Witajcie w ten piękny jesienny
wieczór i zapraszam Was na ostatnie wspomnienie lata, czyli element truskawkowy😊 Fuks to
przekładaniec, którego tak nazwałam, bo fuksem udało mi się zrobić jego
zdjęcia: szybko , szybko bo ciacho już kroimy, już potrzebne a potem gości
obdzielić i nie byłoby pamiątkowej fotki na bloga😊 ( wybaczcie
jakość). Ale smak ciacha rekompensuje
wszystko: bardzo nasączony wódką czekoladowiec z bogatą warstwą truskawkowo-
jabłkowego musu , naprzemiennie z waniliowym kremem. Całość zamyka deserowa
polewa.
Składniki na biszkopt:
9 jaj
250 g cukru
250 g mąki pszennej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżeczki kakao
Białka ubijamy z cukrem na
sztywno. Dodajemy po 1 żółtku, stopniowo miksując na najniższych obrotach.
Następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie, ale
dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy kakao i jeszcze raz mieszamy. Wylewamy do
blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 35-40 minut w temp. 180
stopni. Studzimy. kroimy na 3 równe blaty.
Składniki na mus :
5 jabłek200 g mrożonych truskawek
2 galaretki truskawkowe
Jabłka obieramy. Ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dusimy około 10 minut- dodajemy mrożone truskawki. Dusimy jeszcze 10 minut, aż większość wody odparuje. Wsypujemy galaretki. Mieszamy energicznie do rozpuszczenia.. Lekko studzimy.
Składniki na krem:
2 budynie śmietankowe
2 żółtka
500 ml mleka
cukier waniliowy
8 łyżek cukru
250 g masła
Żółtka, cukry i proszek budyniowy ucieramy dodając szklankę
mleka. Resztę mleka zagotowujemy. Wlewamy roztwór budyniowy i gotujemy do
zgęstnienia. Studzimy.
Po ostudzeniu miksujemy z masłem.
dodatkowo:
nasączenie: ½ szklanki
wódki + szklanka ostudzonej czarnej słodkiej kawy
polewa deserowa
WYKONANIE:
biszkopt
+ nasączenie
½ musu
½ kremu
biszkopt
+ nasączenia
½ musu +½
kremu
biszkopt
+ polewa
Smacznego!