Sklejane ciasteczka z dziurką

Są w sklepie słodycze, które bez problemu można upichcić w domu- a człowiek i tak kusi się i kupuje, bo kolorowe opakowanie, bo „w miarę tanie”, bo pewnie dobre… Ale co innego kupić ciasteczka a co innego je zrobić;) Ile przy pieczeniu frajdy, ile zapachów, ile podskubanych ciasteczek, spróbowanych łyżek powideł( bo czy na pewno są dobrze słodkie;P) Ostatnio miałam wolną chwilę i pokusiłam się o zrobienie tradycyjnych ciasteczek z dziurką, przekładanych domowymi powidłami wiśniowymi -i powiem Wam, że zniknęły w oka mgnieniu= kruchutkie, ze słodyczą, ale jednocześnie kwaskiem owoców wiśni. Nowością, stosowaną przeze mnie już dwa razy przy robieniu kruchego do ciasteczek, jest fakt, że zamiast masła użyłam wiejskiej, prawdziwej śmietany- stąd niebywała kruchość. Do dzieła- nie kupujcie ciastek, a bawcie się w cukiernikówJ
Składniki na ciasteczka( ok. 40 sztuk)
3  szklanki mąki pszennej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
4 żółtka
300 g wiejskiej śmietany( lub ok. 250 ml kremowej 36%)
2/3 szklanki cukru drobnego
cukier waniliowy
skórka otarta z cytryny
Z podanych składników zarabiamy ciasto
jeśli będzie zbyt rzadkie, można dodać mąki. Schładzamy ok. 30 minut w zamrażalniku. Dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej lekko mąką na grubość ok 1 cm.
Spody do ciasteczek:
Foremką gwiazdką( największą) wykrawamy ciasteczka. 
Pieczemy ok 20 minut w temp 175 stopni.
Wierzchnie ciasteczka:
Foremką gwiazdką( największą) wykrawamy ciasteczka, następnie w nich najmniejszą z foremek wykrawamy znów gwiazdki:
Pieczemy ok 15 minut w temp 175 stopni.
Powidła wiśniowe:
450 g wydrylowanych mrożonych wiśni
ok. szklanka cukru
Wiśnie smażymy ok. 10 minut bez cukru, następnie wsypujemy cukier i smażymy na najmniejszym ogniu ok. 30 minut. Studzimy,
WYKONANIE CIASTECZEK:
Na jeszcze lekko ciepłe spody ciasteczek wykładamy łyżeczkę powideł wiśniowych.
Dociskamy drugim ciasteczkiem, aż powidła zaczną lekko wypływać.
Można posypać pudrem;)
Smacznego!

