Mam
wrażenie, że jesień na dobre się zaczęła… Coraz chłodniej i
dni coraz krótsze. Z domu za bardzo wychodzić się nie chce, za to
przyciąga ciepło przytulnej kuchni : ) Ostatnio buszuję też w
necie w poszukiwaniu ciekawych inspiracji na nowe , przekładane
ciacha. Dużo fajnych pomysłów na ciasta jesienne znalazłam na
stronie Przepisy.pl –
znajdziecie tam także wiele przepisów ciacha z kremem (które
znajdziesz tutaj),
podobnych
do
mojego Biszkopta Przekładanego Dwukrotnie : słodkiego ciacha z
dwoma rodzajami owocowego przełożenia (porzeczkowego i jabłkowego)
i sowitą porcją kremu budyniowego. Ciacho z gatunku tych bardziej
słodkich, przygotowane na blasze 25 x 36 cm.
Składniki
na biszkopt:
6
jaj
1
szklanka
cukru
1 szklanka
mąki pszennej
1
łyżeczka proszku do pieczenia
Białka
ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Dodajemy żółtka i
miksujemy. Następnie wsypujemy mąkę przesianą
z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
Wykładamy do blachy
(wyłożonej papierem do pieczenia tylko
na dnie – będzie wyższy!).
Pieczemy 35-40 minut w temp. 175-180
stopni. Studzimy. Kroimy na dwa równe blaty.
Składniki
na masę budyniową
500
ml mleka
7
łyżek cukru
1
duży budyń waniliowy ( opakowanie 64 g)
250
g masła
Z
mleka, cukru i budyniu gotujemy budyń. Odstawiamy
do ostygnięcia. Masło miksujemy na puch. Powoli dodajemy
ostudzony
budyń
i
miksujemy do uzyskania gładkiej, gęstej konsystencji.
Składniki
na masę z jabłkami:
1
kg jabłek
2
opakowania galaretki cytrynowej
Jabłka
obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do
garnka. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu ok. 10 minut, pilnując
aby się nie przypaliły. Do miękkich jabłek dodajemy suche
galaretki . Prażymy jeszcze ok. 2 minuty, stale mieszając. Studzimy.
DODATKI:
opakowanie
okrągłych biszkoptów (ja
mam domowe, z pozostałości biszkopta ; ) )
mały
słoik dżemu lub powideł z czarnej porzeczki
nasączenie:
sok
z połowy cytryny + 3 łyżeczki cukru
+
150 ml gorącej wody
polewa
czekoladowa – przepis
na idealną znajdziecie tutaj
WYKONANIE
biszkopt
+ nasączamy
dżem
porzeczkowy
½
kremu
nasączone biszkopty
ostudzona
masa z jabłek -
czekamy
aż stężeje na pierwszej warstwie kremu. Dopiero wtedy kładziemy
drugą warstwę - będzie łatwiej go rozprowadzić.
½
kremu + biszkopt + polewa
Smacznego!