Dzień
dobry! I słoneczny… I ciepły😊 ! Już po Wielkanocy, ale mam dla Was jeszcze
coś typowo świątecznego. Mazurek, bo o nim mówimy, przyozdobiony zamiast
bakalii polewą deserową -może być jednak także typowym kruchym przekładańcem.
Bardzo kruchym , słodkim i przyjemnie rozpuszczającym się w buzi…. Pycha !
Składniki
na ciasto kruche :
1/2 kg mąki pszennej
3/4
szklanki cukru pudru
3 żółtka
12 dag
margaryny
3 łyżki
śmietany
1
łyżeczka proszku do pieczenia
Z
podanych składników zagniatamy ciasto kruche. Formujemy w kule, owijamy folią
spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę. Dzielimy na 2 części.
Składniki
na kajmak :
500 ml
mleka
400 g
cukru
cukier
waniliowy
150 g
masła
Mleko
gotujemy z cukrami na wolnym ogniu przez około 30 minut, aż zacznie lekko
gęstnieć( z łyżki będzie ciągnąć się strużka płynu, tzw. nitka). Studzimy, ale
masa ma być lekko ciepła, dodajemy masło
Dodatkowo:
słoik
dżemu porzeczkowego
bakalie
polewa
Wykonanie:
½
ciasta kruchego- nakłuwamy widelcem + smarujemy dżemem
przykrywamy
2 częścią i pieczemy ok. 45 minut w temp. 180 stopni
wykładamy
kajmak
przyozdabiamy
bakaliami lub polewą
Smacznego!