Ciasto Sama słodycz



Jak wiecie , co roku na Wielkanoc, mazurek to u mnie pozycja obowiązkowa i plasuje się zaraz za serniczkiem😊 Za każdym razem jednak, mazurkiem zostaje ciacho z innego niż poprzedni przepis. No cóż- nie lubimy stałości😊  Tym razem zdecydowałam się na upieczenie kruchego ciacha z prawdziwym, domowym masłem, przełożone mlecznym, „karpatkowym” kremem i domowym kajmakiem. Przełamanie smaku to dżem porzeczkowy. Bakalie dopełniły wielkanocnej dekoracji, ale równie dobrze ciacho można przyozdobić małymi kleksami polewy czekoladowej- wtedy smakuje bardziej jak Twix😊
Składniki na ciasto kruche :
1/2  kg mąki pszennej
3/4 szklanki cukru pudru
3 żółtka
12 dag domowego masła
3 łyżki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
+ dżem porzeczkowy
Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche. Formujemy w kule, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę. Dzielimy na 2 części i wykładamy do blach 25 x 36 cm. Jedną smarujemy dżemem porzeczkowym. Pieczemy po 35 minut w temp. 175 stopni z termoobiegiem.
Krem tradycyjny:
2 szklanki mleka
pół szklanki cukru
3 żółtka
pół szklanki mąki
cukier waniliowy
200 g masła
Żółtka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy mąkę, wlewamy 3/4 szklanki mleka i nadal miksujemy do uzyskania idealnie gładkiej konsystencji.
Resztę mleka zagotowujemy. Wlewamy do niego masę budyniową.  Mieszamy energicznie , aby nie było grudek. Studzimy. Miksujemy z masłem
Składniki na kajmak :
500 ml mleka
400 g cukru
cukier waniliowy
150 g masła
Mleko gotujemy z cukrami na wolnym ogniu przez około 30 minut, aż zacznie lekko gęstnieć( z łyżki będzie ciągnąć się strużka płynu, tzw. nitka). Studzimy, ale masa ma być lekko ciepła, dodajemy masło
Dodatkowo:
bakalie do przybrania ciasta lub polewa

WYKONANIE
ciasto kruche z dżemem porzeczkowym
krem mleczny
 
ciasto kruche kajmak
  
 
bakalie lub polewa czekoladowa
 
 
Smacznego!

Ciasto "Ale bomba!"


Ciasto w takiej formie? Czemu nie! Szczególnie jeśli mamy do czynienia z sernikiem😊Intrygująca forma, sprawia, że ciasto może wydać się nieco skomplikowane…w gruncie rzeczy jednak wcale takie nie jest. „Ale Bomba" to sernik ukryty w czekoladowej półkuli. Lekko cytrynowy, pełen rodzynek- Bomba! Przypadnie do gustu szczególnie dzieciom, a komunijne Mamy zapraszam do zaserwowania takiej czekoladowej bomby na przyjęciu komunijnym Waszych Małych Pociech- dzięki kolorowemu wykończeniu one także zapewne skuszą się na kawałek😊
Składniki na biszkopt:
6 jaj
szklanka cukru
kilka kropel aromatu pomarańczowego
szklanka mąki pszennej
 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania sztywnej „bezy”. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najniższych obrotach. Następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 40 minut w temp. 175-180 stopni. Studzimy. Kroimy na trzy równe blaty.

„Stabilizowanie” boków:
1 galaretka rozrobiona na szklankę wody
Składniki na masę:
1 kg sera dwukrotnie zmielonego
3/4 szklanki cukru pudru
330 g śmietany 18 %
2 galaretki cytrynowe + 2 łyżki żelatyny rozrobione w ½ szklanki wody
1 śnieżka
rodzynki ( opcjonalnie)
Śmietanę miksujemy ze śnieżką i pudrem. Stopniowo dodajemy ser. Miksujemy na gładko. Dodajemy stopniowo galaretkę. Czekamy kilka minut na lekkie stężenie.
 

Dodatkowo:
polewa
wiórki kolorowe waflowe

! Potrzebna będzie duża szklana głęboka miska + folia spożywcza!

WYKONANIE:
Boki i dno szklanej misy wykładamy folią spożywczą i  biszkoptem( zostawiamy ½ połówki blatu na „zamknięcie” bomby)😊
 
polewamy ostudzoną galaretką (boki i dno) i wstawiamy na 10 minut do lodówki
wykładamy masę serową
  
 
zamykamy pozostawionym ciastem biszkoptowym
wstawiamy do lodówki na 15 minut
  
wyjmujemy  ostrożnie z miski , wywracając „do góry dnem”
 
polewamy polewą i dekorujemy kolorowymi wiórkami waflowymi.
 
 
 
Smacznego!