Ciasto "Słodziak"

Są takie ciasta, że zaspokajają idealnie chęć na „coś słodkiego”, ale nie takie zwyczajne „coś słodkiego”; ) Coś supersłodkiego. Dzisiejsze ciasto to spełnienie marzeń wielbicieli wypieków typu 3bit lub Rafaello,  czy Orzechowiec- czyli "słodziaków" : ) Bardzo udane połączenie masła orzechowego z „krówką” z puszki. Całość w nasączonym likierem kakaowym biszkopcie. Pycha! Uwaga: wciąga : ) Blaszka 22 x 25 cm.

Składniki na biszkopt:

5 jaj (M)

¾ szklanki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

¾ szklanki mąki pszennej

Białka oddzielamy od żółtek. Miksujemy na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo wsypujemy cukier ciągle miksując. Następnie dodajemy po 1 żółtku i miksujemy na najniższych obrotach do połączenia. Pod koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie, ale dokładnie mieszamy silikonową szpatułką bądź drewnianą łyżką. Przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 35 minut w temp. 175-180 st. + termoobieg. Studzimy. Kroimy na 2 równe blaty i z jednego z nich ścinamy „biszkoptową skórkę”- to będą nasze okruszki do posypania po wierzchu (albo możecie na wierzchu użyć pokruszonych herbatników).

 

Składniki na krem z masłem orzechowym

przepis znalazłam tutaj i dopasowałam do  proporcji  potrzebnych na blaszkę):

240 g masła orzechowego

150 g kajmaku z puszki

300 g serka mascarpone

Wszystkie składniki muszą być schłodzone. Przekładamy je do sporej misy i miksujemy do momentu połączenia w całość. 

 

Dodatkowo:

nasączenie: 100 ml likieru kakaowego + 50 ml wody


WYKONANIE:

blat biszkoptowy grubszy + nasączenie

 

2/3 masy 

 

blat biszkoptowy

 

1/3 masy


okruszki biszkoptowe

 

Najlepiej smakuje mocno schłodzony:)

Smacznego!

Murzynek- szybkie ciasto czekoladowe


Sobotnim popołudniem zapraszam Was na ciasto, które gościło u mnie w zeszłą niedzielę ; ) Tradycyjne wypieki sprawdzają się zawsze wtedy, gdy brak czasu na tworzenie czegoś nowego. Przetestowane przepisy „ze starego zeszytu” to kopalnia miłych wspomnień z dzieciństwa, błogiej przeszłości- lubię z tych przepisów korzystać. Murzynek to ciasto treściwe w smaku, o bogatej nucie kakao, oblane pyszną czekoladową polewą. Klasyk dla czekoladoholików: )

Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm:

250 g margaryny

1 ½ szklanki cukru

4 jaja

½ szklanki mleka

3 czubate łyżki kakao

1 ½ szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Mleko, kakao i cukier przekładamy do garnka. Gotujemy do rozpuszczenia , mieszając cały czas. Następnie dodajemy margarynę i mieszamy do połączenia wszystkich składników ( aż margaryna dokładnie się rozpuści a masa będzie przypominać gęstą polewę). Studzimy.

Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka dodajemy do ostudzonej masy czekoladowej i dokładnie mieszamy. Odlewamy ½ szklanki masy czekoladowej i wstawiamy do lodówki ( to będzie polewa).

Do pozostałej masy czekoladowej przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy do połączenia składników.

Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z ciastem .

Ciasto wlewamy do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia( samo dno).

 

Pieczemy ok. 45 minut w temp. 180 st. Studzimy.  Polewamy pozostawioną polewą. 

 

Smacznego!



Bułeczki z nadzieniem truskawkowym ( nie dżemem)

 

Jeśli nie macie jeszcze dość truskawek- to zapraszam; ) Drożdżówki zawsze spoko, chciałam także wykorzystać trochę zamrożonych truskawek… I wiecie co- postawiłam na masę truskawkową. Z dżemem i drożdżówkami mam tak, że zawsze coś wypływa, pęka- a tego nie lubimy. Przy tak gęstym nadzieniu owocowym , wzmocnionym budyniem, ryzyko pęknięcia bułek spada do niewielkiego odsetka ( u mnie pękła 1/12- ale nic nie wypłynęło). Z podanych proporcji wyjdzie Wam około 12-14 pysznych, mięciutkich, dużych bułeczek drożdżowych. Zapraszam Was do polubienia mojej strony na Facebooku - tam na bieżąco dodaje wszelkie słodkie poczynania:) 

Składniki na ciasto drożdżowe:

Zaczyn:
3 szklanki mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
1/4 szklanki letniego mleka
1 łyżeczka cukru
Pozostałe składniki:
2 jaja
1/2 szklanki ciepłego mleka
1/4 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
125 g rozpuszczonego masła
szczypta soli

