Jesień to
orzechy i orzechowe wypieki. Aromatyczne, otulające ciepłym, słodkim zapachem.
Nie byłabym sobą , gdybym w tym sezonie nie wykorzystała orzechów w połączeniu
z kruchym ciastem. Tak powstał ten przekładaniec. Bardzo słodka beza orzechowa
i słodki krem na bazie wielu żółtek przełamany kwaskową wiśnią… I jesienne dłuuugie
wieczory już są do zniesienia ; )
Składniki na
ciasto:
2 i pół
szklanki mąki pszennej
5 łyżek
cukru
cukier
waniliowy
1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia
20 dag
margaryny
4 żółtka
słoik dobrego
dżemu wiśniowego ( 1 słoik 300 g na 3 blaty ciasta wystarczy)
Z podanych
składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 równe części.
Dwie części ciasta wykładamy do dwóch jednakowych blaszek ( u mnie 22 x 26
cm), nakłuwamy widelcem,smarujemy dżemem i pieczemy ok 35 minut w temp 180 stopni. Studzimy
Składniki na
bezę orzechową:
1/3 ciasta kruchego
dżem
wiśniowy
4 białka
3/4 szklanki
cukru
25 dag obranych
orzechów włoskich
Ciasto
wykładamy na brytfankę. Nakłuwamy widelcem i smarujemy dżemem wiśniowym.
Orzechy
siekamy. Białka miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i miksujemy na
bezę. Dodajemy orzechy i mieszamy. Wykładamy na ciasto. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni.
(bez termoobiegu) .Studzimy.
Składniki na
krem:
4 żółtka
¾ szklanki
cukru
cukier
waniliowy
2 łyżki mąki
pszennej
1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej
2 szklanki
mleka
25 dag masła
Żółtka
ubijamy z cukrem waniliowym. Dodajemy obie mąki i znów miksujemy,dolewając pół
szklanki mleka. Resztę mleka gotujemy z cukrem . Po zagotowaniu zalewamy masą jajeczną. Gotujemy budyń.
Studzimy. Masło ubijamy na puch,stopniowo dodajemy po łyżce budyniu. Miksujemy
na kremową masę
WYKONANIE:
blat ciasta kruchego z dżemem
½ kremu
blat ciasta kruchego z dżemem
½ kremu
upieczony blat kruchego z dżemem i bezą orzechową
Smacznego!