Ciasto Calineczka

Jako fanka sernika nie mogłam przegapić i nie wypróbować przepisu Agnes na „Calineczkę”. Uwiodło mnie cudnym wyglądem i skusiło zawartością prawdziwego sernikaJ I chociaż to ciasto powędrowało w inne ręce, dane mi było skosztować kawałek, gdy wyrównywałam ciasto: potwierdzam, jest nieziemskieJ. Dziś nie prezentuje wam idealnie równej porcji, gdyż jak już wspomniałam, ciasto było wykonane na zamówienie i porcja to tylko mały „okrawek”. Idealny przekrój możecie podpatrzeć u Agnes, której serdecznie dziękuję za przepis.
Składniki na biszkopt ciemny:
·         6 jaj
·         szklanka cukru
·         ¾ szklanki mąki pszennej
·         3 łyżeczki kakao
·         1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i miksujemy do uzyskania „bezy”. Dodajemy żółtka. Miksujemy na najniższych obrotach. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem i mieszamy, następnie wsypujemy kakao. Ponownie mieszamy. Ciasto przekładamy do blachy 25cm x 36 cm. i pieczemy 40 minut w temp. 180 stopni. Studzimy i kroimy na dwie równe części.
Składniki na sernik:
·         60 dag sera białego ( zmielonego 3 razy)
·         3/4 szk. cukru
·         5 jajek
·         1 budyń waniliowy
·         110 g miękkiego masła
Masło ucieramy dokładnie z jajami i cukrem. Stopniowo dodajemy ser i budyń w proszku. Delikatnie mieszamy. Wylewamy do blachy 25 x 36 cm. wyłożonej pergaminem.
Pieczemy ok 35 minut w temp. 180 stopni. Studzimy.
Składniki na krem:
·         2 budynie śmietankowe
·         6 łyżek cukru
·         500 ml mleka
·         200 g masła
Budynie gotujemy na 500 ml mleka. Studzimy. Miksujemy z masłem. Dzielimy na 3 części.
Warstwa z truskawkami:
·         500 g truskawek ( u mnie mrożone)
·         2 galaretki truskawkowe 
Galaretki rozrabiamy w 500 ml wody. Odstawiamy do „półstężenia”.
Warstwa wierzchnia:
·         10 małych pokruszonych herbatników kakaowych
WYKONANIE:
biszkopt ciemny
1/3 kremu
sernik +krem+ truskawki
tężejąca galaretka
biszkopt ciemny+krem+ posypka z herbatników
Ciasto należy wstawić do lodówki na całą noc- na drugi dzień idealnie się kroi.
Smacznego!
Ciacho na widelcu

Ciasto Marysieńka

Witajcie! Parę dni mnie tutaj nie było, ale wracam z nowymi ciastami. Piekłam ostatnio kilka na zamówienie, co spowodowało moją blogową nieobecność. Dziś jednak ciasto „do domu, do kawyJ -”jak to mawia mój tata. Do „Marysieńki” mam sentyment: przygotowywałam je już kilka razy, to od niej zaczęła się moja pasja do ciast przekładanych. Ten wypiek to istna gratka dla fanów orzechów włoskich: bogata, wyraźnie miodowa w smaku wkładka orzechowa pomiędzy warstwami jasnego kremu i kakaowego biszkoptu, całość spowita mocno czekoladową polewą. Kolejne ciasto do sekcji: idealne na jesieńJ
Składniki na biszkopt kakaowy:
·         7 jaj
·         szklanka cukru
·         3 łyżki kakao ciemnego
·         5 łyżek mąki pszennej( z „czubem”
·         2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i miksujemy do uzyskania „bezy”. Dodajemy żółtka. Miksujemy na najniższych obrotach. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem i mieszamy, następnie wsypujemy kakao. Ponownie mieszamy. Ciasto przekładamy do blachy 25cm x 36 cm. i pieczemy 40 minut w temp. 180 stopni. Studzimy i kroimy na dwie równe części.
Składniki na ciasto z orzechami:
·         5 białek
·         25 dag pokrojonych orzechów włoskich
·         20 dag cukru
·         1 ½ łyżki miodu
·         1 łyżka mąki pszennej
·         1 łyżka mąki ziemniaczanej
·         1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy orzechy i resztę składników.
Dokładnie mieszamy. 
Wykładamy do blachy 25cm x 36 cm. 
Pieczemy 40 minut w temp. 180 stopni. Studzimy.
Składniki na krem:
·         2 szklanki mleka
·         cukier waniliowy
·         5 żółtek
·         200 g cukru
·         1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej
·         250 g masła
Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i ½ szklanki mleka. Pozostałą ilość mleka zagotowujemy z cukrem waniliowym. Na gotujące mleko wlewamy masę jajeczną. Studzimy. Miksujemy z masłem.
Polewa:
·         tutaj przepis
WYKONANIE:
blat ciasta kakaowego
½ kremu
ciasto orzechowe
½ kremu
blat ciasta kakaowego
polewa
Ciasto( jak większość tych z miodem i orzechami) lepiej smakuje na drugi dzień, gdy wszystkie składniki dokładnie się „przegryzą”J.
Smacznego!
Ciacho na widelcu