Mąkę przesiewamy, robimy małe wgłębienie. Drożdże mieszamy z cukrem i mlekiem i wlewamy do mąki mieszamy lekko i przykrywamy bawełnianą ściereczką na 10 minut( odstawiamy w ciepłe miejsce). Gdy rozczyn podwoi swoje rozmiary, dodajemy roztrzepane w mleku jajka, cukier, cukier waniliowy, sól i miksujemy ciasto mikserem z hakami około 5 minut( aż będzie w miarę gładkie)Następnie wlewamy rozpuszczone, przestudzone masło i miksujemy jeszcze 5 minut. Ciasto posypujemy mąką i przykrywamy ściereczką Odstawiamy w cieple miejsce, bez przeciągów na godzinę. Gdy wyrośnie, przekładamy je na stolnicę posypaną mąką. Dzielimy na ok. 12 części.

Nadzienie truskawkowe:

ok.300 g mrożonych truskawek

¾ szklanki cukru

1 budyń waniliowy na 3/4 litra rozrobiony na 1/4 szklanki wody

Truskawki rozmrażamy, przekładamy do garnka. Zasypujemy na 10 minut cukrem,aż puszczą sok. Przesmażamy ok. 15 minut(mieszając , aby się nie przypaliły. Budyń rozrabiamy na 1/4 szklanki wody. Truskawki ponownie doprowadzamy do wrzenia i zalewamy rozrobionym budyniem. Gotujemy ,aż zgęstnieją. Studzimy przed nadziewaniem drożdżówek- masa ma być gęsta i w temperaturze pokojowej.

składniki na kruszonkę:

3 łyżki twardego masła

3 łyżki mąki pszennej

2-3 łyżki cukru

odrobina ( na czubek noża) proszku do pieczenia

Składniki kruszymy w palcach na gruby piasek. Wkładamy na 5 minut do zamrażarki.

dodatkowo :  

żółtko do posmarowania po wierzchu

WYKONANIE:

Z ciasta formujemy kulki i spłaszczamy- na każdą nakładamy masę truskawkową i zaklejamy .Zostawiamy przykryte lnianą ściereczką na 10 minut  i układamy na blasze „spawem” do dołu

 

smarujemy żółtkiem i posypujemy kruszonką

pieczemy ok. 30 minut w rozgrzanym piekarniku temp. 170-175 stopni


Smacznego!

Ciasto Mus Truskawkowy

 

Sezon zobowiązuje : ) Dlatego w tym miesiącu po raz kolejny bazą do mojego przekładańca są truskawki. No , ale jak tu nie korzystać z tych pyszności… Same w sobie są cudowne, a co dopiero w słodziutkim cieście ; ) Ciacho Mus Truskawkowy to połączenie masy truskawkowej ( robionej jak w cieście Shrek, tyle, że nie na soku a na zblendowanych owocach), słodkiej masy budyniowej i delikatnego biszkopta spowitego deserową polewą. Posmakuje Wam jeśli lubicie np. kupne przekładane ciastka biszkoptowe z dżemem i kremem- smak podobny, ale lepszy bo domowy : ) . Całość w blasze 25 x 36 cm ( standard).

Składniki na biszkopt:

5 jaj (L)

1 szklanka cukru

1 szklanka mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Dodajemy żółtka i miksujemy. Następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 35- 40 minut w temp. 180 stopni. Po ostudzeniu kroimy na 2 blaty równej grubości.

Składniki na masę truskawkową:

500 g mrożonych truskawek lub 400 g świeżych

¾ szklanki cukru

2 budynie śmietankowe rozrobione na 1/3 szklanki wody

Truskawki rozmrażamy, przekładamy do garnka. Zasypujemy na 10 minut cukrem. Przesmażamy ok. 10 minut(mieszając , aby się nie przypaliły. Studzimy i blendujemy na gładko. Budynie rozrabiamy na 1/3 szklanki wody. Zblendowane truskawki ponownie doprowadzamy do wrzenia i zalewamy rozrobionym budyniem. Gotujemy ,aż zgęstnieją. *masa przełożona na biszkopt ma być gęsta, jeszcze lekko ciepła *

Składniki na krem:

1 budyń śmietankowy +1 łyżeczka mąki pszennej

400 ml mleka

¾ szklanki cukru

200 g masła

Na mleku z cukrem gotujemy budyń. Studzimy i miksujemy z masłem do uzyskania gładkiej konsystencji.

Dodatkowo:

polewa deserowa

WYKONANIE:

blat biszkoptowy +masa truskawkowa – odstawiamy do całkowitego ostygnięcia

 

krem

 


blat biszkoptowy


polewa


Smacznego!