Mazurek Cygański

Dzień dobry! I słoneczny… I ciepły😊 ! Już po Wielkanocy, ale mam dla Was jeszcze coś typowo świątecznego. Mazurek, bo o nim mówimy, przyozdobiony zamiast bakalii polewą deserową -może być jednak także typowym kruchym przekładańcem. Bardzo kruchym , słodkim i przyjemnie rozpuszczającym się w buzi…. Pycha !
Składniki na ciasto kruche :
1/2  kg mąki pszennej
3/4 szklanki cukru pudru
3 żółtka
12 dag margaryny
3 łyżki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche. Formujemy w kule, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę. Dzielimy na 2 części.
Składniki na kajmak :
500 ml mleka
400 g cukru
cukier waniliowy
150 g masła
Mleko gotujemy z cukrami na wolnym ogniu przez około 30 minut, aż zacznie lekko gęstnieć( z łyżki będzie ciągnąć się strużka płynu, tzw. nitka). Studzimy, ale masa ma być lekko ciepła, dodajemy masło
Dodatkowo:
słoik dżemu porzeczkowego
bakalie
polewa
Wykonanie:
 ½ ciasta kruchego- nakłuwamy widelcem + smarujemy dżemem
 przykrywamy 2 częścią i pieczemy ok. 45 minut w temp. 180 stopni
wykładamy kajmak
przyozdabiamy bakaliami lub polewą
Smacznego!

Drożdżówka Mikserowa

 
Czasem warto zrobić coś na szybko, a czas zaoszczędzony na pieczeniu, wyrabianiu, przekładaniu, lukrowaniu etc. spędzić na słodkim posiedzeniu przy stole z bliskimi. Drożdżówa z dżemem powstała , gdy pojawiła się wizja wizyty bliskich. I powiem Wam , że „rozeszła się” błyskawicznie- była cieplutka , gdy ją podałam na stół.  I choć to proste, szybkie ciasto- to było naprawdę smaczne- a i wyrabianie mikserem bardzo przyśpieszyło cały proces powstania😊
Składniki na ciasto:
Zaczyn:
2 ½  szklanki mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
1/4 szklanki letniego mleka
1 łyżeczka cukru
Pozostałe składniki:
2 jaja
1/2 szklanki ciepłego mleka
1/4 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
125 g kefiru
szczypta soli
Mąkę przesiewamy, robimy małe wgłębienie. Drożdże mieszamy z cukrem i mlekiem i wlewamy do mąki mieszamy lekko i przykrywamy bawełnianą ściereczką na 10 minut( odstawiamy w ciepłe miejsce). Gdy rozczyn podwoi swoje rozmiary, dodajemy roztrzepane w mleku jajka, cukier, cukier waniliowy, sól i miksujemy ciasto mikserem z hakami około 5 minut( aż będzie w miarę gładkie)Następnie wlewamy kefir i miksujemy jeszcze 5 minut (ciasto ma mieć lepką konsystencję).
 
Dodatkowo:
słoik dżemu wiśniowego
Kruszonka:
3 łyżki masła (dość twardego, w kostce)
3 łyzki cukru
4 łyżki mąki
Z podanych składników robimy kruszonkę ( ma mieć „piaskową konsystencję”)

WYKONANIE:

ciasto drożdżowe
 
                                dżem nakładany partiami w podany sposób:       
 
kruszonka
  
 
pieczemy ok. 45 minut w temp. 175 stopni
Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe. Smacznego!