Ciasto "Kruchy Jeżynowiec"

 
 


Dzisiejsze ciasto to połączenie smaku owocowych darów jesieni w postaci jeżyn oraz słodkości pysznych kremowych, kokosowych markiz. Jeżyny doskonale przełamują słodycz I sprawiają , że mamy do czynienia z prawdziwą jeżynową princessą :) Najlepsze drugiego dnia. Blaszka 22 x 25 cm.

Składniki na ciasto:

    2 i pół szklanki mąki pszennej

    5 łyżek cukru

    cukier waniliowy

    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    20 dag margaryny

    4 żółtka

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 równe części. Schładzamy w lodówce około 1 godzinę. Dwie części ciasta wyjmujemy. Wykładamy na blaszki. Nakłuwamy widelcem i smarujemy dwie z nich   dżemem jeżynowym lub frużeliną jeżynową ( jak u mnie). Jeden blat pozostawiamy bez dżemu. 

Blaty pieczemy po 30 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy

Składniki na krem:

  • 2 budynie śmietankowe

  • 2 i pół szklanki mleka

  • 8 łyżek cukru

  • 20 dag margaryny do kremów

Z mleka i cukru oraz proszku budyniowego gotujemy budyń. Studzimy. Masło ubijamy na puch, stopniowo dodajemy po łyżce budyniu. Miksujemy na kremową masę.

Dodatkowo:

10 dag wiórków kokosowych

1 łyżka masła

1 łyżka cukru

Wiórki prażymy z cukrem do zezłocenia. Studzimy

WYKONANIE:

 

blat ciasta kruchego z dżemem

1/3 kremu

blat ciasta kruchego z dżemem

1/3 kremu
  
 blat ciasta kruchego + 1/3 kremu
  
prażony kokos

Smacznego!