Dzisiejsze ciasto to połączenie smaku owocowych darów jesieni w postaci jeżyn oraz słodkości pysznych kremowych, kokosowych markiz. Jeżyny doskonale przełamują słodycz I sprawiają , że mamy do czynienia z prawdziwą jeżynową princessą :) Najlepsze drugiego dnia. Blaszka 22 x 25 cm.
Składniki na ciasto:
2 i pół szklanki mąki pszennej
5 łyżek cukru
cukier waniliowy
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
20 dag margaryny
4 żółtka
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 równe części. Schładzamy w lodówce około 1 godzinę. Dwie części ciasta wyjmujemy. Wykładamy na blaszki. Nakłuwamy widelcem i smarujemy dwie z nich dżemem jeżynowym lub frużeliną jeżynową ( jak u mnie). Jeden blat pozostawiamy bez dżemu.
Blaty pieczemy po 30 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy
Składniki na krem:
-
2 budynie śmietankowe
-
2 i pół szklanki mleka
-
8 łyżek cukru
-
20 dag margaryny do kremów
Z mleka i cukru oraz proszku budyniowego gotujemy budyń. Studzimy. Masło ubijamy na puch, stopniowo dodajemy po łyżce budyniu. Miksujemy na kremową masę.
Dodatkowo:
10 dag wiórków kokosowych
1 łyżka masła
1 łyżka cukru
Wiórki prażymy z cukrem do zezłocenia. Studzimy
WYKONANIE:
blat ciasta kruchego z dżemem