicy 24 cm, czyli mniejszy wariant. 

Biszkopt czekoladowy:

5 jaj

¾ szklanki cukru

5 czubatych łyżek mąki pszennej dag mąki pszennej

2 czubate łyżki kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier i miksujemy na sztywną bezę. Następnie dodajemy żółtka i mieszamy. Pod koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Pieczemy ok 35 – 38 minut w temp. 180 stopni. Po ostygnięciu kroimy na 3 blaty. 

  * nasączenie: szklanka gorącej wody+2 łyżki kakao + 3 łyżki cukru + 1 łyżka kawy rozpuszczalnej= studzimy

 

Składniki na masę czekoladową:

½ szklanki mleka

½ szklanki cukru

cukier waniliowy

1 łyżka masła

3 czubate łyżki kakao

3 łyżeczki żelatyny rozrobione w ¼ szklanki gorącej wody

500 g śmietany 18 % tłuszczu

Mleko, cukry, kakao, masło przekładamy do garnka i podgrzewamy do połączenia wszystkich składników. Dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Tężejącą masę miksujemy ze śmietaną( będzie szybko tężała)

dodatkowo:

  • 200 g frużeliny jeżynowej lub dżemu z czarnej porzeczki

  • polewa czekoladowa

    + słodycze na dekorację wedle uznania ( kinder bueno, milky way, rurki waflowe, bounty, czekolada)

WYKONANIE:

biszkopt + nasączenie +4 łyżki frużeliny

 

1/2 masy czekoladowej

 

biszkopt + nasączenie+4 łyżki frużeliny

 

1/2 masy czekoladowej


biszkopt + nasączenie+polewa czekoladowa

dekoracja ze słodkości

 

Smacznego!

Ciasto Kapitan Jack


Nie ma jak dobry (niby)sernik :) Wersja numer enty:) Tym razem kokosowa… Delikatna , lekka, masa rozpływająca się w ustach, nasączony rumem biszkopt i dopełniająca całości czekolada. Mmmm… taki trochę Sernikowy Jack Sparrow :)

Składniki na biszkopt:

4 jaja

¾ szklanki cukru drobnego

5 czubatych łyżek mąki pszennej

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubijamy na sztywno, stopniowo wsypując cukier, aż postanie sztywna, lśniąca beza. Dodajemy po 1 żółtku, miksując na najniższych obrotach. Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie, acz delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. 

Wykładamy do blaszki i pieczemy ok. 30-35 minut w temp. 175 stopni. Studzimy.

Składniki na masę „serową”

6 białek

szklanka cukru

2 budynie kokosowe

3 śmietany 18 % tłuszczu (po 330 g każda)

Białka ubijamy na sztywno, stopniowo wsypując cukier, aż powstanie lśniąca beza. Wsypujemy proszek budyniowy i delikatnie miksujemy na najniższych obrotach. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy całość.


Dodatkowo:

pół szklanki rumu + 4 łyżki wody + 2 łyżki cukru

Polewa: 3 łyżki masła + ¼ szklanki mleka + 5 łyżek cukru + 2 łyżki kakao

Całość gotujemy ok. 5 minut do lekkiego zgęstnienia. Studzimy.

WYKONANIE:

blat biszkoptowy + nasączenie rumowe

 

masa „ serowa”

 

ostudzona polewa


pieczemy ok. 55 minut w temp 175-180 stopni

 

po upieczeniu zostawiamy do ostudzenia w piekarniku

Smacznego!