Dzień bez kawy dniem straconym, a więc zapraszam na małą czarną w słodkiej formie przekładańca. Dziś kolejne ciacho z mojego pomysłu, a był on taki, by ciasto było baaardzo nasączone i kremowe, ale jednocześnie miało nieco inną strukturę niż zazwyczaj. Szczerze mówiąc chciałam pominąć wykończenie czekoladową polewą a zastosować coś zupełnie nowego i ... chrupiącego:) Zdecydowałam się na chrupiące płatki kukurydziane, których lekko słony smak idealnie podkreślił walory czekoladowo- kawowego biszkopta ze słodkim kremem na bazie kawowego budyniu. Słodkie, tortowe, mocnokawowe:) Oczywiście płatki kukurydziane po jakimś czasie lekko nasiąkają i już nie są takie chrupiące, ale przecież zawsze można ciacho obsypać nimi ponownie- wtedy chrupkość powraca na salony:)
Blacha 25 cm x 36 cm.
Składniki na biszkopt:
6 jaj
1 szklanka cukru
¾ szklanki mąki pszennej
3 łyżeczki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
¾ szklanki mąki pszennej
3 łyżeczki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i miksujemy na bezę. Następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najniższych obrotach. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do masy jajecznej. Delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Dodajemy kakao. Mieszamy. Wylewamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy. Kroimy na 2 równe blaty.
Składniki na krem:
500 ml mleka
· ¾ szklanki cukru
· cukier waniliowy
· 5 żółtek
· 3 łyżki mąki pszennej
· 1 budyń śmietankowy
· 4 łyżki kawy rozpuszczalnej
· 250 g masła roślinnego
Żółtka miksujemy z cukrem, mąką, budyniem sypkim, kawą i 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka gotujemy i wlewamy masę budyniową. Gotujemy budyń. Studzimy.Miksujemy z masłem.
Nasączenie:
1/2 szklanki wódki
3 łyżeczki kawy+ 1/2 szklanki gorącej wody + 3 łyżki cukru
Ostudzony napar kawowy mieszamy z wódką.
Dodatkowo:
garść solonych płatków kukurydzianych
3 łyżki mielonej kawy
WYKONANIE:
blat biszkoptowy mocno nasączony
2/3 kremu
mocno nasączony blat biszkoptowy
1/3 kremu
lekko pokruszone solone płatki kukurydziane
posypujemy przez sito sypaną kawą