Ciasto Truskawka w czekoladzie

Mam dla Was dziś kolejnego przekładańca. Powstal z potrzeby chwili, a raczej na specjalną okazję (pozdrawiam panią AgnieszkęJ). Zdecydowałam się na bogaty w smaku, kakaowy biszkopt, ,melasę truskawkową (niestety już z mrożonych truskawek) oraz krem na bazie mlecznej czekolady. Całość dość zgrabnie dzieliły biszkopty lekko namoczone w czekoladzie do picia. Mogę powiedzieć, że smakowało, jak truskawka w czekoladzie( czego dopełniała polewa) i tak je właśnie nazwałamJ
Składniki na biszkopt:
·         6 jaj
·         szklanka cukru
·         szklanka mąki pszennej
·         3 łyżki kakao
·         1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier i miksujemy na sztywną bezę. Następnie dodajemy żółtka i mieszamy. Pod koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Pieczemy 35 minut w temp. 175-180 stopni. Studzimy. Kroimy na dwie równe części.

Składniki na melasę truskawkową:
·         700 g mrożonych truskawek
·         2 galaretki truskawkowe
·         3 łyżki cukru
Truskawki myjemy, szypułkujemy i miksujemy w blenderze na gładką masę. Przekładamy do garnka, dodajemy cukier i gotujemy 2-3 minuty na małym ogniu. Wsypujemy suche galaretki. Gotujemy jeszcze 5 minut. Lekko studzimy.
Składniki na krem czekoladowy:
·         tabliczka mlecznej czekolady
·         2 szklanki mleka
·         1 budyń śmietankowy
·         6 łyżek cukru
·         200 g masła roślinnego
Czekoladę rozpuszczamy w 1 ½ szklanki mleka.
W pozostałym mleku rozrabiamy budyń z cukrem. Gdy rozpuszczona czekolada zacznie się gotować, zalewamy ją budyniową zawiesiną i gotujemy budyń. Studzimy.
Masło miksujemy na puch, dodając po łyżce ostudzonego budyniu. Miksujemy, aż powstanie gęsty krem.
Dodatki:
·         małe opakowanie okrągłych biszkoptów
·         mała filiżanka przygotowanej do picia gorącej czekolady
WYKONANIE:
blat biszkoptowy
melasa truskawkowa
biszkopty+ nasączenie czekoladą do picia
krem czekoladowy
blat biszkoptowy
polewa
Ciasto chłodzimy w lodówce ok. 3 godziny.
Smacznego!

Ciasto Gargamel

 
Witam Was ciepło i zapraszam na ciasto „na złość Putinowi”i bynajmniej nie chodzi tu o nazwę, ( chociaż…;)) a o pyszną wkładkę jabłkową. Z polskich jabłekJ Z chęcią włączam się do akcji „Jedz polskie jabłka” i uważam, że jest to świetny pomysł na promowanie polskich jabłek. Blogosfera kulinarna już pęka w szwach od przepisów z wykorzystaniem tych smacznych owoców, a więc i ja dorzucam swoje trzy groszeJ „Gargamel” to bogaty w smaku prawdziwy piernik przekładany wkładką jabłkowo- bakaliową i masą ze śmietany 18 %. Idealny wypiek  do herbaty na jesienne wieczory..
Składniki na ciasta piernikowe:
·         6 jaj
·         szklanka cukru pudru
·         250 g płynnego miodu
·         torebka przyprawy do piernika
·         1 łyżeczka sody
·         250 g margaryny
·         1 ½ szklanki mąki pszennej
·         1 szklanka mąki krupczatki
·         20 dag bakalii ( posiekane morele, orzechy, rodzynki, migdały)
Margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo po 1 żółtku,
łyżce miodu, łyżeczce przyprawy do piernika, 4 łyżek mąki przesianej z sodą oraz kilku łyżek bakalii( i tak do wykończenia wszystkich składników).
Białka ubijamy na sztywno i lekko łączymy z ciastem.
Ciasto dzielimy na 2 równe części i przekładamy do blach. Każde pieczemy 35-40 minut w temp. 170 stopni. Studzimy.
Składniki na wkładkę jabłkowo- bakaliową:
·         4 duże jabłka
·         ¾ szklanki cukru
·         250 g mąki pszennej
·         1 łyżeczka sody
·         4 jaja
·         250 g bakalii
Jabłka obieramy i kroimy w dość drobną kostkę. Zasypujemy cukrem. Odstawiamy na 30 minut.
Po tym czasie dodajemy bakalie, żółtka, mąkę przesianą z sodą. Mieszamy.
Białka ubijamy na sztywno. Łączymy z masą .
 Wykładamy do blachy. Pieczemy 35 minut w temp. 170 stopni. Studzimy.
 Masa ze śmietany 18%:
·         250 g masła roślinnego
·         szklanka cukru pudru (z czubem)
·         cukier waniliowy
·         szklanka śmietany 18% tłuszczu
Masło miksujemy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
Stopniowo dodajemy po 1 łyże śmietany i delikatnie ucieramy drewnianą łyżką do uzyskania gęstej masy.
Dodatki:
·         polewa (tutaj przepis)
WYKONANIE:
blat ciasta piernikowego
½ masy
wkładka jabłkowo- bakaliowa
½ masy
blat ciasta piernikowego
polewa
Ciasto należy przechowywać w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu (ale raczej nie w lodówce. Jak widzicie z podanej gramatury wychodzi dość pokaźny okazJ Porównywalny  do dwóch sporych pierników upieczonych w keksówkach.
Smacznego!
Jabłka wolności
Jedz polskie jabłka

Knedle ze śliwkami

 
Sezon na śliwki w pełni, z czego osobiście bardzo się cieszęJ Zajadam się różnymi odmianami tych pysznych owoców. Często bywam ostatnio w moim sadzie, ale także kupuję różne gatunki na bazarkuJ Knedle to u mnie w domu wręcz obowiązek, gdy tylko pojawią się śliwki, więc dziś pokazuję Wam mój sposób na ich wykonanie. Te, dzięki dodatkowi kaszy manny są mięciutkie.
Składniki:
·         1 kg ugotowanych ziemniaków
·         szklanka mąki pszennej
·         2 jaja
·         3 łyżki kaszy manny
·         500 g śliwek
·         pół szklanki cukru
·         śmietana
Śliwki myjemy i drylujemy( ale tak by połówki śliwki nadal się łączyły).
Ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce 1 raz. Dodajemy szklankę mąki, 2 jaja i kaszę mannę.
Wyrabiamy łyżką. Gdy ciasto będzie gładkie i w miarę „będzie odchodzić od ręki” , 
dzielimy je na małe kulki i lekko spłaszczamy. Na środek każdej kładziemy wydrylowaną śliwkę, do której wsypujemy pół łyżeczki cukru.
 Śliwkę „zamykamy” i zalepiamy ciastem, formując w rękach kulkę.
 Obtaczamy lekko w mące. 
Gotujemy w osolonym wrzątku do wypłynięcia na powierzchnię,
 a od tego momentu jeszcze ok. 2 minuty.
 Podajemy na ciepło ze śmietaną i cukrem.

 Smacznego!
Lato w pełni!