Ciasto kruche z dżemem i budyniem

 

 


Jakiś czas temu ( wydaje mi się, że była to końcówka deszczowego sierpnia) spontanicznie upiekłam to proste, ale naprawdę dobre ciasto z jednej blachy. Wybitnie kojarzy mi się z jesienią : kruche piekę zazwyczaj gdy za oknem nieprzyjemna, deszczowa i zimna aura… Wtedy w domu zjawia się ten przyjemny zapach ciasta. Tutaj z moim ulubionym dżemem i słodką budyniową warstwą. Skutecznie odpędza zły nastrój : ) Blacha 25 x 36 cm.

Składniki na ciasto kruche:

3 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

200 g masła

2/3 szklanki cukru pudru

5 żółtek

Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche. Dzielimy na dwie równe bryłki. Wkładamy do zamrażalnika na ok. 30 minut

Nadzienie:

słoik gęstego dżemu z czarnej porzeczki lub powideł ( u mnie dżem porzeczkowy domowy ; ) )

2 budynie śmietankowe

500 ml mleka

6-8 łyżek cukru

Na mleku z cukrem gotujemy budyń ( przy wykładaniu na ciasto z dżemem ma być jeszcze ciepły! )

WYKONANIE

połowa ciasta kruchego + nakłuwamy widelcem

 

dżem porzeczkowy

 

ciepły budyń

 

kruszonka z drugiej połowy ciasta kruchego

 

pieczemy ok. 45 minut w temp 175 – 180 stopni

Smacznego!

 

Biszkopt Przekładany Dwukrotnie


Mam wrażenie, że jesień na dobre się zaczęła… Coraz chłodniej i dni coraz krótsze. Z domu za bardzo wychodzić się nie chce, za to przyciąga ciepło przytulnej kuchni : ) Ostatnio buszuję też w necie w poszukiwaniu ciekawych inspiracji na nowe , przekładane ciacha. Dużo fajnych pomysłów na ciasta jesienne znalazłam na stronie Przepisy.pl – znajdziecie tam także wiele przepisów ciacha z kremem (które znajdziesz tutaj), podobnych do mojego Biszkopta Przekładanego Dwukrotnie : słodkiego ciacha z dwoma rodzajami owocowego przełożenia (porzeczkowego i jabłkowego) i sowitą porcją kremu budyniowego. Ciacho z gatunku tych bardziej słodkich, przygotowane na blasze 25 x 36 cm.

Składniki na biszkopt:

6 jaj

1 szklanka cukru

1 szklanka mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Dodajemy żółtka i miksujemy. Następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Wykładamy do blachy (wyłożonej papierem do pieczenia tylko na dnie – będzie wyższy!). Pieczemy 35-40 minut w temp. 175-180 stopni. Studzimy. Kroimy na dwa równe blaty.

Składniki na masę budyniową

500 ml mleka

7 łyżek cukru

1 duży budyń waniliowy ( opakowanie 64 g)

250 g masła

Z mleka, cukru i budyniu gotujemy budyń. Odstawiamy do ostygnięcia. Masło miksujemy na puch. Powoli dodajemy ostudzony budyń i miksujemy do uzyskania gładkiej, gęstej konsystencji.

Składniki na masę z jabłkami:

1 kg jabłek

2 opakowania galaretki cytrynowej

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do garnka. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu ok. 10 minut, pilnując aby się nie przypaliły. Do miękkich jabłek dodajemy suche galaretki . Prażymy jeszcze ok. 2 minuty, stale mieszając. Studzimy.

DODATKI:

opakowanie okrągłych biszkoptów (ja mam domowe, z pozostałości biszkopta ; ) )

mały słoik dżemu lub powideł z czarnej porzeczki

nasączenie: sok z połowy cytryny + 3 łyżeczki cukru + 150 ml gorącej wody

polewa czekoladowa – przepis na idealną znajdziecie tutaj

WYKONANIE

biszkopt + nasączamy

dżem porzeczkowy

½ kremu


   nasączone biszkopty

ostudzona masa z jabłek - czekamy aż stężeje na pierwszej warstwie kremu. Dopiero wtedy kładziemy drugą warstwę - będzie łatwiej go rozprowadzić.

½ kremu + biszkopt + polewa

Smacznego!

