Kochani, mam
nadzieję, że po Świętach czujecie się super- wypoczęci, zrelaksowani i tryskacie życiową radością . Haha , a tak
na poważnie- to mam nadzieję, że pojedliście , popiliście i co najistotniejsze-
pobyliście z tymi najważniejszymi dla Was. A ja wracam do Was z moim świątecznym
przekładańcem. Mimo, że wygląda na nieco skomplikowanego- rekompensata w
postaci niezapomnianych wrażeń smakowych niewątpliwie następuje ;) Smaczne ,
śmietankowo- owocowe ciacho idealnie miękkie i w sam raz słodkie .
Składniki na biszkopt:
1 szklanka cukru
6 jaj
1 kopiasta szklanka maki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka
oddzielamy od żółtek. Miksujemy z dodatkiem soli na sztywno. Stopniowo
wsypujemy cukier stale miksując, aż do powstania sztywnej bezy. Dodajemy żółtka
miksujemy, a następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wykładamy do
blachy . Pieczemy około 40 minut w temp. 180 stopni. Studzimy. Kroimy na dwie
części. Z jednego blatu wykrawamy literatką krążki.
Masa „Guma balonowa”
1 kisiel o
smaku wiśniowym z cukrem , ugotowany na 250 ml wody
1 galaretka o smaku wiśniowym rozrobiona w ¼ szklanki gorącej wody
2 łyżki masła
Kisiel
gotujemy na szklankę wody. Do gorącego wlewamy rozrobioną galaretkę oraz masło.
Energicznie i dokładnie mieszamy.
Masa
śmietanowa:
500 ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru
pudru
2 galaretki
pomarańczowe +1 czubata łyżeczka żelatyny rozrobione w ½ szklanki wody
Śmietanę miksujemy z cukrem pudrem ( starając się jej nie prze
miksować;-) Następnie wlewamy ostudzone galaretki z żelatyną. Miksujemy, aż
składniki się połączą i masa zacznie tężeć.
dodatkowo:
brzoskwinie z
puszki pokrojone w kawałki
opakowanie okrągłych
biszkoptów
galaretka
rozrobiona na 500 ml gorącej wody
polewa
WYKONANIE:
blat biszkoptowy + masa „Guma balonowa”
biszkopty
masa śmietanowa
blat z dziurkami + brzoskwinie-
zalewamy galaretką
przykrywamy wykrojonymi biszkoptami
pokrywamy obficie polewą.
Smacznego
!
P.s Dajcie mu trochę czas na schłodzenie- im bardziej schłodzony- tym lepiej się kroi- i tym lepszy.