Ciasto Brazylianka


Nazwa tego ciasta przywołuje na myśl słoneczną Brazylię, jest to jednak trochę mylące, bowiem Brazylianka to według mnie typowo jesienny wypiek. Aromatyczna, przesiąknięta zapachem miodu i jabłek. Jedynie złocisto miodowy kolor ciasta może nawiązywać do karnacji dziewcząt z tego regionuJ Wypiek smakuje najlepiej na drugi dzień, po leżakowaniu w lodówce. A smakuje bajecznie: połączenie miodowego ciasta z warstwą musu jabłkowego i waniliowym kremem wywołuje uśmiech zadowolenia na ustachJ Przepis należy do bogatego zasobu ciast s. Anastazji.
Składniki na ciasto miodowe:
·         50 dag mąki pszennej
·         2 jaja
·         10 dag margaryny
·         4 łyżki miodu
·         2 łyżeczki sody
·         30 dag cukru pudru
Składniki dokładnie mieszamy i zarabiamy ciasto. Jeśli będzie zbyt twarde można dodać kilka łyżek kwaśnej śmietany.
Dzielimy na 3 części.
Każdą pieczemy 20 minut w temp. 200 stopni. Studzimy.

Składniki na krem:
·         szklanka mleka
·         10 dag cukru
·         cukier waniliowy
·         1 łyżka mąki pszennej
·         1 łyżka mąki ziemniaczanej
·         15 dag masła
Mleko gotujemy z cukrami. Mąki rozrabiamy w odrobinie mleka ( dokładnie). Gotujemy budyń. Studzimy. Miksujemy z masłem na krem.
Składniki na masę jabłkową:
·         1 kg jabłek
·         4 łyżki cukru
·         2 galaretki cytrynowe
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem i dusimy 10 minut na małym ogniu. Galaretki rozrabiamy w ¼ szklanki wody. Dodajemy do jabłek i dokładnie mieszamy. Lekko studzimy.
Polewa:
·         125 g margaryny
·         ½ szklanki cukru
·         1 ½ łyżki kakao
·         2 łyżki mleka
Składniki na polewę przekładamy do garnka i gotujemy ok 3 minuty na wolnym ogniu.
Nasączenie( opcjonalnie):
·         2 torebki herbaty zaparzone w 2/3 szklanki i kieliszek spirytusu

WYKONANIE:
blat ciasta miodowego+ nasączenie
krem
blat ciasta miodowego+ nasączenie
masa jabłkowa
blat ciasta miodowego
polewa
Ciasto wykonałam w blaszce 22x 26 cm. Smakuje najlepiej na drugi dzień( wtedy też idealnie się kroi).
Smacznego!
Ciacho na widelcu
Jabłka wolności