Tort Owocowa Wyspa

Oto moja propozycja na lżejszy, owocowo-czekoladowo-śmietanowy tort a’la Big Milk Trio z owocowym wykończeniem: mocno nasączony, nie za nadto słodki. Sprawdza się dobrze dla osób, które nie przepadają za ciężkimi, maślanymi kremami. Smakowo, dobrze schłodzony nawiązuje właśnie do popularnych lodów Big milk Trio. Dekoracja ze świeżych owoców i miętowe przybranie nawiązują do wnętrza- co z oczu…to w środku😃
Składniki na biszkopt:
6 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżki oleju
szczypta soli
Białka oddzielamy od żółtek miksujemy na sztywno z dodatkiem soli. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i miksujemy na sztywną bezę. Dodajemy po jednym żółtku. Ubijamy na najniższych obrotach. Stopniowo wsypujemy mąki przesiane z proszkiem i dokładnie mieszamy. Na końcu wlewamy olej, mieszając. Wylewamy do tortownicy( boki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą w spód wykładamy papierem do pieczenia). Pieczemy 45 minut w temp. 175-180 stopni. Wyjmujemy z piekarnika w miejsce bez przeciągów. Po 5 minutach zdejmujemy obręcz tortownicy. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Składniki na masę malinową:
frużelina:
250g malin
2/3 szklanki cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 1 łyżce wody
1 łyżeczka żelatyny
+250 g mascarpone
Maliny zasypujemy cukrem i smażymy chwilę na wolnym ogniu. Gdy się zagotują, dodajemy roztwór mąki ziemniaczanej. Mieszamy dokładnie. Powstałą masę przecieramy przez sito (aby pozbyć się pestek). Do powstałego sosu dodajemy żelatynę rozrobioną w ¼ szklanki gorącej wody. Mieszamy i odstawiamy do lodówki do schłodzenia na ok. 3 godziny.
Składniki na masę czekoladową:
2 czekolady mleczne( 2x 100 g)
2 łyżki cukru pudru
4 łyżki mleka
2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki gorącej wody
500 g serka mascarpone
Czekolady, puder i mleko podgrzewamy do połączenia wszystkich składników. Żelatynę rozrabiamy w 1/3 szklanki gorącej wody Dodajemy do masy czekoladowej, mieszamy i odstawiamy do schłodzenia. Stężałą masę miksujemy z mascarpone
Składniki na masę śmietankową:
¾ szklanki kremówki
fix do śmietan lub masa śmietanowa
cukier puder do smaku
250 g serka mascarpone
Kremówkę miksujemy na sztywno z fixem i pudrem. Dodajemy po łyżce serka mascarpone, mieszając drewnianą łyżką(nie miksujemy).
Nasączenie:
1 ½ szklanki przegotowanej wody
sok z 1 cytryny
4 łyżki cukru
2 łyżki cukru waniliowego
Z podanych składników wykonujemy poncz.
Dodatkowo:
owoce do dekoracji: czerwona porzeczka, brzoskwinia( jeśli z puszki należy osączyć i zalać brzoskwiniową galaretką), pomarańcza, winogrono, itp.
liście świeżej mięty
WYKONANIE
blat biszkoptowy+ 1/3 nasączenia
 masa czekoladowa
 
blat biszkoptowy+ 1/3 nasączenia
 masa malinowa
blat biszkoptowy+ 1/3 nasączenia+ masa śmietankowa+boki masa śmietankowa
+ wyciskamy szprycą beziki z masy śmietankowej+dekoracja owocowa
 
Smacznego!

Schab po Warszawsku

A dziś ciasta nie będzie ;p Będzie za to kuszący kawałek mięska. Schab po warszawsku to jedno z bardziej ekskluzywnych zakąsek serwowanych na uroczystościach typu wesela, chrzciny czy Święta. U nas w domu gości już od jakiegoś czasu na stole w każde Święta. Postanowiłam więc podzielić się z Wami przepisem na Schab po warszawsku, bo choć jest z nim trochę pracy, to kto lubi mięsko w galarecie doceni smak i wygląd potrawy: kruchy schab nadziany ostrą pastą żółtkowo- chrzanową. Dla mnie bomba;)
Mięso :
2 kg schabu bez kości
Marynata:
czosnek granulowany
papryka ostra
sól
pieprz
majeranek
rozmaryn
olej
Mięso obficie nacieramy przyprawami i kilkoma łyżkami oleju.
Zawijamy szczelnie w folię spożywczą i odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia mięso odwijamy z foli i obsmażamy na patelni z każdej strony, by zamknąć pory. Przygotowujemy folię aluminiową bądź rękawy do pieczenia- zawijamy w nie mięso w formie „cukierka”. 
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy przez 2 godziny.
Po upieczeniu mięso odstawiamy do zupełnego wystudzenia, a potem na 2-3 godziny do lodówki. W tym czasie przygotowujemy farsz i wywar na galaretę.
 Farsz:
10 ugotowanych na twardo jaj * będą potrzebne tylko żółtka
chrzan tarty ze słoika
majonez
sól, pieprz do smaku
Z ugotowanych na twardo jaj wybieramy żółtka i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. 
Dodajemy stopniowo chrzan, majonez, tak aby powstała dość gęsta pasta.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Galareta:
3 litry bulionu warzywno- mięsnego
1 ½ opakowania żelatyny ( tej na 2 ½ l. płynu)
Gotujemy bulion warzywno – mięsny. Do gotującego wsypujemy żelatynę i dokładnie mieszamy( nie gotujemy). Odstawiamy do lekkiego stężenia. Odlewamy ok 2/3 szklanki do namaczania .
Dodatkowo:
świeży drobno posiekany szczypior
warzywa do dekoracji- pomidorki koktajlowe, oliwki, itp.
 WYKONANIE:
ostudzony schab kroimy w plastry o grubości ok. 2 cm i każdy plaster kroimy na pół ale nie do samego końca jak tutaj( coś jak kanapka nie do końca przekrojona;))
w każdą „schabową kanapkę” nakładamy dość obficie farszu( ok 2-3 łyżeczki)
 
