Ciasto kruche ze śliwkami


Sezon na śliwki ciągle trwa, i dobrze, bo to bardzo pyszne i zdrowe owoce. Jakiś czas temu upiekłam takie skromne, tradycyjne ciasto kruche z dodatkiem śliwki właśnie. Ciasta jest niewiele, co pozwala rozkoszować się smakiem tych sezonowych owoców. Całość posypałam obficie pudrem, lecz równie dobrze można je polać polewą i będziemy mieli śliwkę w czekoladzieJ
Składniki na ciasto kruche ze śliwkami(duża blacha):
kruche:
·         500 g mąki pszennej
·         200 g masła
·         150 g cukru
·         cukier waniliowy
·         4 żółtka
·         1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
pozostałe składniki:
·         800 g śliwek
·         szczypta cynamonu
·         cukier puder do smaku
Masło rozkruszamy w mące, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.
Dzielimy na dwie części. Wkładamy do lodówki na godzinę.
Jedną część ciasta wykładamy na blachę i nakłuwamy widelcem.
Podpiekamy 10 min w temp. 180 stopni. 
Wyjmujemy z piekarnika i kładziemy wydrylowane śliwki ( stroną z wgłębieniem po pestce do góry) i posypujemy szczyptą cynamonu.
Drugą część ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Pieczemy 60 minut w temp 180 stopni.
Ciasto posypujemy cukrem pudrem- najlepsze na ciepłoJ
Smacznego!
Śliwka - robaczywka!

17 komentarzy:

  1. Uwielbiam ciasto ze śliwkami:) Twoje wygląda bardzo smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie ciasta.. Przypominają mi smaki dzieciństwa. Porywam kawałeczek ! :)

    zapraszam do mnie: www.filizanka-smakow.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie ma lepszego ciasta. Mniam poproszę kawałeczek.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudo, kruche ze śliwkami uwielbiam takie połączenia. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie proste domowe, kruche ciasta:) u mnie też w kuchni jeszcze leży kruche ciasto ze śliwkami, ale pewnie do wieczora go nie będzie:)

    lekcjewkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. jaka ma być wielkość blaszki?

    OdpowiedzUsuń
  7. chyba nie ma lepszego ciasta, prawda?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co kto lubi Marcelko:) Ale to jest na prawdę smaczne i gorąco je polecam.

      Usuń
  8. Piękne kruche ze śliwkami, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Naprawdę pyszne cisto, bardzo proste w przygotowaniu :) zrobiłam jedno z borówkami, drugie ze śliwkami, na trzecie rzucę gruszki ;) Rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  10. Piekłam to ciasto bardzo dobre, tylko dodałam 1 żółtko więcej i 2 łyżki śmietany 18%.jedną cześć ciasta zamroziłam na kilka godzin w zamrażarce trzymałam i później utarlam na tarce o grubych oczkach na wierzchu ciasta. Bardzo dobre. Gościom w niedzielę bardzo smakowało, a na drugi dzień było jeszcze lepsze bo nasiąklo sokiem że śliwek i było bardziej wilgotne. Piekłam krócej niż w przepisie 50 minut. Warto wypróbowac w sezonie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, fajnie że gościom smakowało 🙂 ja też jestem zdania żeby przepisy modyfikować po swojemu, a nie trzymać się sztywno. Wiadomo , jakas baza przepisową musi być, ale czasem szczypta czegoś ekstra, dopasowanie temperatury może udoskonalic wypiek👍 pozdrawiam serdecznie Mariola

      Usuń