Ciasto ze śliwkami

 



Sezon jesienny to także sezon śliwkowy: ) Bez zbędnych wstępów zapraszam Was zatem na pyszne, proste w wykonaniu kruchutkie ciasto z owocami, jakich mamy jeszcze sporo na bazarkach,w sklepach no i oczywiście w sadach. Ale śpieszmy się robić ciacha ze śliwkami bo sezon minie szybko ; ) Wersja na standardową tortownicę( lepsza byłaby forma do tarty, którą nawiasem mówiąc gdzieś posiałam; P )

Składniki na ciasto kruche:

3 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

250 g margaryny w kostce

1/2 szklanki cukru

5 żółtek

Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche. Dzielimy na dwie  bryłki( jedna 2/3 ciasta- spód, a druga 1/3 ciasta- góra) . Wkładamy do zamrażalnika na ok. 30 minut

Śliwki:

500 g śliwek

4-5 łyżek cukru

1 łyżka budyniu waniliowego

szczypta cynamonu

Śliwki drylujemy i kroimy na połówki.

dodatkowo

cukier puder do posypania po wierzchu

WYKONANIE

2/3 ciasta kruchego + nakłuwamy widelcem

 

śliwki ( dziurką po pestce do góry)+ posypujemy cukrem, budyniem i cynamonem

 

1/3 ciasta kruchego ( robimy w palcach grubą kruszonkę i posypujemy po śliwkach)


pieczemy 45- 50 minut w temp 175 – 180 stopni

 posypujemy cukrem pudrem


Smacznego!

Ciasto Latte Macchiato



Bardzo lubię ciasta bazowane na zwyczajnym, tradycyjnym biszkopcie- tutaj można poszaleć ze smakami mas czy kremu. Latte Macchiato to połączenie delikatnej słodyczy kremu Milky Way z wyrazistym smakiem prawdziwej kawy. Smaczku dodaje kropkowane nasączenie ( przy odpowiednim krojeniu otrzymujemy bonus w postaci fajnego wzorka na spodzie ciacha : ) ). Ciasto słodkie, ale przełamane goryczką kawy z alkoholem- sprawdzi się więc dla dorosłych ; ) . Blaszka 22 x 25cm.

Składniki na biszkopt:

4 jaja

3/4 szklanki cukru

½ szklanki mąki pszennej

½ szklanki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

4 łyżki letniej wody

Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Dodajemy żółtka i miksujemy. Następnie wsypujemy mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i wodę. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 35 minut w temp. 180 stopni. Studzimy. Kroimy na dwa równe blaty.

 Składniki na masę Milky Way:

½ szklanki mleka

1 szklanka cukru

cukier waniliowy

2 szklanki mleka w proszku

250 g masła

Mleko gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym około 3 minuty.Odstawiamy do ostygnięcia. Masło miksujemy na puch. Powoli dolewamy ostudzone mleko z cukrem i miksujemy. Następnie wsypujemy mleko w proszku i początkowo mieszamy, a potem miksujemy.

Dodatkowo:

poncz: 3 łyżeczki kawy sypanej zalewamy 150 ml gorącej wody- odcedzamy fusy. Do naparu dodajemy 2 łyżki spirytusu i 2 łyżeczki cukru)

cukier puder do posypania po wierzchu

WYKONANIE

biszkopt + nasączamy „kropkując” ( ja użyłam do tego część szprycy cukierniczej:))



masa Milky Way


blat biszkoptowy

cukier puder

Smacznego!

 

Szarlotka z galaretką

 

 

Jesień to ciepły, przytulny dom. To zapach domowej szarlotki i kubek gorącej herbaty w towarzystwie najbliższych. To niekończące się długie, wieczorne rozmowy o wszystkim. Zapraszam Was na szarlotkę inną niż wszystkie: blaty kruche do ciasta pieczemy osobno i upieczone „sklejamy” pyszną masą z prażonych jabłek z dodatkiem galaretki. To dobra alternatywa jeśli w szarlotce przeraża Was cynamon ( a znam takie osoby :) ) - tutaj możecie dobrać sobie smak galaretki według gustu. Ja użyłam pomarańczowej- całość bardzo aromatyczna, kruchutka. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Blacha 25 x 36 cm.

Składniki na kruche ciasto:

3 szklanki mąki pszennej

3 żółtka

cukier waniliowy

1/2 szklanki cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

kostka margaryny

Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 2 części. Wykładamy do dwóch blach 25 x 36 cm+ nakłuwamy widelcem. Każde pieczemy ok. 30 minut w temp. 175 stopni. 

 

Składniki na masę jabłkową:

ok. 2 kg kwaskowych jabłek

¾ szklanki cukru ( lub do smaku)

2 galaretki pomarańczowe

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o duzych oczkach. Przekładamy do garnka i zaspujemy cukrem. Prażymy pod przykryciem do miękkości. Dodajemy suche galaretki, mieszamy dokładnie i prażymy jeszcze ok. 2 minuty. Lekko studzimy. 

 

Dodatkowo:

lukier

WYKONANIE

**blachę do pieczenia wykładamy po brzegi papierem do pieczenia, aby ciepła masa nie wypływała**

blat kruchy


masa jabłkowa ( lekko ciepła)


blat kruchy - dociskamy + lukier

Smacznego!