brzeg z widocznych farszem zanurzamy w odlanej uprzednio lekko tężejącej galarecie,następnie obtaczamy w siekanym szczypiorze
tak powstałe kromki mięsne układamy na półmisku, dekorujemy warzywami
zalewamy ostrożnie dobrze tężejącą galaretą.
wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia
Smacznego!
Danie pachnące ziołami 3

Ciasto Plaster Miodu

Dziś kolejne ciacho po moich przeróbkach;) Kiedyś już robiłam podobne klik, ale powiem Wam , że tym razem jest zupełnie inne w smaku- krem jest delikatniejszy , lekko kawowy i dobrze skomponował się z nadzianymi orzechami i rodzynkami kuleczkami o tym razem kakaowo-miodowym smaku. Sama wizualna strona przekładańca również odbiega od tego z przepisu s. Anastazji- wykończenie to biszkopciki nasączone w rumowej herbatce, oblane lukrem w kolorze pomarańczowym- tak, by przypominały plaster miodu właśnie;) Najlepiej smakuje po 2 dniach- ciasto miodowe wyraźnie mięknie, a nadzienie kulek rozpływa się w ustach.
Składniki na ciasto:
500 g mąki pszennej
100 g cukru pudru
150 g margaryny
100 g miodu
1 jajo
1 ½ łyżeczki sody
Z podanych składników zarabiamy ciasto. Dzielimy na dwie równe części.
+ 1 łyżka kakao
+ słoik dżemu z czarnej porzeczki
Do jednej części dodajemy kakao i ponownie zarabiamy.
  •   Ciastem białym wykładamy spód i boki blachy do pieczenia
  •  i wykładamy dżem porzeczkowy.
Składniki na nadzienie uli
szklanka drobno posiekanych orzechów włoskich
szklanka rodzynek
pół szklanki miodu
4 pokruszone pierniki (ok. 80 g.)
¼ szklanki mleka
kilka kropel olejku cytrynowego lub pomarańczowego
Podane składniki przekładamy do rondelka i smażymy do połączenia składników i rozpuszczenia miodu. Lekko studzimy.
  •   Ciasto ciemne rozwałkowujemy na stolnicy i szklanką wykrawamy okręgi.( ma ich być 24). Na każdy nakładamy nadzienie Orzechowo - rodzynkowe. Zlepiamy i formujemy kulki.
 
  •  Kulki rozkładamy na cieście białym z dżemem:  po 4 w szerokość i 6 w długość blachy

  •  Pieczemy 50 minut w temp. 175 stopni. Studzimy

Składniki na krem cappuccino:
2 szklanki mleka
½  szklanki cukru
cukier waniliowy
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 czubate łyżeczki kawy cappuccino
250 g masła
Mąki miksujemy z cukrami i  1/2 szklanki mleka. Resztę mleka gotujemy i wlewamy masę budyniową. Gotujemy budyń. Studzimy. Miksujemy z masłem, pod koniec dodajemy cappuccino.
Dodatkowo:
ok. 26 okrągłych biszkoptów
2 torebki herbatki o smaku rumowym+ 3 łyżeczki cukru+ ¾ szklanki gorącej wody ( całość po zaparzeniu studzimy)
2 pokruszone pierniki
lukier pomarańczowy:
6 łyżek cukru pudru ucieramy do lśniącej białości z 2 łyżeczkami przegotowanej wody i ok. 3 kroplami olejku pomarańczowego. Gdy będzie gładki i lśniący dodajemy odrobinę barwnika pomarańczowego i  ponownie ucieramy.
WYKONANIE:
ciasto z kulkami
 
krem
 
biszkopty nasączone w herbacie rumowej
 
lukier + pokruszone pierniki( w szpary między biszkoptami)
Smacznego!