Ciasto Chrupanka Kawowa

Dzień bez kawy dniem straconym, a więc zapraszam na małą czarną w słodkiej formie przekładańca. Dziś kolejne ciacho z mojego pomysłu, a był on taki, by ciasto było baaardzo nasączone i kremowe, ale jednocześnie miało nieco inną strukturę niż zazwyczaj. Szczerze mówiąc chciałam pominąć wykończenie czekoladową polewą a zastosować coś zupełnie nowego i ... chrupiącego:) Zdecydowałam się na chrupiące płatki kukurydziane, których lekko słony smak idealnie podkreślił walory czekoladowo- kawowego biszkopta ze słodkim kremem na bazie kawowego budyniu. Słodkie, tortowe, mocnokawowe:) Oczywiście płatki kukurydziane po jakimś czasie lekko nasiąkają i już nie są takie chrupiące, ale przecież zawsze można ciacho obsypać nimi ponownie- wtedy chrupkość powraca na salony:)
Blacha 25 cm x 36 cm.
Składniki na biszkopt:
 6 jaj
 1 szklanka cukru
¾ szklanki mąki pszennej
 3 łyżeczki kakao
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i miksujemy na bezę. Następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najniższych obrotach. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do masy jajecznej. Delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Dodajemy kakao. Mieszamy. Wylewamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy. Kroimy na 2 równe blaty.
Składniki na krem:
            500 ml mleka
·         ¾ szklanki cukru
·         cukier waniliowy
·         5 żółtek
·         3 łyżki mąki pszennej
·         1 budyń śmietankowy
·         4 łyżki kawy rozpuszczalnej
·         250 g masła roślinnego
Żółtka miksujemy z cukrem, mąką, budyniem sypkim, kawą i 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka gotujemy i wlewamy masę budyniową. Gotujemy budyń. Studzimy.Miksujemy z masłem.
Nasączenie:
1/2 szklanki wódki 
3 łyżeczki kawy+ 1/2 szklanki gorącej wody + 3 łyżki cukru
Ostudzony napar kawowy mieszamy z wódką.
Dodatkowo:
garść solonych płatków kukurydzianych
3 łyżki mielonej kawy
WYKONANIE:
blat biszkoptowy mocno nasączony
2/3 kremu
mocno nasączony blat biszkoptowy
1/3 kremu
lekko pokruszone solone płatki kukurydziane
posypujemy przez sito sypaną kawą
Smacznego!

Tort Jogurtowy

Torty potrafią być poezją smaku... Bogate warstwy kremu, czekolady, śmietany... Czy da się jednak stworzyć tort lekki, a jednocześnie bogaty w smaku i "bezpieczny" dla linii?:) To właśnie moja odpowiedź- lekki, smaczny owocowy, rozpieszczający podniebienie i kuszący intrygującym wyglądem. Szczerze mówiąc, nie było moim zamierzeniem stworzenie "odchudzonej" wersji tortu( przecież tort, to tort-nie?:)), a raczej wykorzystanie składników, które miałam i chęć na coś bardzo owocowego. Mocnonasączone i przełożone dżemem biszkoptowe blaty dopełniały słodkości smaku kremu jogurtowego. Lekki, słodki, baaaaardzo smaczny:) Sprawdzi się na letnie przyjęcia i jako tort dla małych smakoszy:)
Składniki na spód:
3 jaja 
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mąki przesiewamy z proszkiem. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo wsypując cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku i dalej ubijamy na najniższych obrotach. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem i dokładnie mieszamy. Pieczemy 25 - 30 minut w temp. 175 stopni. Studzimy. 
Składniki na biszkopt do rolad:
6 jaj
szklanka cukru
szklanka mąki pszennej
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mąki przesiewamy z proszkiem. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo wsypując cukry. Następnie dodajemy po jednym żółtku i dalej ubijamy na najniższych obrotach. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem, ocet i dokładnie mieszamy. Pieczemy 35 minut w temp. 175 stopni. Studzimy. 
WYKONANIE ROLAD:
wiśniowa:
Blat biszkoptowy mocno nasączamy dowolnym ponczem( np sok z cytryny+ cukier waniliowy+2 łyżki cukru+ 3/4 szklanki przegotowanej wody)
smarujemy dżemem wiśniowym

zwijamy roladę

kroimy w plastry

brzoskwiniowa:
Blat biszkoptowy mocno nasączamy dowolnym ponczem( np sok z cytryny+ cukier waniliowy+2 łyżki cukru+ 3/4 szklanki przegotowanej wody)
smarujemy dżemem wiśniowym
zwijamy roladę
Krem jogurtowy:
2 duże(  po 400 g) jogurty owocowe typu gratka
cukier puder do smaku( choć niekoniecznie)
3-4 łyżki żelatyny rozrobione w 1/3 szklanki gorącej wody
Jogurty przekładamy do miski. Dokładnie mieszamy z pudrem, stopniowo dodając lekko ciepłą żelatynę( masa niebawem zaczyna tężeć)
Dodatkowo:
galaretka brzoskwiniowa
WYKONANIE:
spód biszkoptowy nasączony ponczem
1/2 kremu jogurtowego
roladki wiśniowe
1/2 kremu jogurtowego
roladki brzoskwiniowe 
galaretka brzoskwiniowa
Tort odstawiamy do lodówki na 3-4 godziny.
Smacznego! 

Ciasto Owocowe Trio

Kolorowe, wodzi na pokuszenie oko i podniebienie... Bardzo owocowe i orzeźwiające- idealne na lato. Owocowe Trio to połączenie smaku prażonego jabłka z wiśnią( masa różowa), pysznego mlecznego kremu na bazie budyniu oraz orzeźwiających galaretek, w których ukryły się biszkopty udające połówki brzoskwiń:)Ciasteczka również nasączyłam lekko ciepłą galaretką, by były mięciutkie i tworzyły spójną całość. Jeśli lubicie lekkie ciasta na bazie biszkoptu z nutą owocowego wariactwa- polecam- słodkie, orzeźwiające- deserowe trio.
Składniki na biszkopt:
5 jaj
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
Mąki przesiewamy z proszkiem. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo wsypując cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku i dalej ubijamy na najniższych obrotach. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem i dokładnie mieszamy. Pieczemy 30 minut w temp. 175 stopni. Studzimy. 
Składniki na masę jabłkową:
1 kg jabłek
2 galaretki wiśniowe
2 łyżki masła
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Prażymy z dodatkiem masła, pod przykryciem ok 5 minut. Wsypujemy galaretki. Dokładnie mieszamy i jeszcze chwilę smażymy. 
Składniki na krem:
szklanka cukru
½ l mleka
2 małe cukry waniliowe
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 żółtka
250 g masła
Mąkę i żółtka roztrzepujemy w ½ szklanki mleka. Resztę mleka zagotowujemy z cukrami. Do gotującego mleka wlewamy roztwór mąk z mlekiem. Studzimy. Masło ucieramy na puch, stopniowo dodając przestudzoną masę.
Dodatkowo:
opakowanie okrągłych biszkoptów
galaretka agrestowa 
galaretka cytrynowa
WYKONANIE:
blat biszkoptowy+ masa jabłkowa
krem
biszkopty
galaretka agrestowa( wylana pomiędzy biszkopty)
galaretka cytrynowa( wylana na biszkopty)
Smacznego!