„Ślimak” to nieźle zakręcone ciasto:) Klasyczny biszkopt przekładany mlecznym kremem i dwie rolady pomiędzy owocową wyspą. Przyjemny wizualnie, tortowy smakowo:) Połączenie owoców zalanych galaretką i klasycznego kremu zawsze się sprawdza: ciasto jest słodkie, ale owoce nie pozwalają przekładańcowi „zamulać:)”. Zapewne zrobi wrażenie na Waszych gościach. Przepis z książki Wielka Księga Ciast s. Anastazji.
Składniki na biszkopt:
6 jaj
szklanka cukru
szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier. Miksujemy na sztywno, dodajemy po 1 żółtku. Miksujemy na najniższych obrotach. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy. Wykładamy na blachę 25x 36 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy. Kroimy na swa równe blaty.
Składniki na krem:
2 żółtka
1 jajo
2 ½ łyżki mąki pszennej
2 ½ łyżki mąki ziemniaczanej
3 szklanki mleka
¾ szklanki cukru
opakowanie cukru waniliowego
250 g masła roślinnego
Masło ucieramy na puszystą masę. Odstawiamy. Z pozostałych składników gotujemy budyń. Studzimy. Do masła dodajemy po łyżce przestudzonego budyniu, cały czas ucierając.
Składniki na rolady:
6 jaj
6 łyżek cukru
6 łyżek mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
6 łyżek wody
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier. Miksujemy na sztywno, dodajemy po 1 żółtku. Miksujemy na najniższych obrotach. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej, wlewamy wodę. Mieszamy. Wykładamy do dwóch blach 25x 36 cm wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy po 15-20 minut w temp. 180 stopni. Studzimy. Zwijamy rolady, aby nadać kształt( wzdłuż). Ja zwinęłam je w papierze do pieczenia.
Składniki na krem do rolad:
3 jaja
½ szklanki cukru pudru
250 g masła roślinnego
galaretka rozrobiona w 300 ml wody
Galaretkę rozrabiamy w gorącej wodzie i odstawiamy do całkowitego stężenia.
Jaja ubijamy z cukrem na parze. Studzimy. Masło miksujemy na puch, dodając po łyżce masy jajecznej. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
Wykonanie rolad:
Ciasta smarujemy połową kremu do rolad, na kraniec ciasta wykładamy pasek galaretki
i zwijamy
Odkładamy do lodówki.
Dodatkowo:
puszka brzoskwiń
puszka ananasów
2-3 galaretki pomarańczowe
posypka czekoladowa
WYKONANIE:
blat biszkoptowy+ nasączenie syropem brzoskwiniowym+½ kremu
blat biszkoptowy
½ kremu
rolady( smarujemy pozostałą połową kremu do rolad)
pokrojone brzoskwinie i ananasy
galaretka
rolady posypujemy czekoladową posypką
Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień- masa po schłodzeniu tężeje i ciasto lepiej się kroi:)
Smacznego!