Mam
dla Was dziś kolejnego przekładańca. Powstal z potrzeby chwili, a raczej na
specjalną okazję (pozdrawiam panią AgnieszkęJ). Zdecydowałam się na bogaty w
smaku, kakaowy biszkopt, ,melasę truskawkową (niestety już z mrożonych
truskawek) oraz krem na bazie mlecznej czekolady. Całość dość zgrabnie dzieliły
biszkopty lekko namoczone w czekoladzie do picia. Mogę powiedzieć, że
smakowało, jak truskawka w czekoladzie( czego dopełniała polewa) i tak je
właśnie nazwałamJ
Składniki
na biszkopt:
·
6
jaj
·
szklanka
cukru
·
szklanka
mąki pszennej
·
3
łyżki kakao
·
1
łyżeczka proszku do pieczenia
Białka
oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy stopniowo
cukier i miksujemy na sztywną bezę. Następnie dodajemy żółtka i mieszamy. Pod
koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Pieczemy 35 minut w
temp. 175-180 stopni. Studzimy. Kroimy na dwie równe części.
Składniki
na melasę truskawkową:
·
700
g mrożonych truskawek
·
2
galaretki truskawkowe
·
3
łyżki cukru
Truskawki
myjemy, szypułkujemy i miksujemy w blenderze na gładką masę. Przekładamy do
garnka, dodajemy cukier i gotujemy 2-3 minuty na małym ogniu. Wsypujemy suche galaretki. Gotujemy
jeszcze 5 minut. Lekko studzimy.
Składniki
na krem czekoladowy:
·
tabliczka
mlecznej czekolady
·
2
szklanki mleka
·
1
budyń śmietankowy
·
6
łyżek cukru
·
200
g masła roślinnego
Czekoladę
rozpuszczamy w 1 ½ szklanki mleka.
W pozostałym mleku rozrabiamy budyń z
cukrem. Gdy rozpuszczona czekolada zacznie się gotować, zalewamy ją budyniową
zawiesiną i gotujemy budyń. Studzimy.
Masło miksujemy na puch, dodając po łyżce
ostudzonego budyniu. Miksujemy, aż powstanie gęsty krem.
Dodatki:
·
małe
opakowanie okrągłych biszkoptów
·
mała
filiżanka przygotowanej do picia gorącej czekolady
WYKONANIE:
blat
biszkoptowy
melasa
truskawkowa
biszkopty+
nasączenie czekoladą do picia
krem
czekoladowy
blat
biszkoptowy
polewa
Ciasto
chłodzimy w lodówce ok. 3 godziny.
Smacznego!