Składniki na ciasto:
- 500 g mąki
- paczka drożdży w proszku (7 gram)
- 125 ml letniego mleka
- 100 g masła
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 żółtko
- szczypta cukru
- szczypta soli
Suche drożdże mieszamy z mąką. Dodajemy pokrojone w kawałki masło i pozostałe składniki.
Wyrabiamy ciasto drożdżowe. Ma odchodzić od rąk i być lekko lśniące. Odstawiamy na 1 godzinę do miski posmarowanej oliwą z oliwek lub olejem.Przykrywamy lnianą ściereczką.
Składniki na farsz:
- pół kg kiszonej kapusty
- 1 duża cebula
- 100 g cienkiej kiełbasy
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- majeranek
Kapustę gotujemy do miękkości i dokładnie odcedzamy( ja odcedzałam 2 razy).Odciskamy z wody.Cebulę i kiełbasę kroimy w drobną kostkę.Podsmażamy.
Kapustę siekamy na drobno i dodajemy do cebuli i kiełbasy. Smażymy ok 8 minut ( w razie potrzeby podlewamy lekko wodą). Doprawiamy do smaku przyprawami.
WYKONANIE KAPUŚNIACZKÓW:Po podwojeniu przez ciasto objętości, dzielimy je na 2 części (łatwiej wałkować) i rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm. Tniemy na kwadraty. Na każdy nakładamy sporą ilość farszu.
Zlepiamy i układamy "spawem" do dołu. Lekko formujemy w dłoniach w walce.
Nacinamy nożem. Smarujemy jajem. Układamy na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
Pieczemy 25-30 minut w temperaturze 190 stopni.
Moim zdaniem najlepiej smakują podane na ciepło:)
Smacznego!