Przekładaniec wielowarstwowy

 




Kochani, mam nadzieję, że po Świętach czujecie się super- wypoczęci, zrelaksowani  i tryskacie życiową radością . Haha , a tak na poważnie- to mam nadzieję, że pojedliście , popiliście i co najistotniejsze- pobyliście z tymi najważniejszymi dla Was.  A ja wracam do Was z moim świątecznym przekładańcem. Mimo, że wygląda na nieco skomplikowanego- rekompensata w postaci niezapomnianych wrażeń smakowych niewątpliwie następuje ;) Smaczne , śmietankowo- owocowe ciacho idealnie miękkie i w sam raz słodkie .

Składniki na biszkopt:

1 szklanka cukru

6 jaj

1 kopiasta szklanka maki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka oddzielamy od żółtek. Miksujemy z dodatkiem soli na sztywno. Stopniowo wsypujemy cukier stale miksując, aż do powstania sztywnej bezy. Dodajemy żółtka miksujemy, a następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wykładamy do blachy . Pieczemy około 40 minut w temp. 180 stopni. Studzimy. Kroimy na dwie części. Z jednego blatu wykrawamy literatką krążki.

Masa „Guma balonowa”

1 kisiel o smaku wiśniowym z cukrem , ugotowany na 250 ml wody

1 galaretka o smaku wiśniowym rozrobiona w ¼ szklanki gorącej wody 

2 łyżki masła 

Kisiel gotujemy na szklankę wody. Do gorącego wlewamy rozrobioną galaretkę oraz masło. Energicznie i dokładnie mieszamy.

Masa śmietanowa:

500  ml śmietanki 30%

2 łyżki cukru pudru

2 galaretki pomarańczowe +1 czubata łyżeczka żelatyny rozrobione w ½ szklanki wody

Śmietanę miksujemy z cukrem pudrem ( starając się jej nie prze miksować;-) Następnie wlewamy ostudzone galaretki z żelatyną. Miksujemy, aż składniki się połączą i masa zacznie tężeć.

dodatkowo:

brzoskwinie z puszki pokrojone w kawałki

opakowanie okrągłych biszkoptów

galaretka rozrobiona na 500 ml gorącej wody

polewa

WYKONANIE:

blat biszkoptowy + masa „Guma balonowa”

biszkopty

masa śmietanowa

blat z dziurkami + brzoskwinie- zalewamy galaretką

przykrywamy wykrojonymi biszkoptami

pokrywamy obficie polewą.

Smacznego !

P.s Dajcie mu trochę czas na schłodzenie- im bardziej schłodzony- tym lepiej się kroi- i tym lepszy.