Są takie ciasta, że zaspokajają idealnie chęć na „coś słodkiego”, ale nie takie zwyczajne „coś słodkiego”; ) Coś supersłodkiego. Dzisiejsze ciasto to spełnienie marzeń wielbicieli wypieków typu 3bit lub Rafaello, czy Orzechowiec- czyli "słodziaków" : ) Bardzo udane połączenie masła orzechowego z „krówką” z puszki. Całość w nasączonym likierem kakaowym biszkopcie. Pycha! Uwaga: wciąga : ) Blaszka 22 x 25 cm.
Składniki na biszkopt:
5 jaj (M)
¾ szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¾ szklanki mąki pszennej
Białka oddzielamy od żółtek. Miksujemy na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo wsypujemy cukier ciągle miksując. Następnie dodajemy po 1 żółtku i miksujemy na najniższych obrotach do połączenia. Pod koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie, ale dokładnie mieszamy silikonową szpatułką bądź drewnianą łyżką. Przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 35 minut w temp. 175-180 st. + termoobieg. Studzimy. Kroimy na 2 równe blaty i z jednego z nich ścinamy „biszkoptową skórkę”- to będą nasze okruszki do posypania po wierzchu (albo możecie na wierzchu użyć pokruszonych herbatników).
Składniki na krem z masłem orzechowym
przepis znalazłam tutaj i dopasowałam do proporcji potrzebnych na blaszkę):
240 g masła orzechowego
150 g kajmaku z puszki
300 g serka mascarpone
Wszystkie składniki muszą być schłodzone. Przekładamy je do sporej misy i miksujemy do momentu połączenia w całość.
Dodatkowo:
nasączenie: 100 ml likieru kakaowego + 50 ml wody
WYKONANIE:
blat biszkoptowy grubszy + nasączenie
2/3 masy
blat biszkoptowy
1/3 masy
okruszki biszkoptowe
Najlepiej smakuje mocno schłodzony:)
Smacznego!